Annonssamarbete med Scania

En liten teknikskola med ett stort hjärta

ANNONS. På Wilhelm Haglunds gymnasium får elever kombinera teoretisk utbildning med praktik i egen verkstad, inom industrin i Sverige och på utlandspraktik. Vi har träffat två elever som berättar att det allra bästa med skolan är engagerade lärare, robotar, gratis kaffe och choklad.

Eleverna Richárd Seprényi och Erika Andersson valde Wilhelm Haglunds gymnasium av olika skäl. 

Eleverna Richárd Seprényi och Erika Andersson valde Wilhelm Haglunds gymnasium av olika skäl. 

Foto:

Native2020-05-14 10:27
Detta är ett annonssamarbete.

På många sätt är Wilhelm Haglunds gymnasium (WHG) ingen vanlig gymnasieskola. Skolan grundades av Sandvik Coromant i Gimo, och intresset för att rekrytera eleverna är stort från teknikföretag i hela regionen. På skolan finns två varianter av det industritekniska programmet, en inriktning mot CNC-operatör och en inriktning som både ger yrkesutbildning och förbereder för teknik- och ingenjörsstudier på universitetet. Eleverna Erika Andersson och Richárd Seprényi berättar mer om varför de sökte sig till WHG. 
   – Jag var intresserad av el och teknik, men då jag har dyslexi så hade jag svårt att klara engelskan under högstadiet och fick nej när jag hörde av mig till en annan gymnasieskola först. När jag pratade med Wilhelm Haglunds så erbjöd de sig att hjälpa mig att få nians engelska godkänd under första året här. Det gjorde valet av Wilhelm Haglunds ganska givet. Jag uppskattar också att inte behöva välja mellan yrkes- och högskoleförberedande program. Här får jag båda. Dessutom får man mycket praktik här, som både förbereder mig för arbetslivet och såklart ser bra ut på CV:t, berättar Erika som nu går sista året på gymnasiet.

För Richárd såg vägen till WHG lite annorlunda ut. Han gick tidigare på Engelska skolan i Uppsala under högstadietiden.
   – Jag var med klassen på gymnasiemässan. Hela klassen var fokuserad på teoretiska utbildningar, men jag hade redan fått upp ögonen för Wilhelm Haglunds. Då jag bor på fel sida om Uppsala, ut mot Ramstalund, så var det däremot lite praktiska saker att tänka på. Då skolan hjälpte till med att fixa studentlägenhet här i Gimo så blev det en bra lösning. Det har faktiskt varit väldigt utvecklande att bo själv, jag har fått lära mig ta hand om mig själv, städa och laga mat, berättar Richárd.
   Vad tänkte dina kompisar i Uppsala om att du valde Wilhelm Haglunds gymnasium?
   – De visste inte var Gimo låg och var kanske lite småskeptiska först. När jag hade gått ett år och de märkt vad jag lärt mig här så har många sett hur bra det är. Många tror att de måste plugga vidare efter gymnasiet. Det kan jag också göra, men här har man också en färdig yrkesutbildning redan när man slutar gymnasiet. Det är en stor fördel, säger Richárd som går andra året på den yrkesförberedande operatörsinriktningen.

En av de största fördelarna med skolan tycker Erika och Richárd är lärarnas engagemang.
   – Våra lärare är jätteambitiösa. Är du bara intresserad så har du möjlighet att lära dig hur mycket som helst. Många lärare kommer hit redan innan skoldagen börjar för att hjälpa de som har det svårt och även de som vill lära sig mer utöver kursplanen, förklarar Erika, och får medhåll från Richárd:
   – Jag har inte tidigare varit med om att lärare engagerat sig så mycket som de gör här. Det känns att de är mer än bara lärare.
   – Det stämmer så bra det här med liten skola med stort hjärta. Varje klass har tre mentorer, så de har tid att ställa upp på oss som elever oavsett om man har svårt i ett ämne eller har det jobbigt hemma till exempel, säger Erika.  

De berättar även om hur de tycker att skolan har en speciell, fin stämning där alla bryr sig om varandra.
   – Det märks att lärarna här ser en mer som vuxen. Vi elever behöver levla upp, men det gör också att det blir bättre stämning där alla tar mer ansvar, förklarar Richárd.
   – Skolan förväntar sig att vi ska prestera bra och investerar i våra förutsättningar som en bra dator, block, pennor och en hel del annat. Vi får en bra utgångspunkt och hjälp, men det gör att vi behöver vara ambitiösa också, säger Erika.
   – Sedan har vi gratis frukt, vilket är bra när jag ibland har svårt att äta frukost. Vi har gratis kaffe och choklad i kaffemaskinen också, det är det viktigaste, säger Richard och ler.

