Annonssamarbete med Uppsala Åderbråcksklinik

Åderbråcksexperten: Så ska du göra om du vill bli av med dina åderbråck

Studier visar att upp till var tredje vuxen drabbas av åderbråck i någon form. Trots det väntar många med att söka hjälp. Vi reder ut vad åderbråck är och hur man kan gå tillväga för att bli kvitt dem.

Hos Uppsala Åderbråcksklinik följs du av samma personal från konsultation och behandling till uppföljning.

Hos Uppsala Åderbråcksklinik följs du av samma personal från konsultation och behandling till uppföljning.

Foto: Content Studio

Native2023-02-01 09:10
Detta är ett annonssamarbete.

Uppsala Åderbråcksklinik har man hjälpt patienter sedan 2011 och Håkan Rudström, specialist inom kärlkirurgi, berättar om uppkomsten av åderbråck och hur man kan gå tillväga om man upplever symtom och vill behandla.  

Vad är åderbråck? 

– Åderbråck uppstår när blodådrorna (venerna) i benet som för blodet tillbaka till hjärtat, inte klarar att föra tillbaka blodet helt. Venernas klaffar eller väggar försvagas och det bildas en ansamling av blod i benen och trycket fortsätter nedåt. I takt med ett ökat tryck så vidgas venerna och det är då vi får åderbråck, förklarar Håkan och fortsätter:

– Det är inget som sker över natten och symtomen förvärras över tid. Vanligt är att man upplever tyngd- och spänningskänsla, framför allt mot slutet av dagen när man stått, gått och belastat benen. Många upplever ett obehag som också kan vara psykiskt påfrestande.

Varför får man åderbråck? 

– Åderbråck beror främst på ärftliga faktorer och är vanligt hos både kvinnor och män. Risken att drabbas ökar med åldern och för kvinnor kan åderbråck uppkomma i samband med graviditet. Storleken på åderbråcken säger inte mycket om hur besvärliga de är och om man väntar med att söka hjälp kan åderbråcken i värsta fall utvecklas till bensår. Då är en operation helt nödvändig. Många gånger räcker det annars med kompressionsbehandling med en bra stödstrumpa.

undefined
Vid konsultationen görs en ultraljudsundersökning för att man sedan ska gå vidare med en personligt anpassad behandlingsmetod.

 Hur blir man av med åderbråck? 

– Åderbråck försvinner inte naturligt. Man rekommenderar stödstrumpa för att hjälpa cirkulationen och framför allt vid yrken där man står eller sitter långa stunder och inte får använda muskelpumpen. Om man upplever symtom som smärta, obehag och spänning rekommenderas operation för att behandla roten till problemet och inte bara symtomen.  

Hur går behandlingen till? 

– Vi börjar med konsultation och ultraljudsundersökning, därefter lägger vi upp en plan och bokar in själva behandlingen. På operationsdagen ser vi till att ha gott om tid, mäter ut stödstrumpor och sedan tar operationen runt en timme. Miljön är lugn och stressfri och efteråt får man stanna kvar och vila i ett eget rum med fika. Vi bokar in ett återbesök för att följa upp efter behandlingen och innan hemgång får patienten också ett direktnummer till ansvarig läkare. 

undefined
Efter behandlingen bjuds det på fika och du får vila kvar i eget rum.

Johan Palmblad valde att operera sig hos Uppsala Åderbråcksklink och är väldigt nöjd över beslutet. Han hade upplevt symtom under en längre period och bestämde sig för att göra något åt det.  

– Efter min research föll valet på Uppsala Åderbråcksklinik, dels för att recensionerna jag läste var bra, dels för att personer i min närhet också rekommenderade kliniken. Jag bokade in mig på en konsultation och efter det så kändes beslutet enkelt, säger han.  

– Vetskapen om deras långa erfarenhet inom sjukvården gjorde mig trygg. Det märks att de vet precis vad de gör och upplägget för hela processen gör att jag som patient känner mig både lugn och säker.  

undefined
Håkan Rudström, specialist i kirurgi och kärlkirurg, har arbetat som läkare sedan 1992.

För Håkan och teamet på Uppsala Åderbråcksklinik är det viktigt att varje patient känner sig väl omhändertagen och man prioriterar gott om tid i samband med besöket. Miljön i lokalerna är avslappnad och patienten får ett eget rum, där man bjuds på fika och kan vila kvar. Beroende på var man bor finns också möjlighet att bo kvar en natt i Uppsala på något av de boenden som finns precis i anslutning till Samariterhemmet där operationen genomförs. Kliniken lägger stor vikt vid tillgänglighet även efter genomförd behandling.  

– Självklart ska man kunna kontakta oss efter operationen. Vi finns tillgängliga bara ett telefonsamtal bort, dygnet runt, om det skulle vara något, säger Håkan.  

undefined
Före- och efterbild vid behandling av åderbråck.

Johan rekommenderar andra som funderar på att söka hjälp för åderbråck att göra det och är själv helt fri från åderbråck efter operationen. Hela processen gick smidigt och det är enkelt att höra av sig även om man inte är helt säker. En konsultation kan vara ett viktigt första steg.  

– Så här i efterhand önskar jag att jag gjort det tidigare. Det är en enkel operation och min helhetsupplevelse av kliniken är väldigt positiv. Jag var orolig att det kanske skulle göra ont eller att resultatet inte skulle bli så bra som jag hoppats, men jag blev motbevisad i bägge delarna där, säger han och skrattar.  

– Men framför allt känns mitt ben som nytt och det är jag väldigt glad över.   

Uppsala Åderbråcksklinik

Besväras du av åderbråck? Boka konsultation med en specialist i kärlkirurgi. Uppsalas åderbråcksklinik har lång erfarenhet av avancerad vård och omvårdnad på sjukhus och universitetsklinik. Under hela behandlingsförloppet, från konsultation och behandling till uppföljning träffar du samma kirurg och team. 

Kontakt
Hemsidan Uppsala Åderbråcksklinik
Telefon 018 – 14 00 40
Mail info@aderbrackskliniken.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.