Annonssamarbete med Riksbyggen

Energiexperten: Så sänker din bostadsrättsförening energikostnaderna – på riktigt

Att energipriserna stiger, och förväntas fortsätta stiga, har nog inte undgått någon. Vi överöses med tips och råd, allt från nattliga turer till tvättstugan till batteridrivna värmefiltar. Men när allt dras till sin spets och med vintern på ingång - vad kan vi egentligen förändra för att spara energi?

Native 3 november 2022 11:08
Detta är ett annonssamarbete.

Värmekostnader står för mellan 30-40% av en fastighets energikostnader och med det i åtanke kan man göra förändringar där de gör stor skillnad. Under kallare månader går det åt mer energi för uppvärmning och dagens system är långsamma i omställningen. De reagerar inte i tid för att undvika energiförluster och Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen, förklarar hur fastigheternas temperatur påverkas när utomhustemperaturen ändras. 

– Byggnaderna reagerar och det är stor skillnad i energiförbrukningen beroende på om det är varmare, kallare, soligt eller blåsigt. Problemet är att systemen märker detta för sent, vilket inte bara innebär ojämna inomhustemperaturer utan också ökad energiförbrukning, helt i onödan, säger han. 

undefined
”Värmeoptimering 24/7 optimerar energianvändningen vilket sparar både pengar och på miljön”, säger Jonas Holmberg, energiingenjör Riksbyggen.

Riksbyggen har utvecklat en ny tjänst, Värmeoptimering 24/7, som med hjälp av AI-teknik kan göra effektiva justeringar i fastighetens uppvärmningssystem. AI-tekniken väger ihop data från tiotusentals mätvärden varje dag och tack vare inläsning av information från väderprognos samt inomhus- och utomhustemperaturer kan systemet optimeras genom att sänka och höja värmen i förebyggande syfte. 

– Det sparar pengar, minskar utsläppen av koldioxid och skapar en jämnare inomhustemperatur. När tjänsten är installerad så är den helt självgående, och med AI-tekniken blir effektiviteten ännu bättre över tid, förklarar Jonas.

undefined
Värmeoptimering kan installeras i både nya och redan befintliga fastigheter – det som krävs är internet, temperaturmätare och fastighetsdrift av Riksbyggen.

I pilotprojektet Åsikten Södra 1 i Uppsala har man sparat in ca 20% av uppvärmningskostnaderna inom loppet av de 18 månader som tjänsten varit i gång.

– Vi har sparat 40 000 kWh vilket motsvarar cirka 32 000 kronor för vår del. Det är nästan 500 kr per lägenhet. Med tanke på de ökande energipriserna räknar vi med att besparingen i kronor kommer att bli större framöver, säger David Johansson, energiansvarig i Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala.

undefined
Tjänsten är efter installation helt självgående och kräver inget underhåll från föreningen. Systemet blir dessutom bättre över tid tack vare AI-tekniken.

Värmeoptimering 24/7 är under ständig utveckling och man arbetar för att skapa förändring i hela energikedjan. Det gör man exempelvis genom att samarbeta med fjärrvärmeföretag och tillsammans optimera energianvändningen för att minska utsläppen av koldioxid ytterligare. Utvecklingen är också intressant i och med dagens pågående diskussion om elpriser. Man har sett en ökad efterfrågan på tjänsten från både företag och privatpersoner. 

– Jag tycker att man ska agera förebyggande om man kan. Vi ser att en investering i Värmeoptimering 24/7 hos en normalförening, där man räknar med ca 20% sparad energi, kommer att betala sig själv inom ett år, säger Jonas. 

Värmeoptimering 24/7 fungerar proaktivt. Tack vare AI-teknik som lär sig fastigheten kan systemet optimera energianvändningen vilket resulterar i besparingar både ekonomiskt och miljömässigt. 

Om Riksbyggen

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Är du eller din förening intresserad av tjänsten?https://www.riksbyggen.se/fastighetsforvaltning/fastighetsdrift/varmeoptimering/

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.