Ekonomisk medvetenhet är viktigt. Om du har koll på hur dina utgifter och inkomster ser ut så har du större möjligheter att nå dina sparmål. Privatekonomin förändras genom livet och sparandet kan vara mindre och större beroende på hur din livssituation ser ut.
– Det viktigaste med sparandet är att det blir av. Även en mindre summa gör skillnad och med tiden kommer vanan och rutinen att växa fram. När du sparar ger du dig själv möjligheten att uppfylla dina framtida drömmar, planer och mål, säger Petter Eriksson, bankchef LF Uppsala.
Kom igång med sparandet – Spara hos LF Uppsala
Tre tips för att komma i gång med sparandet:
- Se över dina inkomster och utgifter. Se till att undvika onödiga utgifter, kolla igenom vilka abonnemang du har och gör en budget att förhålla dig efter.
- Spara direkt när du får lönen. Tankesättet att ”jag sparar det som blir över” fungerar sällan och att planera för sparande är viktigt. En tumregel är att spara 10 procent av lönen – om du gör det direkt så är det inte pengar som du använder senare.
- Automatiska överföringar. Ytterligare ett sätt att göra sparandet till en rutin är med automatiska överföringar till ett sparkonto, då är det garanterat att sparandet blir av.
Hur mycket ska man egentligen spara och var?
– En vanlig rekommendation är att spara 10 procent av lönen innan skatt. Tjänar du 25 000 kr bli det 2500 kr att spara varje månad. Sedan finns det olika sätt att spara och om du inte har något sparande idag är ett första steg att spara ihop till en buffert, säger Petter.
En buffert kan täcka oförutsägbara utgifter, som till exempel att tvättmaskinen går söder eller att en tand måste lagas. Bufferten fungerar också som ekonomiskt skydd om du skulle bli arbetslös.
– Det är viktigt att bufferten förvaras så att den är enkel att komma åt. Exempelvis på ett sparkonto med ränta och låg risk, säger Petter.
Kort- och långsiktigt sparande
Ett alternativ för sparande är att öppna ett fasträntekonto, dit man kan sätta över en summa varje månad och låta dem växa över tid – kanske till en resa eller en renovering. Men det finns många sätt att spara och när man har en buffert är nästa steg att se över vad man vill att övriga sparpengar ska gå till, både kort- och långsiktigt.
– När det kommer till sparande i aktier och fonder så kräver det mer av dig som sparare, men beroende på vad du har för ambitioner med ditt sparande så finns det mycket hjälp att få med smidiga tjänster som underlättar, förklarar Petter.
– När du väljer att spara i fonder eller aktier är det bra att se över sparhorisonten – när ska pengarna användas? Om det är långt fram, kanske till pensionen eller sparande till ett barn, så kan du välja fonder med högre risk eftersom sparandet inte är lika känsligt när konjunkturen svänger. Är det mer kortsiktigt kan det vara bättre att välja fonder med lägre risk, fortsätter hen.
Här hittar du mer information om att spara i fonder.
Sparande i aktier och fonder innebär alltid en risk och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
En budget som hjälper dig att överblicka din ekonomi är också bra, men det kan ta lite tid att sätta upp en som är tydlig och realistisk. Ett tips är att använda kontoutdrag och gå tillbaka några månader för att tydligt överblicka vad pengarna faktiskt går till. Ofta kan man också se kategorierna helt digitalt direkt i bankappen.
– Se över vilka kategorier som du spenderar mest inom och om det är några av de utgifterna som du kan förändra. Exempelvis abonnemang, elkostnader och transportkostnader, säger Petter.
Ytterligare ett sätt för att kunna spara mer är att öka sina inkomster. Ett exempel är att sälja det som inte används – någonting som är bra både för plånboken och för miljön.
– Rensa vindsförrådet och gå igenom garaget. Idag finns många bra sidor där man enkelt kan sälja kläder och prylar och tjäna en slant, tipsar Petter, och fortsätter:
– Det gäller också om du behöver någonting nytt, börja med att kolla om det finns begagnat. Se sedan till att placera pengarna du sparat på ett sparkonto med ränta.
Läs mer om att månadsspara på ett investeringssparkonto.
Små skillnader i vardagen kan också ge ditt sparande en extra skjuts.
– Testa en köpfri månad och se om det går att dra in på alla utgifter förutom de absolut nödvändiga. Det kan vara en rolig utmaning att göra tillsammans med vänner och familj, ofta blir man förvånad över hur mycket man kan spara, säger Petter.
När du sparar ger du dig själv möjligheten att uppfylla dina framtidsplaner och drömmar. LF Uppsala hjälper dig gärna om du vill ha mer information och du hittar allt om sparande, sparräntor och olika slags sparkonton på LF Uppsala.