Annonssamarbete med Attendo

Här är boendet där livet är en dans

Det råder närmast diskofeber på äldreboendet Attendo Kapellgärdet Norra i Uppsala. Under den annars så grå pandemin har musiken och spontandansen blivit en räddning för många.

Spontandans och musik är ett populärt inslag på äldreboendet Attendo Kapellgärdet Norra som har Sport & Spa-inriktning.

Spontandans och musik är ett populärt inslag på äldreboendet Attendo Kapellgärdet Norra som har Sport & Spa-inriktning.

Foto: Attendo

Native2021-02-18 15:29
Detta är ett annonssamarbete.

Det har snart gått ett år sedan Attendo Kapellgärdet Norra, med inriktning Sport & Spa slog upp portarna. Nu har ett sextiotal äldre flyttat in i de fräscha lokalerna som inrymmer allt från gym och spa-avdelning till sportbar och takterrass, och medarbetarna är i full färd med att öppna ytterligare ett våningsplan. Eftersom boendet öppnade samtidigt som pandemin nådde Uppsala har de olika planerade aktiviteterna fått ske i lite annorlunda form. I gengäld har en annan sorts aktivitet vuxit fram i form av de spontana dans- och musikstunderna. Så fort andan faller på plockar undersköterskan Thedros Berhe eller någon av hans kollegor fram stereon och spelar Elvis, Beatles, Vikingarna eller någon annan välkänd musik.
   – Även om man har svårt att formulera ord går det ofta att sjunga med när man hör en melodi man känner igen, berättar Thedros.

Och vem rycks inte med i takten när det börjar svänga i lunchrummet? Här finns chans till både covidsäker pardans med någon av boendets medarbetare eller på egen hand, stående eller sittande går lika bra.  
   – Speciellt för personer med demensdiagnos är musik och dans ett sätt att hitta tillbaka till en del av sig själv. Musiken frigör en massa känslor och det kan både bli skratt och tårar, berättar Thedros.
   Att medarbetarna bjudit upp till dans på Attendo Kapellgärdet Norra är ingen slump. Forskning visar att musik och dans förbättrar livskvaliteten och lindrar stress och oro hos både äldre och yngre personer. En dansstund kan göra underverk för alla.

undefined
Undersköterskan Thedros Berhe tar sig gärna en svängom med de boende på Attendo Kapellgärdet Norra.

Några som naturligtvis uppskattar spontandansen är boendets båda fysioterapeuter Elina Thorslund och Matilda Nordberg. En del av deras uppdrag är just att få de äldre att röra sig så mycket som möjligt.
   – Det här lockar dem som vi nog aldrig skulle få med oss till gymmet, säger Matilda. 
   – Vissa tackar nej till aktiviteter för att de inte riktigt förstår vad som ska hända. Det här blir mer improviserat och ger mindre prestationsångest, förklarar Elina.
   Elina och Matilda berättar att många av dem som bor på Attendo Kapellgärdet Norra behöver mer uppmuntran för att hålla igång och röra sig. Här fyller dansen och gemenskapen den skapar en viktig funktion. Dessutom är dans ett sätt att motverka demens. Dansfebern har även varit en vitamininjektion för personalen och har hjälpt till att skapa en ännu närmare kontakt mellan personalen och de äldre. 

Att dansen har blivit så populär just på Attendo Kapellgärdet Norra tror de båda fysioterapeuterna delvis har att göra med boendets Sport & Spa-inriktning där rörelse är i fokus. 
   – Jag tror att spontandans platsar på alla sorters boenden. Men en del av de som bor här, och i viss omfattning även de som jobbar här, har nog sökt sig hit just på grund av Sport & Spa-temat, säger Matilda.

undefined
Matilda Nordberg, fysioterapeut, Thedros Berhe, undersköterska och Elina Thorslund, fysioterapeut på Attendo Kapellgärdet Norra bjuder gärna på både spex och dans.

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Attendo Kapellgärdet Norra på deras Facebooksida och Instagramsida.

Attendo Uppsala

Attendo har följande fem Livsstilsboenden i Uppsala:
Attendo Fortuna-Onnela
Sävja, 070-448 55 20
Attendo Kapellgärdet Norra
Kapellgärdet, 076-695 75 42
Attendo Råbyvägen
Kvarngärdet, 070-865 57 20
Attendo Sandelska huset
Gamla Uppsala, 076-843 55 00
Attendo Topelius
Nyby, 070-261 41 90

Under 2021 öppnar även Attendo Kapellgärdet Södra med inriktning Kultur & Nöje.

Karta: Attendo Kapellgärdet Norra
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.