Att vara inlagd på Akademiska barnsjukhuset kan faktiskt vara kul, hur eländigt det än låter. Det intygar 11-åriga Cornelia Wåhlander som har varit inlagd där mer än de flesta.
– De som jobbar där är så snälla och spralliga. Det känns som att de skulle kunna göra precis vad som helst för att få en på bra humör, berättar hon.
Men när Cornelia blev sängliggande efter en stor canceroperation 2019 hade till och med den spralliga personalen svårt att få henne att sluta deppa och gå upp ur sjukhussängen. Då kom en sjuksköterska på att det var dags att kalla in en superhjälte: Sjukhushunden Luna.
– Vad som är bäst med Luna? Allt, svarar Cornelia, och berättar att hon brukar gömma godis som Luna får leta efter, kasta bollar och låta Luna hoppa genom ringar.
Och så finns förstås chansen att bara mysa och gosa, vilket kanske är allt vissa barn vill göra när de träffar sjukhushunden. Lunas matte, barnläkaren Ann Edner, berättar att Luna har en oerhörd förmåga att läsa av barnen för att ta reda på om de vill att hon ska vara lugn eller lekfull.
– Och ibland när hon känner att stämningen är lite tryckt händer det att hon skojar till det och spelar blyg eller hittar på något annat som får alla att skratta.
En sjukhushund är ett helt nytt koncept, det är en noggrant psykologiskt kontrollerad hund som genomgått omfattande utbildning. Luna och hennes halvsyster Liona, som också har lärts upp till sjukhushund, kommer alltid med någon av sina hundinstruktörer. Ann Edner har sedan Lunas företrädare, hennes mormor Livia, började som sjukhushund 2016, forskat på hur sjukhushundar påverkar måendet hos sjuka barn.
– Av de barn som har önskat att få träffa en sjukhushund och sedan har fått göra det visar 93 procent ett mätbart ökat välmående. Min vision är att alla sjuka barn i hela Sverige ska få den här chansen, säger hon.
En annan som har fått träffa sjukhushunden Luna är den svårt sjuka fem och ett halvåriga Emilia Kovacec.
– Hundar är hennes stora intresse och vi har hund hemma. Hundbesöket bryter av den grå sjukhusvardagen och ger Emilia och hennes storasyster en chans att göra något roligt tillsammans. Det betyder oerhört mycket både för Emilia och den övriga familjen. Jag ser verkligen hur hon lyser upp när hon träffar sjukhushunden, säger mamma Malin.
Om någon undrar om det kan vara ohygieniskt eller allergifarligt att släppa in en hund på ett sjukhus har Ann och hennes team undersökt även det. Eftersom hundarna tvättas och är tränade att inte slicka har det visat sig att det är svårt att hitta mer hygieniska medarbetare.
– Det är också viktigt med en hund som inte fäller hår eftersom det kan påverka en del sjukvårdsutrustning. Här får man titta på varje enskild hund, berättar hon.
Medan Ann fortsätter sin forskning och certifiering av sjukhushundar i hopp om att ordet ska sprida sig till andra sjukhus kan Luna och Liona redan nu hjälpa barn på Akademiska sjukhuset, inte minst tack vare Akademiska sjukhusets barnfond, som finansierar hundinstruktörstiden.
– Det stödet betyder oerhört mycket för att vi ska kunna ha den här verksamheten redan nu, säger Ann.
Akademiska sjukhusets barnfonds motto är att låta det friska hos det sjuka barnet växa. Genom att på olika sätt sprida skratt och glädje på alla de ställen på Akademiska sjukhuset där det finns barn vill barnfonden hjälpa barnet både i att utvecklas och att tillfriskna snabbare. Mottot kunde lika gärna vara sjukhushundens eget. Cornelia Wåhlanders mamma Cina har många gånger sett Luna och Liona i arbete.
– Förutom att jag ser hur det hjälper Cornelia och de andra barnen märker jag ju hur alla, även föräldrar och personal blir så glada när de kommer. Det är jätteviktigt att barnfonden finns.
Stöd Lunas och Lionas arbete genom ett bidrag till Akademiska sjukhusets barnfond här. Vill du Swisha ett bidrag kan du göra det till 123 9000 670.