Matbloggarnas bÀsta julgodis

Alla tre Àr Uppsalabor som bloggar om mat. I vanliga fall stÄr de hemma i sina egna kök men i dag lagar de julgodis tillsammans i det röda köket. Samtidigt som de slÄr ett slag för LÀkare utan grÀnser.

Sugen. Hunden Leon vill ocksÄ ha.

Sugen. Hunden Leon vill ocksÄ ha.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2011-12-21 09:06

Det Àr Anton Malmberg som fört ihop de tre bloggarna hemma hos Christina Jansson, som har prisbelönta bloggen pickipicki och passande nog, sÄ hÀr Ärs, ett rödkaklat kök. Anton har gjort en webbreceptbok med 16 matbloggare frÄn hela landet varav tre Àr frÄn Uppsala. Boken finns i pdf-format pÄ www.bloggreceptboken.se och Àr gratis, men han hoppas att de som anvÀnder den vill donera en slant som kommer att gÄ till LÀkare utan grÀnser.
– Jag började lĂ€sa matbloggar för att jag blev sĂ„ fascinerad av hur mycket de uttrycker bloggarens personlighet, sĂ€ger Anton Malmberg, som till vardags sĂ€ljer köksredskap pĂ„ nĂ€tet.
I dag ska han laga saffranspannkaka, det Àr hans stÄende bidrag till julbordet som han har lagat sedan lÄgstadiet.
– Saffranspannkaka passar bra efter ett stort julbord. Den Ă€r inte sĂ„ söt och mĂ€ktig utan bara mild i smaken. NĂ€r jag var liten tillbringade jag somrarna hos mina morförĂ€ldrar pĂ„ Gotland och dĂ„ fick jag saffranspannkaka och tyckte det var jĂ€ttegott, sĂ€ger han och stĂ€ller in formen i ugnen.

Medan Johan Hedberg skÀr jordgubbar till sina tomtecupcakes hackar Christina Jansson choklad till lingontryffeln. BÄda tvÄ började blogga av ungefÀr samma anledning. Det var för att fÄ en uppsamlingsplats för sina egna recept och matfoton. Att deras bloggar sedan fick en massa lÀsare ser de som en bonus.
– Kokböcker kan vara sĂ„ extremt pretentiösa. Min blogg ska vara enkel och skriven med hjĂ€rta och kĂ€rlek, sĂ€ger Johan Hedberg.
– Men nu Ă€r det faktiskt kontakten med besökarna som gör det kul och motiverar mig att fortsĂ€tta. Är det nĂ„got jag undrar kan jag frĂ„ga pĂ„ bloggen och det brukar inte dröja lĂ€nge innan jag fĂ„r svar, sĂ€ger Christina Jansson, som lĂ€ser till lĂ€kare och Ă€r en av de tidigaste matbloggarna hĂ€r i landet. Hon har hĂ„llit pĂ„ sedan 2007.
– Mellan bloggare Ă€r det inte konkurrens. Vi lĂ€nkar alltid till varandra och pushar dem som vi uppskattar. Det Ă€r snarare sĂ„ att vi hjĂ€lps Ă„t, sĂ€ger Johan Hedberg.

NÀr godiskokandet pÄgÄr för fullt tittar Leon in med lÀngtande blick, han Àr Johans hund. Men i köket fÄr han inte vara, det rÀcker med tre kockar i det lilla köket, en 75-kilos hund fÄr inte plats. Med sÀnkt blick gÄr han ut.
De samarbetar vÀl utan att krocka allt för mÄnga gÄnger. Ingen brÀnner sig eller blir irriterad förutom att Johan stör sig pÄ att nÄgra tomteluvor glider av hans cupcakes. Till julbordet brukar han alltid baka vörtbröd.
– Jag Ă€r den enda som tycker det Ă€r vĂ€rt en halv dags arbete, sĂ€ger han.
Christina Jansson brukar ha julgodisexcess tillsammans med sin mamma och syster. DÄ skapar de sÄ mycket att hela vardagsrummet blir fullt av plÄtar.
– PĂ„ julen Ă€r det okej att stoppa i sig julgodis, dĂ„ Ă€r det ingen som försöker ge en dĂ„ligt samvete, sĂ€ger Johan Hedberg innan han bĂ€r ut plĂ„ten med tomtecupcakes för att kallna pĂ„ balkongen.


RECEPT

Chokladtryffel med lingon

INGREDIENSER
1,5 dl vispgrÀdde
100 g smör
250 g mörk choklad (70%)
1 tsk rÄsocker
0,5 dl (frysta) lingon
2 tsk mörk rom
1 tsk malen kardemumma
kakao och kardemumma att rulla tryfflarna i

GÖR SÅ HÄR:
1. LÄt grÀdde och smör koka upp i en kastrull, rör tills smöret smÀlter.
2. Dra kastrullen av plattan och tillsÀtt grovhackad choklad och socker. Rör tills chokladen smÀlter. TillsÀtt lingon och smaka av med kardemumma och rom. LÄt stÄ i kylskÄp minst en timme.
3. Forma bollar med hjÀlp av tvÄ skedar. Rulla i en blandning av kakao och kardemumma.
4. Förvaras kallt.

