En hjälpande hand i vardagen

Att hjälpa en medmänniska känns bra. Det vet Ramona Reldin. Hon har samlat på sig erfarenheter både som kontaktperson och ledsagare.

– Det som är lätt för mig kan vara svårt för någon annan och det är en fin känsla att kunna göra skillnad, säger Ramona Reldin, som stöttar medmänniskor i rollen som ledsagare.

– Det som är lätt för mig kan vara svårt för någon annan och det är en fin känsla att kunna göra skillnad, säger Ramona Reldin, som stöttar medmänniskor i rollen som ledsagare.

Foto: Jim Peter

Native2022-03-23 11:08
Detta är ett annonssamarbete.

Det finns många Uppsalabor i olika åldrar med funktionsnedsättning som behöver hjälp för att klara vardagen. Det kan handla om att knyta skosnören, att gå till lekparken eller att få komma hemifrån en helg. Ramona Reldin är en av alla viktiga medmänniskor som har ett arvoderat uppdrag via Uppsala kommun. Men det var ingen självklarhet.
– Jag sökte mitt första arvoderade uppdrag på webbsidan uppsala.se 2015 för att jag behövde en inkomst. Sen blev jag fast. Jag insåg ganska snart hur kul och givande det är att hjälpa andra och att dela framsteg, säger Ramona Reldin. 


Roliga framsteg
Det första arvoderade uppdraget som stöttande medmänniska var som kontaktperson åt en ung kille med högfungerande autism. 
– Jag är rätt nyfiken som person och tack vare mina frågor kom vi ganska snart på att vi delade intresset för anime. Så vi hade kul ihop, säger Ramona.
Hon utgår naturligt från behovet hos den hon hjälper. Att vara lyhörd är ett viktigt personlighetsdrag. När det gäller andra positiva egenskaper som hon har med sig i bagaget nämner hon engagerad, omtänksam och handlingskraftig. 
– Jag brukar fråga den jag hjälper om det finns något i vardagen som personen vill öva på och klara på egen hand. Tonårstjejen med autism som jag är ledsagare åt berättade att hon gärna ville klara av att åka buss på egen hand. Så vi har övat. Nu åker hon helt själv och att se hennes stolthet och glädje känns fint, säger Ramona. 

Vill du veta mer om hur du skulle kunna hjälpa och stötta en medmänniska? Läs mer här!

undefined
Som kontaktperson, stödfamilj, ledsagare och avlösare bidrar du till en bättre vardag för den du hjälper.

Kritisk till normer
Ramona är barn till invandrare. Under skoltiden kände hon sig utanför på grund av grundskolans snäva normer. Hon beskriver att den upplevelsen har till stor del format henne. Den har gjort henne ödmjuk, omtänksam och bra på att säga ifrån när någon far illa. 
– Jag har dessutom blivit kritisk till normer som skapar utanförskap. Utan normer för hur situationer och människor ska vara skulle många slippa sticka ut och känna sig utanför.
Hon brukar få frågan om det inte kan kännas stelt och konstigt att hjälpa personer som hon inte känner, men det är sällan det händer.  
– Om du har saker som du behöver bolla finns ansvariga tillhands inom kommunen. Jag har ett intresse för människor och man blir snart rätt nära varandra. Om det inte känns bra kan man be att kommunen avslutar uppdraget och då kan du matchas ihop med någon annan, säger Ramona.
 

undefined
Om du vill hjälpa till som ledsagare eller kontaktperson kan du göra stor skillnad - och du får mycket tillbaka.

Personlig utveckling
Uppdragen som kontaktperson och ledsagare innebär att hjälpa andra. Men Ramona har även gjort en egen personlig resa tack vare sina uppdrag. Hon blev till exempel av med sin egen hästrädsla av bara farten. 
– Att fokusera på andra och släppa sig själv för en stund är något bra. Det har gjort mig både tryggare och säkrare på mig själv och mina förmågor. Kvinnan som jag stöttade som ledsagare gick på ridning, hon inspirerade mig dessutom till att plugga beteendevetenskap.

Vad skulle du vilja säga till den som också vill ta ett arvoderat uppdrag och hjälpa en medmänniska i vardagen?

– Testa! Läs mer om uppdrag som stödfamilj, ledsagare, kontaktperson och avlösare på uppsala.se/jagbryrmig och lämna en intresseanmälan. Då hör kommunen av sig för att se om du kan passa för ett uppdrag.

Har du tid över och längtar efter att göra skillnad för en medmänniska? Läs mer här! 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.