Detta är ett annonssamarbete

Ann-Marie fick äntligen se Bali – "Det är fantastiskt"

På Attendo Kapellgärdet Norra kan de boende resa till Bali eller Afrika med hjälp av VR-glasögon, spela ett virtuellt bollspel och med musikens kraft stimulera till rörelse med en joyvest. Låter det spännande? Möt här både boende och medarbetare som testat nyheterna.

Native 9 mars 2022 15:58
Detta är ett annonssamarbete.

När vi kommer in till Attendo Kapellgärdet Norra står Ann-Marie Maksoud och testar boendets nya VR-glasögon. Det var några år sedan som hon var ute och reste – nu får hon möjlighet att på sätt och vis resa ut i världen igen.

Hon är med glasögonens hjälp på ett virtuellt besök på Bali och beundrar öns natur och djurliv. Det är minusgrader utomhus i Uppsala – men Ann-Marie får uppleva något betydligt behagligare. 

– Jag har verkligen kommit till paradiset! Det är helt fantastiskt och jag ser flera djur. Det här är så himla härligt, säger Ann-Marie och skrattar gott åt det hon får se.

undefined
Ann-Marie säger att det är spännande att få åka till nya platser.

Runt sig har Ann-Marie en trio bestående av Linnea Nilsson, arbetsterapeut och konceptansvarig, Björn Fröding, fysioterapeut, och Julia Janse, undersköterska och aktivitetsombud. De är alla nyfikna på vad Ann-Marie tycker om VR-glasögonen och initiativet får högsta betyg.

– Många kanske undrar varför man ska ha sådana glasögon på ett äldreboende. Det kan upplevas lite udda, men när man förstår vilka användningsområden det har så är det ett fantastiskt verktyg. Många lyfter mer på armarna och rör på sig mer när glasögonen är på. Rörelse är bland det viktigaste för den här åldersgruppen, säger Björn Fröding. 

undefined

Attendo Kapellgärdet Norra i Uppsala arbetar hela tiden med att förbättra upplevelsen för de som bor i huset. I december fick exempelvis Attendo Kapellgärdet Norra, som är inriktat mot Sport & Spa, tillgång till just VR-glasögon, en joyvest och även en projektor.

Joyvesten är ett bra verktyg för bland annat personer som är diagnostiserade med Parkinson samt personer med demenssjukdom. Musikvästen gör det enklare att röra sig då den är styrd av just rörelse. Musiken startar när personen som använder den börjar röra sig.

– Västen stimulerar till rörelse genom att användaren har en takt att hålla sig till. Det är ett väldigt bra verktyg som jag tror kommer göra skillnad för många, säger Linnea Nilsson.

Det är en medveten satsning på olika tekniska lösningar som ska aktivera de personer som bor på Kapellgärdet Norra. 

– Projektorn kan till exempel göra att det ser ut som att man spelar ett bollspel på golvet. Den registrerar rörelserna och då kan de boende spela boll mellan varandra. Sedan kan den även visa fiskar på ett bord, då kan de röra dem med sina händer och fiskarna simmar runt. Det är många äldre som blir stela i axlarna, det här motverkar det, säger Julia Janse.

undefined
Projektorn används av de boende för att spela fotboll.

Björn avslutar med att berätta om en kvinna som delvis fick en av sina livsdrömmar besannade. 

– Hon är sängbunden nu och har berättar för oss om hur hon alltid drömt om att få åka på safari i Afrika. Nu kände vi med hjälp av VR-glasögonen ordna så att hon fick se hur det är där. Det var en väldigt fin stund för alla inblandade.

undefined
Björn Fröding hjälper Ann-Marie Maksoud med att använda VR-glasögonen som Attendo Kapellgärdet Norra köpt in.
Vill du veta mer?

Livsstilsboendet Attendo Kapellgärdet Norra Sport & Spa med fokus på välmående och rörelse utifrån varje enskild boendes önskan och förutsättningar. Boendet är utrustat med bland annat gym, relaxavdelning med bubbelbad och bastu, sportbar och takterrass. 

För att få en plats på ett äldreboende behövs ett biståndsbeslut för särskilt boende från Uppsala kommun. 

Funderar du på om boendet kan vara något för dig? 

På Attendo Kapellgärdet Norra finns det lediga platser. 

Kontakta oss om du vill veta mer: Anna Palm, verksamhetschef, 076-695 75 42 eller anna.palm@attendo.se alternativt 

Tina Nordling, biträdande verksamhetschef, 0766-957635 eller christina.nordling@attendo.se.

Följ vår vardag på sociala medier på Facebook Attendo Kapellgärdet Norra och på Instagram attendo_kapellgardetnorra.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.
Attendo Uppsala

Att arbeta inom äldreomsorgen skapar glädje och mening

Annons
Attendo Uppsala
Att arbeta inom äldreomsorgen skapar glädje och mening

Så hittade Gunilla sitt nya hem - och började träna

Annons
Attendo Uppsala
Så hittade Gunilla sitt nya hem - och började träna
Visa fler