Annonssamarbete med Attendo

”Ett äldreboende ska inte kännas som en återvändsgränd”

Intensiv styrketräning, liveunderhållning och härliga spastunder. Så vill Attendo Kapellgärdet Norra utmana bilden av vad ett äldreboende kan vara. "Här inne kan jag släppa allt som bekymrar mig", säger Astrid Westerberg, 91, och lutar sig tillbaka i bastun.

På Attendo Kapellgärdet Norra är aktivitetsmöjligheterna många och varierade. Margret Inger uppsakttar träningspassen i boendets eget gym.

På Attendo Kapellgärdet Norra är aktivitetsmöjligheterna många och varierade. Margret Inger uppsakttar träningspassen i boendets eget gym.

Foto: Attendo

Native2022-06-21 09:09
Detta är ett annonssamarbete.

Klockan har knappt slagit nio på måndagsförmiddagen, men i gymmet på Vattholmavägen 12A lackar redan svetten. Margret Inger, 79, sitter vid kabelmaskinen och är mitt inne i ett Tabata-pass, där deltagarna tränar i 20 sekunder och sedan vilar i 10. Mellan varven pustar hon glatt ut.

– I min ungdom simmade jag mycket. Det var viktigt att hålla igång kroppen eftersom jag jobbade som jurist och satt stilla mycket. Nu har jag tränat här på gymmet i tre månader och märker redan en stor skillnad, säger Margret och ler nöjt. 

Bredvid henne står fysioterapeuten Björn Fröding och nickar instämmande. Han ansvarar för den fysiska hälsan hos de 90 boende på Attendo Kapellgärdet Norra. Trots att flera är närmare hundra år gamla så kan passen bli oväntat intensiva.

– Synsättet att det bara går att göra lite lättare gymnastik när man blir äldre är djupt rotad i många. Du kan fortfarande träna som en 30-åring, du behöver bara vara lite mer försiktig. Många som börjar träna här blir förvånade över vad de orkar. Jag har sett en 97-åring ta 100 kilo i benpressen, berättar han.

undefined
Att det bara är aktuellt att utöva lättare gymnastik när du blivit äldre är ett förlegat synsätt enligt Attendo Kapellgärdet Norras fysioterapeut Björn Fröding. "Du kan fortfarande träna som en 30-åring, du behöver bara vara lite mer försiktig", säger han.

Fördelarna med träningen är ovärderliga. De boende sänker sin biologiska ålder, blir rörligare och mer självständiga, plus att de stärker sin kognitiva förmåga.

–Många upplever att de tappar sin självständighet när de flyttar till ett äldreboende, vilket snabbt kan leda till en depression. Genom träningen får man endorfinkickar som stimulerar både kroppen och hjärnan. Dessutom stimulerar träningen aptiten och många har ökat i vikt, det är jättehärligt.

Kapellgärdet Norra är ett av sex konceptbaserade äldreboenden i Uppsala. På systerboendena fokuserar man exempelvis på kultur och nöje eller utevistelse och trädgård. Här är fokuset sport och spa, berättar biträdande verksamhetschefen Sara Nelsén.

– De som bor här har antingen varit aktiva inom idrott själva, är sportintresserade eller så gillar de bara att vara ute och röra sig rent generellt. Det viktiga är att vi alltid har aktiviteter som de boende kan välja mellan. 

undefined
Att det finns olika aktiviteter för de boende att välja mellan är något Sara Nelsén, biträdande verksamhetschef, månar om.

Sara upplever också ett generationsskifte hos de äldre, där många gärna vill lära sig mer om alla digitala verktyg som finns idag. Hon ler åt ett minne när en av de boende fick testa att ”åka på safari” via VR-glasögon.

– Hon älskade det!

Men det är inte bara fart och fläkt i aktiviteterna på boendet, utan även raka motsatsen – lugn och avkoppling. På boendets översta plan finns ett fullt utrustat spa med möjligheter till bad, bastu och behandlingar. Varannan vecka får de boende boka en tid där de blir omhändertagna av Malin Ebbesson, undersköterska och spaansvarig.

Den här morgonen har hon besök av Astrid Westerberg, som just är på väg in i bastun.

– Här inne kan jag släppa allt som bekymrar mig. När jag får vara med mig själv i värmen blir jag så avkopplad, säger hon.

undefined
Astrid Westerberg uppskattar en avkopplande stund i bastun.

Efter bastun tar Malin fram locktången och börjar fixa Astrids hår.

– Många älskar att få komma hit, bli ompysslade och få all uppmärksamhet. Därför brinner jag för att ge dem det lilla extra, säger Malin och lägger ännu en lock på plats.

undefined
Malin Ebbesson, undersköterska och spaansvarig, pysslar om de bodene på spaavdelningen.

Högst upp i byggnaden finns även en takterrass där det går att uppleva allt från livesport på storbildsskärm till musikframträdanden på scenen. Utsikten är hisnande. På ena sidan tornar Domkyrkan upp sig och åt det andra hållet skymtar gravhögarna i Gamla Uppsala. 

Sara blickar ut över staden och säger:

– Att flytta till ett äldreboende ska inte kännas som att komma till en återvändsgränd. I stället kan det vara en flytt till en roligare vardag, där man träffar likasinnade och får leva livet, helt enkelt.

undefined
På boendets övre plan stannar man gärna en stund och njuter av utsikten.

Två månader hyresfritt på Kapellgärdet Norra vid inflytt innan 1 september. Läs mer här. 

FAKTA

Så här kan en dag på Attendo Kapellgärdet Norra se ut:

Frukost: De boende äter på rummet eller gemensamt i matsalen
Förmiddagsaktivitet: Lättare gymnastik, promenader, spel eller annan kognitiv träning
Lunch: Boendets kock tillagar dagens rätt – idag köttfärslimpa med potatis och grönpepparsås
Eftermiddagsaktivitet: Samtal i grupp, frågesport, vårpub eller bollsport
Fika: Våningarna turas om att önska fikabröd
Middag: Ravioli med riven ost

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.