Även om de går olika inriktningar så har de många ämnen gemensamt. Alla lär sig även industriarbete från grunden i verkstaden.  
   – Det är häftigt att lära sig om vilka krafter som det finns i en svarv. Du kan skära i stål nästan som du skär i smör. Alla små saker du gör i verkstaden fastnar, berättar Richárd.
   – Verkstaden är hjärtat i skolan. Att få lära sig programmera industrirobotar är bland det svåraste men också det häftigaste. Vi lär oss i praktiken sådant som andra bara gör i teorin, säger Erika.   

Det eleverna lär sig i skolan får de även stora möjligheter att prova på i verkligheten under flera praktikperioder när de går på WHG.
   – Under praktiken får vi vara med i produktionen på Sandvik Coromants fabriker i Gimo. Jag har hunnit med två praktikperioder och dessutom haft möjlighet att gå in som sommarvikarie med bra lön. Vi kan maskinerna och vet från första dagen vad vi ska göra. Dessutom är det tryggt då jag redan känner de andra kollegorna, berättar Erika.
   Det tredje året får alla elever som inte ligger efter med studierna även åka på en kostnadsfri fyraveckors utlandspraktik.
   – Jag var på Sandvik Coromant i Japan. Det var en stor upplevelse där jag fick bo hos en värdfamilj och arbeta i fabriken. Det är något jag kommer minnas hela livet. Det var fascinerande med den allmänna respekten, så som att du alltid tar emot och ger saker med två händer, annars är du respektlös, berättar Erika.
   – Jag skulle helst åka till Japan, Kina eller kanske något land i Sydamerika. Sandvik finns ju nästan över hela världen så det finns många möjligheter, säger Richárd.

Eleverna har också flera råd till de som nu står inför att välja gymnasieskola.
   – Våga utmana dig själv och tänk på Wilhem Haglunds gymnasium. Jag var själv osäker då det betydde att jag fick bo i studentlägenhet, men för mig blev det väldigt bra. Det är inte alltid den närmaste skolan som behöver vara den bästa. Det finns även andra i klassen som pendlar, och det fungerar bra det med, berättar Richard.
   – Om du inte är säker på vad du vill läsa efter gymnasiet kan jag rekommendera WHG. Här får du en ordentlig yrkesutbildning, samtidigt är ingen av oss låsta inför framtiden. Nu ska jag snart gå ut och söka jobb, jag ser fram emot det. Senare kanske jag kommer läsa vidare också, säger Erika.

Lena Marklund är rektor på Wilhelm Haglunds Gymnasium och berättar mer om bakgrunden till varför skolan etablerades.
   – Jag var med och byggde upp skolan från början. Jag såg stora möjligheter i att få leva som man gör i arbetslivet och att vara en arbetslivsskola med allt vad det innebär – allt från färdigheter till hur du ska bete dig som medarbetare. Det här märks i det stora intresset från teknikföretag både i vår region och utanför. Vi samarbetar i nuläget med företagen Piezo Motor, Österby Gjuteri, Atlas Copco, Essde och även Scania i Södertälje. Viktigt är att vår utbildning är bred, så att eleverna har kompetens och kunskaper för att kunna arbeta på en lång rad olika arbetsplatser, säger hon.
   Lena har även en hel del tankar om vilka hon rekommenderar att söka.
   – Det är viktigt att förstå att vårt program är ett utökat specialutformat program som skiljer sig från vanliga industritekniska program. Alla tekniskt intresserade elever kan söka. Ett kvitto på att vår utbildning håller en hög nivå fick vi från en av våra elever som började Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik vid Linköpings universitet. Redan efter en vecka fick han hoppa in som lärare för de andra eleverna i CNC för att han redan hade så mycket förkunskaper. Samtidigt kan det nämnas att vi har elever som både har höga och lägre meritpoäng. Här är jag glad att säga att våra lärare är jätteduktiga på att lägga undervisningen på flera nivåer samtidigt, berättar Lena Marklund, rektor på Wilhelm Haglunds gymnasium avslutningsvis.

Håll dig uppdaterad om det senaste på Wilhelm Haglunds gymnasiums Facebooksida och Instagramsida.

 

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio 
– en del av Upsala Nya Tidning

Wilhelm Haglunds gymnasium (WHG) är en friskola som bedriver det industritekniska programmet med inriktning produkt- och maskinteknik. WHG startade hösten 2007 och drivs som ett bolag – Gimo Utbildnings AB – samt ägs till 91 % av Sandvik AB och till 9 % av Östhammars kommun.

Karta: Wilhelm Haglunds Gymnasium
Använd ctrl + rulla för att zooma på kartan
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.