Pepparkaksmandlar

INGREDIENSER
200 g sötmandel
1 msk honung
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefÀra
ev en nypa chiliflingor och flingsalt

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda alla ingredienser utom salt i en skĂ„l. Strö ut mandlarna över en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. Rosta mitt i ugnen i 225 grader i 5–7 minuter. Passa ugnen sĂ„ att mandlarna inte brĂ€nns, det gĂ„r vĂ€ldigt fort mot slutet.
2. LÄt svalna och strö över lite flingsalt.

Chokladdoppade knÀckebröd

GÖR SÅ HÄR:
Dela ett gott knÀckebröd i munsbitsstorlek. SmÀlt mörk choklad i vattenbad och doppa knÀckebrödsbitarna i chokladen. Strö över lite flingsalt och smÄ frön (solroskÀrnor, pumpakÀrnor eller liknande). LÄt dem stelna pÄ en bricka med bakplÄtspapper, utomhus eller kylskÄp. Förvaras kallt.

Recept: Christina Jansson, pickipicki.se

Saffranspannkaka

INGREDIENSER
1 kg risgrynsgröt
1 g saffran
3 Àgg
1 dl hackad mandel
en liten skvÀtt grÀdde
eventuellt 1–2 msk socker
smör till formen
salmbÀrs- eller drottningsylt
LÀttvispad grÀdde

RÀcker till cirka 8 personer. Det gÄr utmÀrkt att anvÀnda fÀrdig risgrynsgröt, men dÄ behövs inget extra socker. Traditionellt serveras saffranspannkan med gotlÀndsk salmbÀrssylt men drottningsylt fungerar ocksÄ bra om du har svÄrt att fÄ tag pÄ salmbÀr. Förbered kakan kvÀllen innan och vÀrm sedan strax innan servering.

GÖR SÅ HÄR:
1. SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Stöt saffran med mortel och blanda sedan med övriga ingredienser i en stor bunke. HÀll ner i en smord ugnssÀker form och grÀdda cirka 30 min i nedre delen av ugnen. Testa att den har stannat genom att skaka formen försiktigt innan du tar ut den.
2. Servera ljummen med sylt och grÀdde.

Tips: GrÀdda saffranspannkakan i portionsformar i stÀllet och servera direkt ur dem.

Recept: Anton Malmberg, Matlykka.se


Saffranskola

INGREDIENSER
160 g smör
280 g grÀdde
3 msk glukos
400 g socker
1 dl ljus sirap
1 g saffran

GÖR SÅ HÄR:
1. SmĂ€lt smör pĂ„ medelvĂ€rme i en stor kastrull med tjock botten. Ha i övriga ingredienser och koka upp samtidigt som man hela tiden sakta rör om. En trĂ€slev Ă€r oerhört bra att ha hĂ€r. LĂ„t koka tills det nĂ„r 124 grader eller om man saknar en termometer – tills fĂ€rgen övergĂ„tt i mellanbrunt och en tesked kola som hĂ€lls ner i iskallt vatten gĂ„r att forma till en fast kula.
2. HÀll upp i en form som tÀckts pÄ botten och upp pÄ kanterna med smörat bakplÄtspapper. LÄt svalna helt och skÀr sen i lagom stora bitar. Förvaras svalt, styckvis inslagna, gÀrna i smörpapper.

Tomtecupcakes

INGREDIENSER
180 g vetemjöl
1,5 tsk mald ingefÀra
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 krm mald nejlika
0,5 krm nyriven muskot
0,5 krm salt
1 tsk bikarbonat
50 g smör (rumstempererat)
100 g strösocker
1 Àgg
120 g starkt kaffe (avsvalnat)
Jordgubbar
100 g mascarpone
3–4 dl florsocker

GÖR SÅ HÄR:
1. SÀtt ugnen pÄ 180 grader.
2. Sikta ner mjöl, kryddor, salt och bikarbonat i en bunke. Vispa det rumstempererade smöret tillsammans med sockret till en fluffig massa. TillsĂ€tt Ă€gget och vispa ordentligt. Rör ner kaffet och vĂ€nd slutligen ner mjölblandningen, men vispa inte – VÄND ner, gĂ€rna med en slickepott.
3. Fyll formarna till hĂ€lften, grĂ€dda cirka 18–20 minuter och nĂ€r man sticker ner en tandpetare och den kommer upp torr Ă€r de klara. LĂ„t svalna.
4. Vispa under tiden mascarpone och florsocker till en slÀt smet. Snitta jordgubbarna sÄ de blir flata pÄ undersidan. Spritsa en ring mascarponesmet runt kanten pÄ kakan, sÀtt jordgubben i mitten och sÀtt dÀrefter en liten klick pÄ toppen.

Dadlar med mascarpone

GÖR SÅ HÄR:
Snitta dadlar lÀngs med, ta ut kÀrnan och fyll med lite mascarpone.

Recept: Johan Hedberg, matgeek.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!