Boka in ett samtal om kompetensförsörjning här!
I Norduppland behöver omkring 5 000 personer nyanställas fram till 2035 för att klara den förväntade tillväxten. Men många bolag har vittnat om svårigheter med att hitta och behålla personal. Även i Uppsala är det tufft att attrahera rätt kompetens, inte minst inom branscher som miljö, energi och Life science.
Små- och medelstora bolag kan nu få värdefull input från Almi kring frågor som rör kompetensförsörjning och hur man blir en attraktiv arbetsgivare på olika sätt. Du som företagare kan nu kontakta Almi för ett förutsättningslöst samtal kring kompetensförsörjning och vad Almi kan bistå med. Man kan även boka in en workshop tillsammans med Almi och organisationens erfarna rådgivare.
– Vi vill att företagen ska växa och vara långsiktigt hållbara. En viktig del är då att arbeta strukturerat med kompetensförsörjningen. Det är viktigt för företagen att ha koll på vilken kompetens de har idag och vilken kompetens de kommer att behöva i framtiden. Då kan vi vara ett bollplank inledningsvis för att stötta och hjälpa företagen att sortera i det, säger Almis rådgivare Ulrika Mohlén.
Med hjälp av det nya verktyget går Almi tillsammans med er igenom viktiga punkter när det gäller kompetensförsörjning och samverkan och hur man kan bli ett ännu mer attraktivt företag. Det handlar om att hitta relevanta fokusområden att arbeta vidare med, och att hitta en samsyn inom ledningen hur ni går vidare och vad som behöver prioriteras.
Boka in ett samtal om kompetensförsörjning här!
Ett företag vars ledningsgrupp genomfört workshopen är Fastum, med rötterna i Uppsala. Fastum är en komplett leverantör av fastighetsförvaltning, med fokus på bostadsrätts- och samfällighetsföreningar.
– Vi är ett tjänsteföretag där vår största tillgång är våra medarbetare och deras kompetens. Det är lätt att som ledare fastna i dagliga operativa frågor. För oss var det självklart att tacka ja när vi fick möjlighet att, med hjälp av Almi, ta oss tid för att lyfta blicken och tillsammans i Fastums ledningsgrupp, strukturerat arbeta igenom vad vi idag kan göra för att framtidssäkra Fastums kompetensbehov, säger Fastums VD Karin Perers.
Almis kompetenta rådgivare kan fungera som ett viktigt initialt stöd i förändringsarbetet, som i ett senare skede kan bedrivas vidare exempelvis med en konsultfirma.
– Det en stor hjälp för oss att faktiskt komma fram till kärnan av vad vi behöver jobba med. Att ta fram idéer och ”att göra-planer” med många aktiviteter är relativt enkelt. Att prioritera och framför allt att prioritera bort saker, som man i stunden tycker är viktiga, är svårare. Verktyget hjälpte oss att prioritera och komma fram till vad vi ska fokusera på. Efter att ha skalat ner en yvig lista med initiativ vi behöver jobba med så har vi nu två tydliga aktiviteter som kommer göra skillnad för oss. Dessa kommer vi både jobba vidare med och löpande följa upp.
Skulle du råda andra bolag i regionen att göra den här workshopen?
– Absolut. I en vardag med tusen frågor att lösa är det en lyx att i lugn och ro få sätta sig ner med Almi och reflektera över vår största utmaning – kompetenssäkring och kompetensutveckling för att ta Fastum in i framtiden. Jag fick en otroligt positiv bild av Pia och Ulrika. Dels på grund av deras egna erfarenheter i ledande roller, dels genom slutsatser de kunde bidra med utifrån att de träffar och pratar med många företagsledare om deras utmaningar, säger Karin.