Magnus Pettersson och Johan Larsson jobbar på Sportfastigheter och ser till att fastigheterna på Fjällnora friluftsområde är i gott skick. Området som ligger två mil öster om Uppsala är ett populärt rekreationsområde under både sommar- och vinterhalvåret. Platsen omges av sjöar, branta skogsklädda bergsknallar och vidsträckta skogar, och samlar massor av människor när solen skiner och himlen är blå både sommar och vinter.
Det är Sportfastigheter som har drift- och fastighetsansvar för byggnaderna; som till exempel servicehuset på campingen, cafébyggnaden vid badet, det allmänna hygienutrymmet med dusch och toaletter, uthyrningsstugorna och grillkåtan vid parkeringen. Uppsala kommun, närmare bestämt Gatu- och samhällsmiljönämnden, är hyresgäster och sköter den dagliga ruljangsen och tar bland annat hand om bokningar, uthyrningar och caféverksamheten.
Magnus Pettersson är förvaltare på Sportfastigheter och ansvarar sammanlagt för fjorton anläggningar runt om i Uppsala kommun. I rollen har han bland annat ansvar för underhållsbudgeten och kontakten med entreprenörer. Han berättar att omfattande underhåll har gjorts i Fjällnora sedan slutet av förra året. Till exempel har duschar och toaletter renoverats både i servicehuset intill stugorna för uthyrning och de allmänna dam- och herrtoaletterna som besökare i området kan använda. Dessutom renoveras stugorna på utsidan och ett helt nytt servicehus till campingen är snart färdigbyggt.
– Det har varit hektiska dagar den senaste tiden. Det är många underhållsprojekt som är igång och allt ska helst vara klart innan semestern börjar, säger Magnus med ett skratt.
Johan Larsson började på Sportfastigheter samtidigt som Magnus för fem år sedan och arbetar som drifttekniker. Det är bland annat han som har hand om de tekniska lösningarna på Sportfastigheters fastigheter, allt ifrån belysning och ventilation till vatten och värme. De felanmälningar som kommer in tar Johan hand om och agerar dagligen problemlösare.
– Det är en ganska tacksam roll jag har, att få ordning på saker som inte riktigt lirar. Det kan vara att byta filter eller fixa ventilationsaggregat. Det finns saker att göra överallt, högt som lågt, konstaterar Johan med ett leende.
Han berättar att han nyligen har reparerat sjövattenpumpen i Fjällnora som används för spolning i toaletterna. Eftersom det är vattenbrist i området under somrarna gör Sportfastigheter så mycket de kan för att grundvattnet ska räcka så länge som möjligt. Utöver punktinsatser sköter Johan även tillsynen på området som till exempel innebär att ta dricksvattenprover samt göra egenkontroller av avloppsvattenreningen.
Ett friluftsområde för alla
Under sommaren blir Fjällnora ett grönskande paradis. Här finns ett större friluftsbad, naturistbad och ett hundbad för alla som vill bada i sjöarna Trehörningen och Ramsen. På området finns även grillplatser och vandringsleder. Man kan också fiska, cykla, hyra trampbåtar och mycket mer. Även vintertid lockar Fjällnora många människor då en bana för långfärdsskridskor plogas på sjön Trehörningen, och vill man åka skidor finns det ett flertal skidleder att välja på.
Fjällnora har blivit mer och mer populärt de senaste åren och jag tror att sociala medier har bidragit till det. Kommunens Facebook-sida ”Fjällnora friluftsområde” uppdateras med allt ifrån istjocklek till badtemperatur och andra aktiviteter. Den är jättebra, säger Johan.
Magnus flikar in:
– Det känns roligt att människor som inte varit här på länge på grund av pandemin kommer märka att vi gjort väldigt mycket här ute, både målningsarbete och uppfräschade hygienutrymmen.
Magnus och Johan uppskattar variationen i sina jobb och att de dagligen träffar människor från föreningar och verksamheter som brinner för det de gör, allt ifrån Lurbo Ridklubb till Ekebyboda skyttecentrum.
– Alla våra anläggningar är områden som engagerar folk. Vi träffar hängivna människor som i många fall jobbar ideellt och är tacksamma för det vi gör, säger Johan.
Magnus berättar att en viktig del i jobbet är att vara ute på anläggningarna för att snappa upp vilka behov som finns, så att de kan prioritera rätt åtgärder.
– Vi vill att det ska vara trivsamt att vara på våra anläggningar, säger han avslutningsvis.
Mer om Fjällnora friluftsområde kan du läsa på Sportfastigheters hemsida eller på Uppsala kommuns hemsida. Här kan du läsa mer om äventyrsbanan i Fjällnora.