Annonssamarbete med Skadeservice

Huset förstördes i branden – så fick paret tillbaka sitt hem

När parets villa brann förstördes hela deras materiella liv. Men Skadeservice lyckades sanera och återställa huset mot alla odds. – Det känns som hemma nu. Det är tack vare att de byggde upp huset i stället för att riva allt, säger Ira Hultgren.

Ira och Allans villa började brinna i pannrummet. Det var en olyckshändelse, men än idag är anledningen okänd.

Ira och Allans villa började brinna i pannrummet. Det var en olyckshändelse, men än idag är anledningen okänd.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-09-04 09:37
Detta är ett annonssamarbete.

Skadeservice finns där när det värsta har hänt. Här kan du läsa mer om deras tjänster.

En fredag i januari 2023 var Ira och Allan på väg till veterinären ett par timmars färd hemifrån. Så började telefonen spela sin vanliga melodi när displayen visade en ovanlig avsändare: Inget uppringnings ID. Det var polisen som låg bakom det hemliga numret. De berättade att det brann i parets villa. 

Tack och lov var varken husdjuren eller paret hemma. Men synen de skulle mötas av hade de aldrig kunnat föreställa sig. 

- Jag önskar inte min värsta fiende det här. Vi har förlorat hela vårt kulturella arv, det går inte att ersätta, säger Allan Hultgren. 

undefined
Skadeservice gjorde huset redo för inflytt på drygt 10 månader.

När släckningsarbetet var klart fanns bara ett svart skal kvar av den röda trävillan från tidigt 1900-tal. Men redan på måndag morgon började Skadeservice arbeta för att ge Ira och Allan deras hem tillbaka. Containrar togs till platsen och personal började tömma huset, iklädda skyddsdräkter och gasmask som skyddade mot gifterna som uppstått.

- Skadeservice var här redan när det brann. De kom fram till oss direkt och det betydde allt. De var så trevliga och hade enorm förståelse för oss. De tre tjejerna som hjälpte till att sanera var så fina och bemötte oss fantastiskt bra. Man början nästan gråta, säger Ira Hultgren. 

Psykiskt påfrestande när saker förstörs 

undefined
Ira och Allan är tacksamma att det gick att bevara husets stomme. Det får det i stort sett nya huset att ändå känns som hemma.

Skadeservice, som blev anlitade via Ira och Allans försäkringsbolag, hjälpte till att bit för bit identifiera föremål så att de kunde sammanställa vad de förlorat i branden. Om något gick att spara hjälpte de till att återställa objektet. 

- Jag försökte hjälpa till att få ut allt ur huset, men jag orkade bara några dagar. Det var för psykiskt påfrestande. En tjej från Skadeservice sa att hon aldrig hade blivit så berörd på jobbet förut. Det var jättejobbigt psykiskt för dem också, säger Allan. 

Huset var så pass förstört att nästan ingenting gick att rädda. Förödelsen syntes överallt, genom berggrunden där golvet tidigare låg och genom de svarta kolbitarna som var deras tidigare ägodelar. Men två saker Ira håller kär klarade sig med hjälp av Skadeservice.

- De lyckades rädda kärleksbrev som Allan skickade till mig när han var i lumpen, berättar Ira. De hade legat i en låda som skyddade från branden och värmen. Min älsklingsmorgonrock klarade sig också. Jag blev så lycklig, säger hon.

undefined
Utöver breven och morgonrocken var spegeln en av få ägodelar som kunde räddas.

”Kunde inte föreställa mig ett hem i min vildaste fantasi” 

När huset var genomsökt och utrensat var det dags att återställa Allan och Iras hem. Då tog man tillvara på stommen som, tack vare det tjocka timmermaterialet, klarat sig från elden.

- Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle bli ett hem igen här inne, säger Allan.

Skadeservice och flera lokala aktörer har hjälpt till att ge paret sitt hem tillbaka. Från själva hantverket till planeringen av uppbyggnaden. De berättar att det var svårt att ta beslut kring alla detaljer - från att välja golv till knoppar på köksluckorna. 

- Vi visste inte hur vi ville ha det, men Skadeservice var helt magiska. De kom med tips och förslag som förenklade processen. Men plötsligt stod det ett nytt kök här en dag, berättar Ira och Allan.

undefined
Ett av förslagen som blev verklighet var Ira och Allans nya sovrum. I det här ljusa rummet låg tidigare matsalen.

Huset blev glädjeämnet 

Under den långa, tuffa tiden var det nya huset en ljuspunkt. Ira berättar om ett ögonblick hon minns när hon kände att hon började se ljuset i tunneln igen. 

- Jag satt hemma i soffan i vardagsrummet och tittade mig omkring och såg hur fint det var. Innan dess var man som i en dimma. Det tog så lång tid innan jag kunde börja bli glad igen, säger hon. 

I november 2023, drygt 10 månader efter olyckan, kunde de flytta in igen. Idag ser huset nästan ut som innan branden, fast nu med nyare material och några förändringar i planlösningen.  

undefined
Köket blev dubbelt så stort efter renoveringen.

- De har skapat ett fantastiskt hem, säger Allan och Ira fyller i:

- Vi kan inte nog understryka hur underbara och duktiga Skadeservice har varit. Vi berättar för alla vi möter hur bra de är. Jag vet inte hur vi ska kunna tacka dem nog, säger hon. 

Om Skadeservice

Skadeservice har arbetat i saneringsbranschen i över 47 år och gör allt från miljö- och brandsanering till kemdykningar. Här kan du läsa mer om deras arbete.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.