Annonssamarbete med Sisyfosgruppen

Nu får Knivstas nya stadsdel liv

Inflyttningen till Knivstas nya stadsdel Walloxen är i full gång och den speciella samhällsuppbyggnaden man månat om redan i planeringsstadiet börjar kännas av på riktigt. ”Här kan du förvänta dig det oväntade”, menar Malin Dacke, samordnare på Walloxen.

En stor takterrass med utsikt över sjön Valloxen är numera familjen Fernström-Jonssons oas. Från vänster: hunden Lycka, pappa Linus, mamma Lina, Leo 11 och Lukas 12.

En stor takterrass med utsikt över sjön Valloxen är numera familjen Fernström-Jonssons oas. Från vänster: hunden Lycka, pappa Linus, mamma Lina, Leo 11 och Lukas 12.

Foto: Mediehuset UNT

Native2021-06-22 13:11
Detta är ett annonssamarbete.

Sommaren har kommit till Walloxen. Det har varit skolavslutning på Margarethaskolan och några av barnen som nu går på fritids har satt på musik och dansar glatt och synkroniserat på den stora terrassen utanför huvudbyggnaden på Walloxen – glashuset. Här inryms, utöver skola och fritids, bland annat Bistro Larsson, företagscenter och Margarethahallen, där såväl skolidrott som företagsarrangemang hålls. 
   På Walloxen månar man om att nyttjandegraden av lokaler är hög, och oväntade möten människor emellan är något man möjliggör i så stor utsträckning som möjligt, vilket går i linje med samhällsutvecklaren Sisyfosgruppens filosofi.
   – Vi vill att det ska uppstå krockar. Positiva sådana, som ger nya och annorlunda perspektiv samt leder till utveckling. Här på Walloxen kan du förvänta dig det oväntade, som italiensk glass, olivträd, en skolgård på taket och det faktum att en fjärdeklassare kan äta skollunch med en restauranggäst, förklarar Malin Dacke, som jobbar med samordning mellan fastighetsutvecklaren, de boende och de olika verksamheterna på Walloxen. 

För några veckor sedan flyttade familjen Fernström-Jonsson in i ett av de nybyggda radhusen med direkt utsikt över sjön Valloxen. De hade tidigare bott i ett hus på landsbygden utanför Knivsta, men ville få mer kvalitetstid tillsammans, plus att sönerna Lukas och Leo skulle få närmare till vänner, skola och aktiviteter. 
   – Lukas går ju här på Margarethaskolan, så han har verkligen krypavstånd till skolan, konstaterar pappa Linus.
   Och Lukas fyller i:
   – Det är bra om man glömt något också, som ett papper eller en bok, då kan man springa hem på rasten och hämta, säger han.
   Leo som går på Högåsskolan i Knivsta cyklar dit på knappt tio minuter.
   – Det är superskönt, förut fick jag åka skolbuss som tog 40 minuter, berättar han. 

undefined
Familjen Fernström-Jonsson har haft drömmar om att bo på Walloxen sedan flera år tillbaka. Nu har drömmen blivit verklighet.

Idén om att flytta till Walloxen väcktes hos familjen redan ett bra tag innan bostäderna där ens börjat planeras. Mamma Lina ler och berättar:
   – Båda barnen har gått här sedan förskolan och vi har alltid tyckt att det är väldigt fint. Jag minns när man tidigare suttit på föräldramöten och tänkt på vad trevligt det skulle vara att få bo här. Och så blev det, flera år senare. 
   Och den som vill bo just i Margarethaskolans tidigare byggnad, med stora rum, spröjsade fönster, spegeldörrar och en väl tilltagen takhöjd, har faktiskt chansen.
   – Vi håller på att bygga om hela den gamla skolan till bostäder i paradvåningsklass. En våning av den här karaktären hittar du ingen annanstans i Knivsta. Det blir verkligen unika bostäder, konstaterar Malin Dacke.

undefined
Interiören i paradvåningarna är på god väg att bli något utöver det vanliga. "En våning av den här karaktären hittar du ingen annanstans i Knivsta", säger Malin Dacke, samordnare på Walloxen.

