Klockan är strax före sju på morgonen och Paul Andersson anländer till basen för sitt arbete – Uppsala kommuns kontor för hemvårdsmedarbetare i Eriksberg. Dagen börjar han med en avstämning med kollegorna. Därefter är det dags att hämta ut ett fordon och en telefon där dagens schema också finns. Och för Paul blir det fem till tio besök hos äldre under en dag.
– Vid halv åtta brukar jag vara på plats hos den första som ska besökas. Då är det inte ovanligt att jag ställer mig i köket och kokar gröt med trevligt sällskap, berättar han.
Eftersom Paul besöker äldre i Eriksberg, Norby och Rosendal kör han oftast bil då det är en bit mellan stoppen.
– Men ibland tar jag elcykel, det beror lite på hur dagens rutt ser ut.
Går, cyklar eller åker vässla
Undersköterskan Naereh Tashakori morgonrutin är inte helt olik Pauls, även om den utgår från hemvårdens kontor vid Torbjörns torg i Svartbäcken. En av skillnaderna är att hon oftare går, cyklar eller tar en elvässla mellan de hon besöker under en dag.
– Vi som utgår från Svartbäckskontoret arbetar i just det området. Så det handlar sällan om att vi ska ta oss några längre sträckor, förklarar hon.
Enligt Naereh handlar jobbet inom hemvården mycket om att på ett ödmjukt sätt bemöta och hjälpa människor i olika situationer.
– Vi jobbar med äldre som behöver hjälp. En stor del av vårt jobb innebär att på ett genuint sätt sätta oss in i hur de vill ha livet och hjälpa dem med det. De behöver ofta både stärkas i sin egen styrka och förmåga att klara av saker, och få den hjälp och det stöd de behöver. Jag känner mig alltid så tillfreds när jag kliver av ett arbetspass, just på grund av den starka känslan av att man har gjort så mycket bra.
Tillfredställande arbete
Att arbetet både ger tillfredsställelse och blir mycket vad man gör det till är Paul ett tydligt bevis på. Med glatt humör och stor nyfikenhet försöker han göra varje besök till en fin stund.
– Att sitta ner en stund, prata, lyssna till berättelser och ta en promenad när solen skiner är sådant jag vet uppskattas av de jag besöker. Det gör jag så ofta tillfälle ges. Rörelse i kombination med det värdefulla sociala umgänget ger sådan glädje och man får så mycket tillbaka.
Paul berättar också att han inte drar sig för att dra ett och annat skämt för de han besöker.
– Man behöver givetvis ha en väl avvägd balans mellan humor och allvar, och får känna in vad som funkar. Men nog brukar skämten landa väl och förhoppningsvis bidrar de till en extra portion glädje för dagen, konstaterar han med ett leende.
Ett stort hjärta
För att passa att jobba inom hemvården krävs några grundläggande egenskaper enligt både Naereh och Paul. En god empatisk förmåga, ett stort hjärta och känsla för service.
– Jag går med jämna mellanrum dubbelt med nya medarbetare under deras första dagar i tjänst, då brukar det kännas ganska snabbt vilka som har fingertoppskänslan för jobbet. Har man bara det så brukar det bli bra, menar Paul.
Inom Uppsala kommuns hemvård satsar man på en ordentlig introduktionsperiod för att alla medarbetare ska känna sig helt trygga innan de är redo att ge sig ut på hembesök på egen hand. Och även när man kommit till det självständiga arbetet finns det alltid någon att bolla med eller ringa för råd när det behövs.
– Det uppskattar jag lika mycket idag, efter tio år inom hemvården. Jobbet är lika mycket lagarbete som individuellt arbete, och man lär sig nya saker varje dag, säger Paul.
Naereh fyller i:
– Vi har en stor bredd av gemensam erfarenhet bland medarbetarna och det är verkligen en öppen och välkomnande stämning där vi tar hjälp av varandra och stämmer av.
Möjligheter till vidareutbildning
Att arbeta inom hemvården hos Uppsala kommun innebär också goda möjligheter till vidareutbildning och kompetensutveckling. Både Paul och Naereh började som vårdbiträden inom hemvården och har i Uppsala kommuns regi vidareutbildat sig till undersköterskor.
– Det är en lyx att få möjlighet att studera och ta en examen via arbetet, menar Naereh.
För den som är nyfiken på att specialisera sig inom olika områden finns det fördjupningsutbildningar. Den som är intresserad av specifika ansvarsområden har också goda möjligheter inom Uppsala kommun.
– Jag är exempelvis jätteglad för min handledarkurs som möjliggör att jag kan ta hand om och vägleda praktikanter som kommer till oss under sin utbildning. Här får jag ytterligare ett sammanhang som gör att mitt jobb känns så värdefullt, konstaterar Naereh avslutningsvis.
Vill du veta mer om vad ett arbete som undersköterska hos Uppsala kommun innebär, läs mer på uppsala.se/underskoterska