Framtiden ser ljus ut för det svenska spelföretaget Adventure Box. I december 2019 noterades företaget på Nasdaqbörsen och cirka 1,3 miljoner användare runt om i världen använder idag plattformen regelbundet. Adventure Box fungerar som ett Youtube för datorspel där användarna kan skapa egna 3D-spel som andra sedan kan spela.
VD:n Christopher Kingdon, som grundade företaget 2014 tillsammans med den irländska matematikern och programmeraren Cleo Hayes-McCoy berättar att det var en rad olika idéer som växte samman till Adventure Box.
– Jag hade drivit ett företag som hade skapat en plattform där man kunde göra egna animerade filmer med dataspelsteknik. Cleo i sin tur hade utvecklat en 3D-motor som från början var skapad för en partikelaccelerator, berättar han.
Något som var viktigt för dem var att skapa en plattform där användarna inte behövde ladda hem någon mjukvara utan där allt streamades direkt på sajten.
– Jag hade lärt mig att man tappar 80 procent av dem som besöker sajten om det krävs en nedladdning av mjukvara. Så Cleo fick anpassa sin 3D-motor för streaming.
Kärnfrågan för den som startar ett tillväxtföretag är naturligtvis finansieringen. Adventure Box har under tillväxtresan totalt fått in 60 miljoner kronor från investerare. Här hade Christopher Kingdon stor nytta av att tidigare ha arbetat med flera olika startup-projekt, antingen som ägare eller som anställd ledningsperson. De var från början noga med vilka som fick investera.
– Riskkapitalbolag kan vara bra att ta in, men man måste tänka på att de vill accelerera snabbt och spendera mycket pengar fort. De satsar på flera företag samtidigt och räknar med att bara en viss del av dem ska lyckas. De som inte lyckas på en gång vill de inte satsa mer på. Som grundare vill man maximera framgångschansen för sitt företag. Affärsänglar, stora som små, har haft en syn på investeringen som mer stämt med vad vi vill.
Ett värdefullt stöd har även kommit från Almi företagspartner i Uppsala som har givit förmånliga lån vid flera tillfällen under resan.
– Pengarna tar slut ibland, och då har Almi kunnat kliva in och stötta oss. Utan dem och vissa affärsänglar hade det här aldrig blivit av. Därför känns det skönt att vi är börsnoterade. Det är ett stort ansvar att ta emot andras pengar, och nu kan ju den som vill kliva av och sälja sina aktier med en redan betydande vinst.
Vid det här laget går det att konstatera att satsningen på Adventure Box har lyckats. Framtiden handlar om hur framgångsrik plattformen ska bli. Inte minst handlar det om att göra användarna så lojala som möjligt.
– Vi ser att man blir en mer lojal användare när man väl har delat ett dataspel på sajten. Vi har gjort mätningar tidigare som visar att ungefär en fjärdedel av användarna då gjort det. Sedan arbetar vi med att öka det sociala inslaget på sajten, med möjlighet att spela tillsammans och chatta med varandra.
Målet är att inom 4–7 år ha 300 miljoner användare som i snitt genererar intäkter på fem dollar var om året.
– Men om något av spelen som skapas skulle bli en motsvarighet till Gangnam Style, som har över 3,7 miljarder visningar på Youtube, kan det gå fortare. Man vet aldrig, säger Christopher Kingdon avslutningsvis.
Tre fällor att undvika enligt Christopher Kingdon
• Tänk igenom hur ni delar upp ägandet. Alla kanske inte vill lägga mycket tid på arbetet och den som brinner mest måste också vara den som tar den största risken.
• Håll i pengarna! Det kan låta mycket att få in 60 miljoner kronor i investeringar. Men om man tänker på att de ska räcka under sju år är det inte så mycket.
• Tänk på vem du tar in som investerare. Det är någon du kommer att behöva ha kontakt med under lång tid framöver. Dessutom kan en investerare med dåligt rykte skrämma bort andra.
Vill du höra mer om hur Adventure Box gjorde resan mot notering och flera andra experters råd, är du välkommen till seminariet ”Så finansierar du tillväxtresan” den 29 september. Mer information om programmet och hur du anmäler dig hittar du här.
Boka möte med oss på Almi Uppsala kan du göra här.
Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.
Smart Tillväxt är ett affärsutvecklingsprojekt för hållbar tillväxt i små och medelstora företag i Östra Mellansverige. I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering, och fler företag etablera sig på en internationell marknad. Projektet utvecklar även nya metoder för framgångsrik affärsutveckling. Projektet finansieras av Almi, Region Uppsala och Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond.