I över tio år har John Ringh arbetat med att möta och hjälpa Uppsalas besökare. Han brukar träffa några tusen besökare från hela Sverige och stora delar av världen varje år för att tipsa om såväl självklara klassiker som nya smultronställen.
Sommaren ser annorlunda ut för många och fler kommer stanna och upptäcka Sverige under sin semester. Detta bör du som befinner dig i Uppsala eller har vägarna förbi staden enligt John ta tillvara på. Här finns många aktiviteter och upplevelser att ta del av.
– Genom att besöka våra fantastiska utflyktsmål, hotell, restauranger, caféer och butiker, kan vi dessutom stötta våra lokala aktörer och Uppsala som stad, konstaterar John.
I Uppsala är det inte svårt att hitta något att göra under semestern eller en ledig dag. Det kan däremot vara svårare att välja vad man ska satsa på.
– Jag tycker att man ska maxa hemesterkänslan med ett litet men skönt miljöombyte och ta in på hotell. Få saker är så förknippade med semester som att bo någon annanstans. I Uppsala är vi lyckligt lottade med många hotell för olika smaker som sätter guldkant på en ”staycation”. Room service och frukost på sängen, tänk så härligt! säger John glatt.
Läs mer om vad som finns att göra i Uppsala med omnejd i sommar här.
Något han också ser som en underskattad erfarenhet och som fler borde testa på är att gå en guidad tur.
– I Uppsala är guiderna både kunniga och underhållande, de har olika specialiteter och talar flera olika språk. En guide är en sann expert som tar dig med på kortare eller längre turer där du garanteras unika historier om kända och okända personligheter och spännande sägner blandat med vacker natur, kultur och fakta om intressanta platser och byggnader, berättar han.
Utbudet av guidade turer här i Uppsala är dessutom generöst.
– Man kan välja att gå en traditionell guidad stadsvandring eller en tur på något tema som vikingar, runstenar, kvinnohistoria, kultur eller Pelle Svanslös, för att nämna några.
Många roliga upplevelser och aktiviteter för barnen byggs just kring vår kända Uppsala-katt.
– Är man en familj med barn så ska man självklart upptäcka Pelle Svanslös hemstad. För den som inte har koll på Pelle Svanslös så är han en högt älskad karaktär i barnböcker, filmer med mera, och han kommer från Uppsala. Den svanslösa katten har satt sina tydliga tassavtryck, och man kan möta honom i hans härliga lekpark, tassa över hans övergångsställe, gå på guidad vandring i kvarteren kring Åsgränd och Övre slotts där han bodde, eller ta Pelles badmedalj på Fyrishov, berättar John.
I mitten av juni öppnade också en cafévagn i anslutning till Pelleparken, där det serveras sillvåfflor till barnen och "Katte latte" till de vuxna. Och för de barn som gärna vill träffa Pelle och hans vänner så finns chansen några utvalda helger under sommaren, då ett av Uppsalas hotell erbjuder speciella Pelle-upplevelsepaket.
Läs mer om Pelle Svanslös-upplevelser och aktiviteter här.
Även en hel del människor har satt starka avtryck i Uppsala. En av dessa är Carl von Linné, upphovsmannen till den moderna botaniken.
– Ingen stad värnar arvet efter honom bättre än Uppsala, hans forskningsbas och hem under 50 år, och därför kryllar den också av smultronställen med anknytning till den figurative växtmonarken, berättar John inlevelsefullt.
Han konstaterar att vi tack vare Carl von Linné har trädgårdar och naturstråk i världsklass som Linnéträdgården, Linnés Hammarby och de åtta Linnéstigarna, för att nämna några.
– Ge dig ut på upptäcktsfärd, precis som Linné gjorde, och utforska platserna! uppmanar John.
Vår svenska tusenåriga historia har mycket att berätta, och i Uppsala har många av landets största historiska händelser ägt rumt.
– Man kan bland annat upptäcka Uppsalas ”big five” för historieälskaren – så nära att du enkelt kan strosa mellan; domkyrkan, slottet, Universitetshuset, Carolina Rediviva och Botaniska trädgården, konstaterar John.
En kort cykeltur bort finns också Gamla Uppsala.
– Det är en plats som omnämns i myter och hjälteepos och som var berömd över hela vikingavärlden. Vi pratar mäktiga kungar, gyllene hednatempel, människooffer och stora blotfester, berättar John vidare.
För den som uppskattar ny teknik finns appen ”Augmented History: Gamla Uppsala”, där du under tiden du vandrar runt i området kan se och uppleva hur det var i Gamla Uppsala förr.
– Här får du se den forna miljön med dess bebyggelse, gravar och andra monument som det såg ut cirka år 650 efter vår tideräkning. Man kan samla in virtuella arkeologiska fynd eller ta sig an olika spännande utmaningar, interagera med historiska personer och samtidigt lära sig saker om platserna och fynden som man hittar under en virtuell upptäcktsfärd, berättar John Ringh på Destination Uppsala avslutningsvis.