”Skördedrönare” ska göra skogsarbetet smartare och grönare
AirForestry utvecklar kraftfulla drönare med ett skördeverktyg, och det är lätt att förstå att bolaget talar om ”framtidens skogsbruk”. Med hjälp av kraftfulla drönare och ett skördeverktyg görs det möjligt att gallra skog från luften. Det helt elektriskt drivna systemet kan komma att få en stor positiv miljöpåverkan.
– Idag utförs gallring med tunga och breda maskiner, som behöver mycket plats för att komma fram. ”Stickvägarna” som skapas innebär att väldigt många friska träd tas ner för att fordonen ska komma fram, och det slipper man helt med vår teknik. I stället kommer man kunna flyga just till de träd som ska gallras och inte påverka skogen i övrigt, säger Olle Gelin, en av grundarna.
Bolaget är baserat i Uppsala, och är just nu inne i en spännande fas.
– Vi har redan sett att det här fungerar. Utvecklingen pågår fortsatt och vi kommer att gå in i försöksverksamhet under det här året. Förhoppningsvis driftsätter vi under nästa år ett testsystem med kunder på deras mark, säger Gelin.
Så kan även ditt bolag dra nytta av UIC
Snabbare läkemedelsutveckling med AI
Phenaros utvecklar en plattform baserad på AI och automation för att accelerera läkemedelsutveckling. Det robotiserade labbet genererar storskalig och högkvalitativ data för hur celler svarar på olika behandlingar. Med hjälp av AI även i analysstadiet kan man snabbare dra slutsatser kring toxicitet och sidoeffekter, och även göra mer korrekta prioriteringar i utvecklingsfasen av ett nytt läkemedel. Phenaros approach ska leda till att fler mediciner snabbare når marknaden, och sänkta kostnader för läkemedelsutveckling.
– Vi har flera pågående projekt tillsammans med bland annat tre stora läkemedelsbolag. Vår nyligen avslutade finansieringsrunda möjliggör att vi kan expandera vårt robotiserade laboratorium och även utöka vår personalstyrka för att ta oss an fler projekt. Vi ämnar även att expandera vår internationella profil med fler projekt inom Europa, säger Ola Spjuth, en av grundarna.
Världsunik behandling av cancer
MyCural Therapeutics kan vara på väg mot ett revolutionerande genombrott i cancerbehandling. Bolagets potentiella läkemedelskandidater hämmar ett av de mest eftertraktade tumörproteinerna i cancer, onkoproteinet MYC. Mer än hälften av all cancer beräknas drivas av MYC. Det finns idag inga läkemedel mot MYC för det är ett svårt protein att hämma, vilket gör att bolaget potentiellt kan bli det första i världen med en anti-MYC-terapi.
– Vi ser fantastiska resultat i cancermodeller och håller på att förfina läkemdelskandidater som vi hoppas ska kunna testas i människa om några år, säger Alina Castell, VD på MyCural Therapeutics.
Grundarna av MyCural Therapeutics är cancerforskare från tre ledande universitet i Sverige som jobbat i över 20 år för att lösa problemet.
Så kan även ditt bolag dra nytt av UIC
Vertikal odling i ett helt automatiserat system
Deliplant (tidigare EKO Grönovation) har utvecklat en hållbar metod för att odla gröna bladväxter och medicinalväxter inomhus, i ett vertikalt och helautomatiserat system. Hela processen – från att så till att skörda – hanteras av tre olika robotar, vilket skapar en effektiv och skalbar lösning. Odlingen sker utan bekämpningsmedel, vilket ger rena och hälsosamma produkter. Klimatpåverkan minskas kraftigt, jämfört med traditionell odling. Dessutom är produktionen oberoende av väder och klimat, vilket skapar en robustare livsmedelsförsörjning. Kapaciteten är också en helt annan än vid traditionell fältodling – upp till 60 gånger högre sett till samma markyta.
– Genom att använda betydligt mindre vatten, mark och gödningsmedel än traditionell odling, bidrar vertikal odling både till effektiv resursanvändning och minskat matsvinn. Vi ser ett växande intresse från både detaljhandel och konsumenter som vill ha närproducerade, färska och hållbart odlade produkter — och jag är övertygad om att detta bara är början på en växande bransch, säger Sarosh Ramachandra, VD på Deliplant.
Deliplants koppling till Uppsala är stark, då företaget är grundat utifrån den forskning som Sarosh bedrivit vid SLU i Ultuna.
