Det är fikadags på den finska avdelningen på Attendo Fortuna-Onnela i Sävja. Den blåvita bordsflaggan vajar över kakfaten medan hyresgäster och medarbetare njuter av kaffe och karelska piroger med äggsmör och pratar och skojar med varandra på finska.
Här finns tio platser vikta för just hyresgäster med finska som modersmål. I många fall har den höga åldern i kombination med demenssjukdom gjort att den svenska de en gång kunde har börjat försvinna.
– Oftast är vi två finsktalande på plats och det skapar en stor trygghet för dem som bor här, säger Minna Hauta-Heikkilä, en av boendets finskspråkiga medarbetare.
Det är inte bara på språket det märks att avdelningen är finsk. Här finns finska böcker, både från Uppsala stadsbibliotek och böcker som har skänkts av boende eller närstående, Finska församlingsgruppen i Uppsala kommer regelbundet och håller andakt och här finns det även tillgång till finska TV-kanaler som Yle 1 och 2 samt finskspråkiga filmer.
– Sedan flaggar vi alltid med finska flaggan vid exempelvis högtider, berättar Minna.
Hon och kollegan Liisa Maunus ser det som en förmån att få jobba på avdelningen. Liisa som kom till Sverige som 19-åring, har inte så stark koppling till hemlandet längre.
– Jag pratar sällan mitt modersmål hemma så det är verkligen roligt att få göra det på jobbet istället, säger hon.
Minna, som var fyra år när hon flyttade till Sverige, håller med. Speciellt har hon uppskattat arbetet i ”mini-Finland” under det senaste året, när pandemin stoppat resor till andra sidan Bottenhavet. Annars besöker hon gärna Finland, och då alltid med hyresgästerna på Attendo Fortuna-Onnela i tankarna. För när hon reser tillbaka ser hon till att få med sig så mycket hemland som möjligt till dessa.
– Då köper jag med mig flatbröd, kanelskorpor och annat. Annars finns ett finskt hembageri i Eskilstuna som vi brukar beställa från. Deras bakverk och delikatesser känns precis som dem hemma, berättar Minna.
Knivstabon Jaana Houtari är förvaltare åt flera finskspråkiga personer i Uppsala- och Stockholmsområdet. Hon kan inte nog trycka på vikten av att det finns finskspråkiga äldreboenden i Sverige.
– För den som har börjat glömma sitt andraspråk är det jätteviktigt att få komma någonstans där personalen kan modersmålet. Kan man inte göra sig förstådd är risken att man bara lägger av, säger hon.
Jaana berättar om en kvinna hon är förvaltare åt som bor på Fortuna-Onnela i Sävja. Hon bodde tidigare på ett svenskspråkigt boende, men blev allt mer frustrerad i takt med att hon glömde bort mer och mer av svenskan.
– Men så fick hon komma till Fortuna-Onnela, och efter det har hon mått bättre och är inte alls lika arg och frustrerad längre.
Jaana känner tacksamhet över att Attendo anstränger sig för att få sina hyresgäster att må bra, med utflykter och aktiviteter, och att de alltid ser till att hyresgästerna får snabb sjukvård om de blir dåliga.
– Som förvaltare kan jag känna mig väldigt trygg med att hon bor där.
Med tanke på att Attendo Fortuna-Onnela har trädgård och utevistelse som inriktning är man nu på väg in i den verkliga högsäsongen. Närmast väntar finsk midsommar, med en liten juhannuskokko (midsommareld) i trädgården. På somrarna arrangeras även matcher i Möllky, som är den finska varianten av kubb.
– Det brukar vara väldigt roligt och uppskattat, säger Minna Hauta-Heikkilä.
Håll dig uppdaterad om vad som händer på Attendo Fortuna-Onnela på deras Instagramsida.