Även om Lukas intygar att han inte hade haft något emot att bo i sitt tidigare klassrum, och familjen övervägde en våning i tidigare skolbyggnaden, är de nu mycket nöjda med sitt radhus. De lyfter bland annat den egna takterrassen, inomhusklimatet med den höga takhöjden och genuina känslan ett gediget trähus ger, samt närheten till sjön som några av de stora fördelarna. Lina ser fram emot att inom kort börja kila ner till sjön om morgnarna för ett morgondopp och Lukas hoppas på god fiskelycka i sommar.
    – Det är lyxigt att få bo precis intill en sjö året om. Nu på sommaren kommer det bli en hel del kanotpaddling, segling och bad, och till vintern ser vi fram emot att åka långfärdsskridskor ute på isen, det är något vi gillar hela familjen, berättar Lina. 
   Linus konstaterar också att det ju passar väldigt bra att det blir just ett hundbad så att nya familjemedlemmen Lycka kan följa med och bada.
    – Att hundar är välkomna till badplatsen kommer förmodligen göra att fler Knivstabor och andra från närliggande orter tar sig hit för ett dopp i sommar, menar Malin. 

undefined
Med sjön Valloxen alldeles intill behöver Lukas inte ta många steg hemifrån för att kunna ägna sig åt ett av sina största intressen – fiske.

Både Lina och Linus jobbar numera mestadels hemifrån och ser det som en stor fördel att kunna kila över till Bistro Larsson i glashuset och köpa med sig lunch. 
    – Det är något vi uppskattat sedan vi flyttade hit, att gå dit och köpa fräscha matlådor med vällagad mat. Eller att ta med barnen och fika eller äta god italiensk glass på Café Paradiso här intill, menar Lina.
  Linus ser också fram emot att börja använda Margarethahallen och de olika ateljéerna på Walloxen. Här kommer det vissa kvällar i veckan vara öppet för dem som bor på Walloxen, och alla som vill kan då nyttja lokalerna för exempelvis fysik aktivitet, teknik och slöjd. Eller som verkstad.
    – Det kan bli en kul grej att gå dit hela familjen. Man kan passa på att fixa eller laga saker, eller bygga något. Förhoppningsvis kan vi som bor här på Walloxen och använder lokalerna även hjälpas åt med olika saker, säger han.  
   Malin berättar också att när man under en välkomstträff för grannarna diskuterade olika lösningar för laddstolpar och bilpool resulterade det i att två av fem familjer direkt ställde sina bilar till förfogande i en bilpool.
    – Det är precis det vi kallar Walloxenanda, konstaterar Malin med ett leende.

undefined
Att sätta sig på Paradiso och avnjuta äkta italiensk glass ger en välbalanserad upplevelse där du får ett stänk av medelhavet i Knivsta. Från vänster: Linus Jonsson, Lina Fernström och Malin Dacke.

Malin, som varit med under hela uppbygganden av samhället Walloxen, gläds åt att det börjar bli alltmer liv där. Många inflyttningar sker nu under försommaren, och under sensommaren är det dags för inflyttning i de sista nyproduktionsbostäderna samt paradvåningarna i gamla Margarethaskolan. 
    – Walloxen håller verkligen på att leva upp, och det händer nya spännande saker här varje dag. Nu under midsommar kommer Paradiso att leverera midsommarpåsar innehållande bland annat sill och rökt Clarias, odlad på Walloxen, samt italienska efterrätter, och under sommaren ser vi fram emot allt från trubadurkvällar till utomhusträningar i parken.
   Att det ska bli ett samhälle fullt av händelser är tydligt. Från att alla typer av möten gynnas till att det planeras för större evenemang på Walloxen varje månad, dit såväl bosatta som kringboende är välkomna, är självklarheter här. 
    – Vi kommer faktiskt också att rekrytera en person hit till Walloxen framöver – en kulturbärare som kommer ha överblick över samhället och som koordinerar och sammanför verksamheter och människor där man ser att det kan bli bra krockar som leder till utveckling. En av våra visioner är att det ska hända något i alla skrymslen här på Walloxen, avslutar Malin glatt. 

undefined
Paradvåningarna i den anrika byggnaden där Margarethaskolan tidigare huserade rustas för fullt inför inflyttningen till sensommaren.

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Walloxen på deras Facebooksida och Instagramsida

FAKTA

Just nu byggs samhället Walloxen upp, strax intill sjön Valloxen i Knivsta och med närhet till såväl Uppsala och Arlanda som till Stockholm. Bakom samhällsutvecklingen står Sisyfosgruppen som bland annat ägnar sig åt destinations- och fastighetsutveckling.

Här kan du läsa mer om Walloxen. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.