Annonssamarbete med Medborgarskolan

Hantverkscentrum blommar upp på Ekeby Bruk

Under våren flyttade Medborgarskolan all sin hantverksrelaterade verksamhet till Ekeby Bruk i Uppsala, en plats som är som gjord för kreativt skapande.

Native 21 oktober 2020 13:16
Detta är ett annonssamarbete.

Att Ekeby Bruk har en lång historia inom kakel- och keramikproduktion är bekant för många och har bidragit starkt till platsens speciella atmosfär. Såväl lokaler som omgivning är en fröjd för kreatörer, vilket Medborgarskolan i Uppsala tagit fasta på. Under våren flyttade de alla sina hantverkskurser i allt från silversmide och sömnad till flugbinderi och trähantverk hit, ett grepp som uppskattats varmt av såväl kursledare som deltagare. 
   – Vi flyttade från källarlokaler på Hamnesplanaden hit till stora, rymliga och inte minst ljusa lokaler som är helt anpassade för vår verksamhet och de kurser vi har. Det märks att det bidrar till kreativiteten och skaparglädjen, konstaterar Lina Öberg, verksamhetsansvarig för Medborgarskolans hantverkskurser i region Mälardalen.
   Och hon får snabbt medhåll från Birgitta Monserrat, kursledare i dans och keramik:
   – Vi har fått det vi önskar för att verksamheten ska fungera optimalt. Det härliga ljusinsläppet från de stora fönsterpartierna påverkar människors sinnestillstånd till det bättre. Bara att få vara i den här anrika lokalen och skapa är fantastiskt, resonerar hon.

Keramikkurserna är populära inom Medborgarskolans hantverkssegment. Anledningen till det tror Lina handlar mycket om att man som nybörjare lär sig snabbt och dessutom får med sig något fint och användbart hem – som man skapat själv. Men hon understryker också något som ofta är centralt i kreativt skapande eller utövande generellt:
   – Man går in i det man gör och glömmer bort allt runtomkring. Det blir en chans att fokusera på något helt annat, vara här och nu, vilket är väldigt värdefullt, konstaterar hon. 
   Just detta är också skälet till att Birgitta efter många år som kreativ ledare känner lika stor entusiasm inför sitt jobb.  
   – Kurserna handlar lika mycket om själavård och att frikoppla från vardagsbestyren som om skapande eller utövande. Att få hjälpa människor att fylla på sina energidepåer är fantastiskt, säger hon.  

undefined
Lina Öberg, verksamhetsansvarig, och kursledaren Birgitta Monserrat är överens om att hantverkskurser och kreativt skapande handlar mycket om själavård och att ladda batterierna.

I samma byggnad som keramiken och intilliggande silversmidet, men på andra sidan huset, ligger textilsalen. Här hålls kurser i allt från klädsömnad och broderi till stickning och återbruk – dit man tar med sitt plagg som har ett hål eller en fläck och reparerar det istället för att köpa nytt.
   – Medborgarskolan region Mälardalen är miljöcertifierade, vilket såklart är något som återspeglas i våra olika kurser, berättar Lina.  

Ett kursområde som drar många deltagare till textilsalen är vävning. Till dessa kurser söker sig allt från nybörjare som vill lära sig grunderna till personer med vana av att väva som vill få ny inspiration. Britta Röjerås leder just nu sju olika vävkurser som pågår parallellt.
   – Jag anpassar alltid undervisningen efter kunskapsnivån för varje deltagare, men i uppstarten för alla nybörjare är jag mån om att de ska få lära sig grunderna som att räkna ut sin vävnota. Det gör att man som kursdeltagare verkligen får skapa allt själv – från tanke och planläggning till färdig produkt, konstaterar hon.
   Även vad som ska skapas väljer varje kursdeltagare själv. 
   – Det kan i början ofta handla om en löpare, tabletter eller en väska, berättar Britta.

undefined
Under vävkurserna i Medborgarskolans textilsal på Ekeby Bruk får kursdeltagarna lära sig konsten att väva från grunden.

En av Medborgarskolans verksamheter som också finns på Ekeby Bruk är dansverksamheten. Mitt emot textilsalen och med stora fönster i två väderstreck ligger den vackra danssalen. Här hålls kurser i olika stilar som Jallabina, vilket är orientalisk fitnessträning, olika typer av latinamerikansk dans som Bachata, samt teaterkurser.
   Tack vare att Medborgarskolan har vidtagit diverse åtgärder kan verksamheten rulla på trots Covid-19. 
   – Det fina med folkbildning och våra kurser är att de hålls i små grupper, vilket gör att kursledaren har möjlighet att se och hjälpa varje individ. Detta är såklart extra lämpligt nu i coronatider. Och det är också tacksamt att vi numera har våra stora, rymliga lokaler där det är lätt att hålla avstånd till varandra under pågående kurs, säger Lina avslutningsvis. 

Läs mer om Medborgarskolans hantverkskurser och låt dig inspireras på verksamhetens Facebooksida.

 

Medborgarskolan Uppsala

På Ekeby bruk finns Medborgarskolans samtliga dans- och hantverkskurser samlade och på Bergsbrunnagatan 20 hålls övrig kursverksamhet som språk- och sjölivskurser. 

Utöver ordinarie kursutbud finns möjlighet att boka skräddarsydda kurstillfällen för exempelvis en företagskickoff, möhippa eller svensexa.

Läs mer på Medborgarskolans hemsida eller kontakta Lina Öberg, verksamhetsansvarig, på lina.oberg@medborgarskolan.se för frågor rörande hantverkskurser.  

 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.