Annonssamarbete med Attendo

Ett aktivt val av äldreboende ger trygghet

Att välja vilket äldreboende du vill flytta till är något du vinner på utifrån många perspektiv enligt Siri Ahlinder, boende på ett av Attendos livsstilsboenden i Uppsala. ”Det känns som att jag blivit yngre sedan jag flyttade hit”, konstaterar hon.

Native 1 augusti 2022 15:38
Detta är ett annonssamarbete.

I trädgården som omger äldreboendet Attendo Fortuna-Onnela i Sävja blommar det i alla hörn. I en del av trädgården går några höns i en inhägnad och pickar förnöjt. Fortuna-Onnela är ett av Attendos sex olika äldreboenden i Uppsala där samtliga går under benämningen livsstilsboende då de har olika temainriktningar – Sport & Spa, Kultur & Nöje eller Utevistelse & Trädgård, där Fortuna-Onnela hör till den sistnämnda. Det var också ett av skälen till att Siri Ahlinder valde att flytta just hit. Efter att tidigare ha bott i hus med trädgård större delen av livet fanns en vilja att kunna fortsätta gå ut och fixa i trädgården och njuta av naturen.  
   – Här finns det till och med höns, precis som jag hade hemma. Det känns väldigt mysigt och hemvant, säger hon med ett leende.  

Idag är Siris dotter Elisabeth på besök, och de är eniga i att Fortuna-Onnelas läge – mitt i naturen – samt att boendet endast har 40 platser bidrar till att det nästan känns som att bo i hus. 
   – Men samtidigt med fler möjligheter till socialt umgänge och olika aktiviteter. Det händer något nytt här varje dag. Här om veckan åkte vi på utflykt med Attendos egna utflyktsbuss och plockade blommor, och vi har regelbundet livemusikunderhållning av olika artister och trubadurer, berättar Siri.
    Elisabeth resonerar vidare kring att det är väldigt bra att det finns möjlighet att välja ett boende som passar en själv. Hon skulle själv gärna bosätta sig på Attendo Fortuna-Onnela när det är dags, medan hennes moster trivdes väldigt bra på det lite större boendet med mera stadskänsla och Sport & Spa-inriktning, Attendo Topelius.   
   – Det är en stor förmån att man får välja vilket äldreboende man vill flytta till. Det kan handla om allt från att kunna bo nära familj och anhöriga till mer mjuka värden som den känsla de som jobbar på boendet bidrar till, säger Elisabeth. 

undefined
"Det händer något nytt här varje dag." Siri Ahlinder trivs med allt från personal och det naturnära läget till aktiviteter på Attendo Fortuna-Onnela.

Siri flyttade under våren till Attendo Fortuna-Onnela från ett äldreboende mellan Stockholm och Uppsala för att få bo närmare sin dotter. Elisabeth berättar att de gjorde relativt stora efterforskningar för att hitta det mest lämpliga boendet för Siri.  
   – Jag efterfrågade tips och rekommendationer om boenden på Facebook, sökte själv efter information, och jag och min man var och besökte flera olika boenden i Uppsala. Slutligen hade vi tre favoriter på listan, samtliga var Attendoboenden och Attendo Fortuna-Onnela var det vi kände skulle passa Siri bäst. 
   Elisabeth förklarar vidare att hon först trodde att man behövde välja tre olika boendealternativ, men att hon sedan förstod att det gick bra att bara välja ett.
   – När vi fick klarhet i det så valde vi Fortuna. Och vi hade tur att Siri fick plats där med en gång, säger hon.   

undefined
Livsstilsboendet Attendo Fortuna-Onnela har inriktning Utevistelse & Trädgård. Boendet har naturen inpå knuten och på gården finns bland annat höns, odlingslådor, vackra planteringar och ett lusthus.

Louise Gunhardsson, regional säljchef på Attendo, uppmuntrar alla som har en anhörig som står inför att flytta till ett äldreboende att vara delaktiga och hjälpa till att se över olika alternativ och göra ett aktivt val tillsammans. 
   – Olika boenden tilltalar olika personer i fråga om läge, inriktning och helhetskänsla. Att flytta till äldreboende är en förändring, och att då ha varit delaktig i valet av boende gör att flytten känns både bra och trygg, säger hon. 
   Att i god tid börja se över och besöka olika äldreboenden är enligt Louise ett viktigt tips.  
   – Gör dina efterforskningar och känn efter vilket boende du tror att du skulle känna dig glad och trygg på innan ett beviljat biståndsbeslut från Uppsala kommun kommer. När beslutet väl kommit går tiden snabbt fram till att det är dags att flytta, förklarar hon. 

undefined
Louise Gunhardsson på Attendo uppmuntrar till ett aktivt val av äldreboende. "Att ha varit delaktig i valet av boende gör att flytten känns både bra och trygg", säger hon.

Några saker värda att ha i åtanke i ditt val av boende är enligt Louise basala aspekter som det geografiska läget och den övergripande känslan för boendet, men också att du känner förtroende för verksamhetschef och medarbetare, vilken typ av aktivitetsutbud och mat det finns, om boendet erbjuder något särskilt som går i linje med dina intressen, och inte minst att du får en bra magkänsla när du kommer dit. 
   – Du ska få en bra livskvalitet när du flyttar till ett äldreboende, och oddsen att du hamnar rätt är betydligt bättre om du och dina anhöriga hunnit se över alternativen i god tid, säger Louise Gunhardsson avslutningsvis. 

FAKTA

Attendo driver idag sex stycken livsstilsboenden i Uppsala med inriktningarna Sport & Spa, Kultur & Nöje samt Utevistelse & Trädgård. Tanken med Attendos livsstilsboenden är att äldre ska få bevara sin livsstil så länge som möjligt, även då man flyttat in på ett äldreboende. Man ska kunna ägna sig åt det man själv är intresserad av tillsammans med andra som kanske har likartade intressen.

För att få en plats på ett äldreboende behövs ett biståndsbeslut för särskilt boende från Uppsala kommun. 

Funderar du på om något av Attendo Uppsalas livsstilsboenden kan vara något för dig eller en närstående? Läs mer om Attendos livsstilsboenden på attendo.se 

Vill du se mer av vad som händer på Attendos livsstilsboenden i Uppsala? Titta in på deras Instagramsidor:

Attendo Topelius (Sport & Spa)
Attendo Sandelska Huset (Utevistelse & Trädgård)
Attendo Råbyvägen (Sport & Spa)
Attendo Kapellgärdet Södra (Kultur & Nöje)
Attendo Kapellgärdet Norra (Sport & Spa)
Attendo Fortuna-Onnela (Utevistelse & Trädgård)

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.