Gränby sportfält – attraktivast i Sverige

Vad har Sportfastigheter, idrottsföreningar och fastighetsägare i Gränby gemensamt mer än att de brinner för idrotten? Jo, en vision om Gränby sportfälts framtid.

Några av de som ingår i samverkansgruppen och som har en gemensam vision om att inom fem år göra Gränby sportfält till den mest attraktiva platsen för idrott i Sverige är Jenny Engström, Arenahotellet, Tobias Svensson, IFU Arena, och Magnus Lohe, Sportfastigheter.

Några av de som ingår i samverkansgruppen och som har en gemensam vision om att inom fem år göra Gränby sportfält till den mest attraktiva platsen för idrott i Sverige är Jenny Engström, Arenahotellet, Tobias Svensson, IFU Arena, och Magnus Lohe, Sportfastigheter.

Foto: Mediehuset UNT

Native2021-03-03 16:01
Detta är ett annonssamarbete.

Gränby sportfält består idag av ett flertal hallar och arenor, ett hotell, grönområden och hundratals parkeringsplatser. Hit kommer både bredd och elit för att träna och tävla. Trots att sportfältet redan är Uppsalas största finns det stora planer för framtiden. 
   – Vi satte oss ner för att bestämma hur och på vilket sätt vi ville utveckla sportfältet, och vi var överens om att vi vill att det ska bli en mötesplats för alla; idrottsföreningar, utövare, närboende, Uppsalabor och företag. Det ska vara ett centrum för idrotten i Uppsala, berättar Magnus Lohe, chef för marknad och affärsutveckling på Sportfastigheter.

Gränby sportfält erbjuder goda förutsättningar för såväl träningsläger och cuper som möten och konferenser. Även om sportfältet ser ut att erbjuda det mesta, finns det en vision om att inom fem år göra sportfältet till den mest attraktiva platsen för idrott i Sverige, ja till och med i Norden. För att nå dit behöver de som verkar på området hitta nya former för samverkan, därför skrev man strax före årsskiftet 2020–2021 ett samverkansavtal mellan sportfältets fastighetsägare. 
   – Vi befinner oss just nu i startgroparna med att forma en aktivitetsplan för hur vi ska arbeta för att nå våra mål. Om man vill uppnå något som är bra för alla så sker det bäst genom samverkan. Det går inte, och blir inte bra, om vi inte gör det tillsammans. Det är engagemanget för Gränby, idrotten och Uppsala som förenar oss, menar Magnus Lohe.

undefined
"Vi vill att Gränby sportfält ska bli en mötesplats för alla." - Magnus Lohe, Sportfastigheter (t.h.)

En av de aktörer som ingår i samverkansavtalet är Uppsalas största hotell, Arenahotellet. Hotellets placering alldeles intill Gränby sportfält är något som uppskattas av såväl idrottsutövare som åskådare.  
   – Vi har en hel del både svenska och nordiska landslag inom exempelvis bandy, hockey, innebandy, friidrott och futsal, som kommit för att bo hos oss här på hotellet. Närheten till anläggningarna gör att idrottsutövare kan bo hos oss, träna och tävla på arenorna och på så sätt aldrig behöva lämna området, berättar Jenny Engström, VD på Arenahotellet.
   Jenny tror på Gränbyområdet och dess många möjligheter. Med den samverkansgrupp som bildats skapas förutsättningar för att kunna lägga ribban högt. 
   – Under våra samverkansmöten diskuterar vi på vilket sätt vi kan placera Gränby sportfält på kartan. Här spelar Sportfastigheter en viktig roll som den länk som håller oss samman. De har verkligen engagerat sig och investerat mycket tid i framtidsfrågorna, menar hon. 

undefined
Uppsalas största hotell, Arenahotellet, som ligger alldeles intill Gränby sportfält, är välbesökt, inte minst av idrottsutövare.

I samverkan ingår även IFU Arena som är anpassad för både innebandy och friidrott, och som är Sverigeledande inom båda idrotterna. Här tränar både bredd och elit, vilket gör det möjligt för de unga att se idoler som Armand Duplantis och ett flertal världsidrottare inom både friidrott och innebandy på nära håll. 
   Även från IFU Arenas håll ser man stora fördelar med att samverka med de andra aktörerna på sportfältet: 
   – Det finns två huvudsyften med samverkansavtalet där det ena är att stärka sportfältets varumärke både i och utanför Sverige. Det ska vara naturligt att det är på Gränby sportfält man väljer att lägga tävlingar, cuper och träningsläger. Det andra syftet är att stärka Gränby som område och få fler från närområdet att känna att sportfältet är en naturlig samlingspunkt, berättar Tobias Svensson, VD för IFU Arena.  

undefined
Gränby sportfält innefattar redan idag flera stora idrottshallar och arenor, däribland UTK, IFU Arena, Uppsala friidrottsarena, Recoverhallen samt Gränby ishallar.

En idé, av många, från samverkansgruppen om hur de vill nå ut till de boende i Gränby är att erbjuda ett kostnadsfritt läger för ungdomar där de kan prova på flera idrotter i de olika arenorna och träffa eldsjälar inom idrottsföreningarna. Samverkansgruppen lägger stor vikt vid att skapa en större tillgång till samt engagemang i sportfältet hos de bosatta i de kringliggande bostadsområdena. För samtliga aktörer är det viktigt att inkludera de boende i Gränby och att se till att Gränby sportfält också är Gränbybornas sportfält. 
   – Om vi gemensamt skapar fler idrottshändelser och starkare klubbar med fler lokala medlemmar bygger vi även det som resulterar i ett attraktivt samhälle. Ett samhälle där det händer saker och där man gör saker tillsammans. Här ser vi stor potential i att vara en del av ett engagerat lokalsamhälle. Det lokala engagemanget och Uppsalabornas engagemang för Uppsala som idrottsstad har ett tydligt fokus hos oss. Med de investeringar som parterna gjort, som UTK-hallens utbyggnad, och kommer att göra framöver med isarena, renovering av de äldre ishallarna samt kommunens utveckling av Gränby parkområde med bland annat fotbollsplaner, ökar attraktiviteten ytterligare, menar Magnus Lohe.   

FAKTA

Deltagare i samverkan för utvecklingen av Gränby sportfält: 

Sportfastigheter (friidrottsarena, isarena, ishallar, markytor)
Uppsala kommun (Idrott & fritid)
UTK-hallen (racketsporter) 
Recover-hallen (bandy och allmän skridskoåkning)
IFU Arena (innebandy, friidrott, med mera)
Arenahotellet
RF-SISU Uppland (riksidrottsförbundet) 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.