Mer än bara bostäder - så gör Östhammarshem

Beläget i natursköna Roslagen hittar vi Östhammars kommun omgiven av både hav och skog. Här verkar stiftelsen Östhammarshem som sköter om närmare 2000 bostäder runt om i Östhammars kommun och arbetar för att skapa trivsel och trygghet.

Paul Sandberg, styrelseledamot och Jessica Eliardsson, VD på Östhammarshem, har som målsättning att skapa trivsamma områden där alla ska känna sig hemma.

Paul Sandberg, styrelseledamot och Jessica Eliardsson, VD på Östhammarshem, har som målsättning att skapa trivsamma områden där alla ska känna sig hemma.

Foto: Mediehuset UNT

Native2022-09-14 14:31
Detta är ett annonssamarbete.

Stiftelsen bildades redan 1976 och drivs av visionen om att erbjuda bostäder för människor i alla stadier av livet. Jessica Eliardsson, VD för Östhammarshem, är född och uppvuxen i Hargshamn söder om Östhammar men bor nu i Gimo. Hon berättar att det lokala spelar en oerhört viktig roll i verksamheten och om ambitionen att arbeta tillsammans för att ta tillvara allt det som Östhammar har att erbjuda.

– För oss handlar det om mer än bara bostäder, vi vill erbjuda ett hem och en tillvaro att trivas i. Vi värnar om människorna som bor här och arbetar tätt med både kommun och de boende för att skapa sammanhållning, säger Jessica. 

Och sammanhållningen som genomsyrar Östhammarshem går inte att ta miste på. Stiftelsen engagerar sig för att göra skillnad och vill verkligen bidra till ökat välmående. Ett exempel är trygghetssatsningen Våga Värna som man genomför tillsammans med Östhammars kommun och polisen. Projektet handlar om att förebygga våld i hemmet.  

– Vi vill vara lyhörda och lyssna på de som bor här. Det är när vi arbetar tillsammans och samverkar för att alla ska ha det bra som vi skapar både trygghet och trivsel, säger Jessica. 

undefined
”För oss handlar det om mer än bara bostäder, vi vill erbjuda ett hem och en tillvaro att trivas i”, säger Jessica.

Hållbarhetstänket är i huvudfokus och det finns en röd tråd i att inkludera både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. I arbetet med att förnya och modernisera strävar man efter återanvändning och återbruk genom att utnyttja de resurser som finns på ett miljövänligt sätt. Dessutom arbetar man kontinuerligt med energianvändningen och har tillsatt en klimatgrupp för att bygga klimatsmarta hem. 

– Hållbarhet är ett genomgående tema hos oss och det är vi väldigt stolta över. Vi letar alltid efter smarta lösningar och jag tror att vi har mycket att lära av varandra, säger Jessica.

undefined
Insektshotell tillverkat av återvunnet byggmaterial huserar numera Östhammarshems senaste hyresgäster - bin.

Paul Sandberg, styrelseledamot i stiftelsen och boende i Österbybruk, berättar att alla förtroendevalda ledamöter har ett starkt engagemang i Stiftelsen Östhammarshem och strävar att vara lyhörda och nå människor där de är. Man planerar för fler bostäder där man ser efterfrågan och vill vara effektiv i planeringen för att kunna bygga så snart det blir läge. 

– Det är roligt, men inte alltid enkelt, att ta beslut om Östhammarshems framtid och utveckling. Vi satsar på bostäder som ska passa för alla perioder i livet och det är viktigt att unga känner sig välkomna. Vi vill också på olika sätt möta unga som står inför att flytta hemifrån och hjälpa dem till ett första hem, säger Paul. 

undefined
Paul visar en träskulptur gjord av Hans Gustafsson. Det är också han som skapat de nya skulpturerna i Mötesplats Gimo.

Att ta initiativ och delta i olika lokala aktiviteter är också viktigt för stiftelsen. Det finns en genomgående omtanke och det ligger i allas största intresse att bidra. Själv är Paul engagerad i en rad föreningar och berättar att det finns många aktiviteter i Östhammars kommun att sysselsätta sig med året runt. Med närheten till naturen kan man ägna sig åt allt vad den erbjuder, oavsett om det är en skogspromenad och svampplock, bad i hav och sjö, eller skidåkning i Gimos skicenter på vintern. En aktivitet som Östhammarshem drivit är den nya pumptracken och bollsportsburen i Österbybruk – ett projekt där barnens önskningar stått i fokus – och responsen har varit otroligt fin med stort engagemang. 

– Denna satsning tycker jag är ett bra exempel på hur Östhammarshem kan ge tillbaka till boende och orten man bor, säger Paul. 

Efter önskemål om fler platser att möta grannar och boende på har Östhammarshem vidareutvecklat initiativet man kallar Mötesplats. Det senaste tillskottet är Mötesplats Gimo, placerat alldeles intill Östhammarshems kontorsbyggnad. Där finns bänkar, vackra träskulpturer och platsen fungerar numera som en knytpunkt för de boende i området. Spåret är tillgängligt både för promenad och cykling och under vårt besök har en grupp barn anordnat ett cykelrace. För den som är nyfiken finns både aktiviteter som är på gång och som har genomförts att hitta på Östhammarshems Facebooksida

undefined
Nya Mötesplats Gimo är till för de boende i området och syftet är att skapa en plats för umgänge och gemenskap.

Östhammarshem vill inte bara förvalta bostäder utan även historien som bostadsområdena bär på. Paul berättar om den charm som Österbybruk för med sig, ett samhälle med historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1400-talet. Bruksbygden har spelat en betydelsefull roll i svensk industrialisering och när man nu planerar för att bygga nytt och att modernisera vill man givetvis också arbeta för att bevara den historia som finns på platsen. Det är en ständigt pågående process att engagera sig i nya projekt och Jessica berättar om ett spännande projekt man hoppas kunna ta sig an, nämligen nedlagda Gräsö skola som ligger belägen på Gräsö, en färjetur från Öregrund.

– Vi vill utforska de möjligheter som finns och ser en spännande chans i att förädla en redan befintlig byggnad för att omvandla den till nya bostäder. Med det fantastiska läget precis vid vattnet på Gräsö skulle ombyggnationen innebära skärgården som närmaste granne för de framtida hyresgästerna, säger Jessica. 

Om Östhammarshem

Östhammarshem är en stiftelse som bildades redan 1976 och idag förvaltar man närmare 2000 bostäder i Östhammars kommun. Stiftelsen drivs av visionen om att skapa trygga och trivsamma hem för alla perioder av livet. 

Östhammarshem sköter om, bygger och moderniserar boenden med utgångspunkt i ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. 

Vill du veta mer om Östhammarshem?

Läs mer om stiftelsen Östhammarshem på hemsidan! 

Ta del av alla aktiviteter man genomför på Facebook här!

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.