När vi kommer in till Attendo Kapellgärdet Norra står Ann-Marie Maksoud och testar boendets nya VR-glasögon. Det var några år sedan som hon var ute och reste – nu får hon möjlighet att på sätt och vis resa ut i världen igen.
Hon är med glasögonens hjälp på ett virtuellt besök på Bali och beundrar öns natur och djurliv. Det är minusgrader utomhus i Uppsala – men Ann-Marie får uppleva något betydligt behagligare.
– Jag har verkligen kommit till paradiset! Det är helt fantastiskt och jag ser flera djur. Det här är så himla härligt, säger Ann-Marie och skrattar gott åt det hon får se.
Runt sig har Ann-Marie en trio bestående av Linnea Nilsson, arbetsterapeut och konceptansvarig, Björn Fröding, fysioterapeut, och Julia Janse, undersköterska och aktivitetsombud. De är alla nyfikna på vad Ann-Marie tycker om VR-glasögonen och initiativet får högsta betyg.
– Många kanske undrar varför man ska ha sådana glasögon på ett äldreboende. Det kan upplevas lite udda, men när man förstår vilka användningsområden det har så är det ett fantastiskt verktyg. Många lyfter mer på armarna och rör på sig mer när glasögonen är på. Rörelse är bland det viktigaste för den här åldersgruppen, säger Björn Fröding.
Attendo Kapellgärdet Norra i Uppsala arbetar hela tiden med att förbättra upplevelsen för de som bor i huset. I december fick exempelvis Attendo Kapellgärdet Norra, som är inriktat mot Sport & Spa, tillgång till just VR-glasögon, en joyvest och även en projektor.
Joyvesten är ett bra verktyg för bland annat personer som är diagnostiserade med Parkinson samt personer med demenssjukdom. Musikvästen gör det enklare att röra sig då den är styrd av just rörelse. Musiken startar när personen som använder den börjar röra sig.
– Västen stimulerar till rörelse genom att användaren har en takt att hålla sig till. Det är ett väldigt bra verktyg som jag tror kommer göra skillnad för många, säger Linnea Nilsson.
Det är en medveten satsning på olika tekniska lösningar som ska aktivera de personer som bor på Kapellgärdet Norra.
– Projektorn kan till exempel göra att det ser ut som att man spelar ett bollspel på golvet. Den registrerar rörelserna och då kan de boende spela boll mellan varandra. Sedan kan den även visa fiskar på ett bord, då kan de röra dem med sina händer och fiskarna simmar runt. Det är många äldre som blir stela i axlarna, det här motverkar det, säger Julia Janse.
Björn avslutar med att berätta om en kvinna som delvis fick en av sina livsdrömmar besannade.
– Hon är sängbunden nu och har berättar för oss om hur hon alltid drömt om att få åka på safari i Afrika. Nu kände vi med hjälp av VR-glasögonen ordna så att hon fick se hur det är där. Det var en väldigt fin stund för alla inblandade.