– Uppsala är vår första bas och vi ser stor potential för tillväxt här, eftersom staden är ett välkänt nav för både Life science- och foodtech-bolag, säger han.
Skapade prisvinnande bassmink som håller hela dagen
Dåvarande makeupartisterna Emma Filipsson och Helena Amiley noterade att många upplevde samma problem som de själva gjorde – att bassminket inte höll sig fint på huden hela dagen.
– Att huden och självkänslan hänger ihop är inget nytt, och när vi insåg att det här var ett stort problem blev det startskottet för Minolei, säger Emma Filipsson.
Efter tre år av intensiv produktutveckling nådde man i mål, och produkterna var redo att släppas på marknaden. Man skapade kvalitativa basprodukter (primer, foundation, puder) som satt bra hela dagen, såg naturligt ut och som inte torkade ut huden.
– Det har gått riktigt bra så här långt och Minolei har tagits emot fantastiskt fint på en väldigt konkurrensutsatt marknad. Redan vårt första år på marknaden hade vi vunnit fyra stora nationella priser för bästa produkter, där vi konkurrerade med stora globala märken, säger Emma Filipsson.
Så har bolagen haft nytt av Uppsala Innovation Centre
– Jag kan inte sluta prata mig varm om UIC och vad de har betytt för oss! Jag tror den typen av uppbackning är speciellt viktig för forskare som vill kommersialisera sina forskaridéer. Att få råd i själva byggandet av bolaget i alla faser är ovärderligt, säger Alina Castell, VD på MyCural Therapeutics.
– UIC erbjuder affärscoachning tidigt, när man är väldigt ny. Det har fungerat som en bra support och man får även tillgång till ett familjärt nätverk av bolag i liknande skeden, säger Olle Gelin på AirForestry.
– UIC har bidragit med värdefulla råd, utbildningar, och kontakter – både vad gäller företagande, strategier och finansiering, säger Ola Spjuth på Phenaros.
– UIC har varit en ovärderlig partner för oss under hela vår resa. Nu har bolaget även blivit antaget till UICs Accelerator-program, vilket ger oss fortsatt stöd i vår tillväxtresa, säger Sarosh Ramachandra, VD på Deliplant.
– Att driva ett startup är aldrig enkelt och UIC har varit vår värdefulla kompass. Via UIC har vi jobbat med våra affärscoacher vilket har varit riktigt givande, säger Emma Filipsson, medgrundare av Minolei.
Så kan UIC hjälpa dig med dina företagsvisioner
Har du en idé till en helt ny produkt eller tjänst, och funderar på att starta bolag? Eller har du redan ett ungt innovativt bolag som kan utvecklas? Då är UIC rätt partner. Idag tar ett 50-tal lokala bolag i en rad olika branscher stöd av UIC.
– Hela tanken med UIC är att främja företagandet. Vi vill bidra till slagkraftiga bolag från regionen och på så sätt skapa nya arbetstillfällen, säger Wing Cheng, affärsutvecklare och programansvarig på Uppsala Innovation Centre.
Han poängterar även att UIC inte tar några ägarandelar i bolagen som de hjälper. Det enda syftet är att stötta spännande lokala bolag.
– Förra året firade vi 25 år, och under den tiden har vi sett många bolag som har deltagit i våra program och därefter växt sig stora. Det är väldigt glädjande. Ett exempel är Olink som blev uppköpt av Thermo Fisher Scientific förra året, fortsätter han.
UIC finansieras via Uppsala kommun, Region Uppsala och Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) samt en rad partner i näringslivet. Syftet är att bidra till att fler företag startas och fortsätter växa, att fler arbetstillfällen skapas samt bidrar till ett mer hållbart samhälle. I februari fick UIC ett enormt kvitto på det lyckosamma arbetet. Då hamnade de på 30:e plats, när ansedda Financial Times listade Europas bästa inkubatorer, där närmare 3000 hubbar var med i processen och 150 blev utvalda.
– Det är vi väldigt stolta över. En stor anledning till att vi fick utmärkelsen var att bolag som tidigare gått våra program har gett oss väldigt positiva omdömen, så det är verkligen ett kvitto på att vår verksamhet fungerar och är uppskattad av entreprenörer, säger Wing.
UIC har fyra olika program, som bolag kan ta del av. Utifrån vilken fas bolaget är i – och vilka specifika behov som finns – paras man ihop med affärsrådgivare och coacher med matchande erfarenheter från näringslivet. På så vis blir rådgivningen hela tiden relevant.
– Tveka inte att kontakta oss. Vi finns här och är redo att bistå, avslutar han.