Den statistiken ville LF Uppsala vara med och förändra. Sedan 2017 är de en FairPayer, vilket innebär att alla sponsringsmedel fördelas jämnt mellan tjejer och killar.
– För oss är det en självklarhet att stötta idrottslag och föreningar, det bidrar till ett tryggt och inkluderande län. Vi ställer tydliga krav på motprestationer när vi sponsrar, och resurserna i föreningen ska fördelas jämnt mellan killar och tjejer, förklarar Joel Grauman, hållbarhetsansvarig LF Uppsala.
En av föreningarna som LF Uppsala stöttar är Uppsala Basket. I över 10 års tid har de arbetat för jämställd basket och damlaget, som spelar i högsta ligan, är förebilder för många av tjejerna i ungdomslagen.
– Det finns en tradition av att killar fått ta mer plats, både i hallen och i media, säger Sonja Entzenberg, ordförande Uppsala Baskets Damförening, och fortsätter:
– Äldre tjejer som brinner för sporten inspirerar de yngre, när de syns mer skapar det nyfikenhet och det är ett viktigt steg.
Ett initiativ för att uppmärksamma damlagen mer sker genom samordning av matcher, där både damerna och herrarna spelar i samma hall, för samma publik.
– Förra årets samarrangemang hade publikrekord och fick väldigt positiv feedback. Lagen lyfter varandra och det är väldigt roligt, berättar Sonja.
Alla lag får också synlighet på den gemensamma hemsidan. Uppsala Basket arbetar inifrån och ut, det får inte bara ”se bra ut” – det måste bli skillnad på riktigt.
– Vi utgår från en gemensam handlingsplan som säkerställer att vi delar lika inom organisationen. Från stort till smått med gemensamma projekt, som exempelvis CSR-projektet Gameplan, och jämnt fördelade resurser, förklarar Sonja.
I Skärplinge hittas PEK-hallen, där SHK Hockey som också stöttas av LF Uppsala håller till. Med fokus på sporten och hockeyn arbetar man aktivt för att fördelningen mellan kvinnliga och manliga spelare ska vara jämn och på lika villkor.
– Målet är idrottsglädje och det är självklart att alla spelar på samma villkor, säger Pierre Sjöberg, marknadsansvarig SHK Hockey.
– Både föräldrar som är här ideellt och äldre spelare som agerar tränare är med och bygger upp en inbjudande idrottskultur, fortsätter han.
Sponsringspengen som SHK Hockey tar del av går till att driva och utveckla föreningen. Det innebär allt från att hålla nere deltagaravgiften till medverkan i cuper och matcher som ligger långt bort.
– Vi vill få ungdomarna att spela hockey, det ligger ingen värdering i vilket kön man har, säger Pierre.
Båda föreningarna nämner också vikten av förebilder, där seniorlagen fyller en viktig roll. Om det finns både manliga och kvinnliga förebilder ökar det igenkänningen och väcker större intresse.
Här är tre tips till föreningar som vill öka engagemanget hos både tjejer och killar:
✔️ Mixade träningar och lag, det bygger bättre gemenskap.
✔️ Helheten är viktig. Tänk inifrån och ut, gör en långsiktig plan som inkluderar allt från att rekrytera nya spelare till att lyssna in befintliga deltagare och deras åsikter – då stannar de kvar, engagerar sig och sprider positiv energi.
✔️ Fördela resurserna jämnt och se till att utbilda ledare.
Att satsa på ungas välmående är att satsa både kort- och långsiktigt. Givande fritidsaktiviteter gör vardagen roligare, och det ska vara en möjlighet som alla kan ta del av.
– Tillsammans med lagen och föreningarna som vi stöttar kan vi skapa sammanhang där fler hittar sin plats. Det är en viktig prioritering, avslutar Joel.
Vad är FairPay och hur är man en FairPayer?
FairPay är en stiftelse som verkar för att alla ska få idrotta på samma villkor, oavsett kön. Målet med FairPay är att den som vill ska kunna börja på, utvecklas i och göra karriär inom vilken idrott som helst. En FairPayer arbetar medvetet och strategiskt för att sponsringsresurser fördelas jämställt mellan flickor, pojkar, kvinnor och män. Genom att vara en FairPayer tar företaget eller organisationen ställning i att förändra de strukturer som finns med hjälp av handlingsplaner som garanterar jämställd sponsring.