Annonssamarbete med Attendo

Attendobussen – en källa till glädje och minnesvärda upplevelser

Utflykterna med Attendobussen blir sundvis till en guidad tur där alla resenärer involveras. Om de vill.
Utflykterna med Attendobussen blir sundvis till en guidad tur där alla resenärer involveras. Om de vill.

Attendos sex äldreboenden i Uppsala har en sak gemensamt – deras alldeles egna utflyktsbuss. ”Något av det viktigaste med mitt jobb är att väcka lust och drömmar hos våra boende”, säger Kristina, Attendo Uppsalas busschaufför.

Native 12 maj 2022 10:09
Detta är ett annonssamarbete.

Det är måndag strax efter lunch och Attendobussen hämtar idag upp resenärer från Attendo Sandelska Huset och Attendo Topelius i Nyby. Utflyktsmålet för dagen är Stadsträdgården, fikakorgen är packad och förväntan ligger i luften. Attendos äldreboenden i Uppsala har en gemensam busschaufför som varje vardag tar med några boende på en utflykt i Uppsala med omnejd. Vart det bär av är alltid de boende med och bestämmer.
   – Antingen har vi planerat i förväg vart vi ska eller så bestämmer vi tillsammans när vi möts vid bussen. Och skulle vi behöva inspiration så bläddrar vi i boken med populära besöksmål i Uppland som jag alltid har med. Jag är väldigt anpassningsbar för att de som åker med ska få ut maximalt av det de längtar efter. Idag ska vi njuta av blommor och härlig natur, berättar Kristina.

undefined
Varje vardag bär det av på utflykt med Attendo Uppsalas egen minibuss.

Minibussen har plats för upp till nio personer och är pyntad med rosor i taket och blommiga filtar. Dessutom följer Kristinas hund Mimmi med som extra sällskap när det bär av på lämpliga utomhusutflykter. Som idag till Stadsträdgården.
   – Mimmi är en riktig tillgång i de här sammanhangen då hon månar om att alla ska ha det bra, på sitt sätt. Hon sätter alltid guldkant på de utflykter hon följer med på, ler Kristina. 
   När Kristina berättar om sitt jobb skiner hon upp, om möjligt än mer än hon brukar. Hon får något drömskt i blicken och utbrister:
   – Jag har världens bästa jobb! Att få bidra till att uppfylla människors drömmar, väcka glädje, skapa minnen och helt enkelt göra livet så härligt som möjligt för de äldre, det är värdefullt på riktigt. 

undefined
Attendos busschaufför Kristinas hund Mimmi är ett uppskattat färdsällskap.

Under varje utflykt är Kristina lyhörd för vad dagens resenärer önskar och mår som bäst av för dagen. Och var det än bär av agerar hon gärna reseledarguide och berättar tydligt i det headset hon har på sig under bussturen om de platser de passerar. 
   – Det brukar bli så trevligt, och jag involverar alla medresenärer så mycket som möjligt i dialogerna. Vi svävar ofta ut och hamnar i diskussioner om de plaster vi åker förbi, om vem som gått på en viss skola och om historiska platser. Någon kanske gillar Elvis Presley. Då spelar vi hans musik och sjunger med. Vissa är intresserade av arkitektur eller vill besöka en viktig plats för dem personligen, och en del vill helt enkelt bara i lugn och ro åka runt och se sig omkring.
   Hon berättar vidare att de nyligen åkt till Stenhagen där de passerade en hästgård. Resenärerna den dagen var väldigt sugna på att hälsa på en häst, varpå de får syn på en kvinna som leder en häst en bit bort. 
   – Jag klev ur bussen och gick bort och pratade med kvinnan som var väldigt trevlig. Hon tog med hästen och kom fram till bussen där hästen nyfiket stack in huvudet. Det blev en lyckad stund, säger Kristina glatt.

undefined
Utflykterna med Attendobussen blir sundvis till en guidad tur där alla resenärer involveras. Om de vill.

Ett populärt utflyktsmål, inte minst de dagar det är sämre väder, är Biotopia. 
   – Det är lagom stort och bjuder alltid på nya, trevliga upplevelser. Och så brukar vi passa på att sätta oss och fika där, ett inslag som är uppskattat under de flesta av våra utflykter.
   Ibland kan huvudsyftet med en utflykt vara att tillgodose ett behov eller uppfylla en känsla. Som nyligen när det bar av till Vårdsätravik för att få riktig vårkänsla.   
   – Det var en härlig dag med fint väder. Vi satte oss på en brygga, blickade ut över vattnet och tog in alla dofter och ljud, och så sjöng vi sommarsånger och drack kaffe. 
   Framöver planeras det för bussturer till bland annat Sigtuna, Skokloster och till Eckerölinjen för en båttur över till Åland.
   – Det är besöksmål som flera haft önskemål om. Jag kommer fortsätta fånga upp alla trådar för att göra livet härligt för våra äldre, avslutar Kristina.

FAKTA

Attendo driver idag sex stycken livsstilsboenden i Uppsala med inriktningarna Sport & Spa, Kultur & Nöje samt Utevistelse & Trädgård. Tanken med Attendos livsstilsboenden är att äldre ska få bevara sin livsstil så länge som möjligt, även då man flyttat in på ett äldreboende. Man ska kunna ägna sig åt det man själv är intresserad av tillsammans med andra som kanske har likartade intressen.

För att få en plats på ett äldreboende behövs ett biståndsbeslut för särskilt boende från Uppsala kommun. 

Funderar du på om något av Attendo Uppsalas livsstilsboenden kan vara något för dig eller en närstående? 

Läs mer om Attendos livsstilsboenden här på deras hemsida. 

Vill du se mer av vad som händer på Attendos livsstilsboenden i Uppsala? Titta in på deras Instagramsidor:

Attendo Topelius
Attendo Sandelska Huset
Attendo Råbyvägen
Attendo Kapellgärdet Södra
Attendo Kapellgärdet Norra
Attendo Fortuna Onnela

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.