Knyt ihop midsommar!

Varför inte göra midsommarafton till ett enda stort knytkalas? Vi bad matlagare som varit i spalterna på Mat & dryck tidigare att samlas i Botaniska trädgården i Uppsala och ta med sig var sin favorit till midsommarbordet.

Johan Hedberg, efterrätterna

Johan Hedberg, efterrätterna

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2012-06-19 09:59

Johan Hedberg, driver matbloggen matgeek.se.

Mat & dryck 20 december: lagade julgodis.


Har du någon speciell midsommar du minns?
– Ja för ett par år sedan när jag tog med mig en polare från Stockholm till vår släktgård utanför Sala som är ett par hundra år gammal. Jag fick med honom till dansbanan som ligger i närheten och sedan gick allt väldigt snabbt. Det slutade i alla fall med att han övernattade hos någon annan än mig och det var ganska intressant att se en rännstensunge från storstaden som direkt anslöt sig till "träsko-Sverige". Det gick faktiskt skrämmande snabbt.

Hur är ett midsommarfirande på släktgården annars?
– Det är väldigt mycket mat, mycket lekar, vi reser majstång och umgås helt enkelt. Det är en av de få riktigt traditionella, uppstyrda släktträffarna vi har och det är alltid jäkligt kul!

Karin Hallin, ägare av delikatessbutiken Karins Skafferi i Luthagen.

Mat & dryck 8 december: La in sillar.



Minns du någon midsommar när det inte gick riktigt som du tänkt?
– Jag minns en gång när familjen skulle åka båt ner mot Stockholm på midsommarafton. Målet för firandet var Birka och på vägen dit så börjar det regna något kopiöst och blåste som bara den. Väl framme möttes vi av ett helt gäng personer som hade trängt ihop sig under en uppspänd presenning där de stod och grillade.

Hur gick det med er mat då?
– Jo, vi grillade också. Eftersom vi hade barnen med oss så blev det väl fläskkarré eller grillkorv med potatissallad. Ärligt talat har jag nog förträngt det för det var en riktig skitmidsommar om man säger så. Men ändå lite trevligt på ett när alla stod där och riktigt huttrade under presenningen framför grillarna!

Erik Lind, tidigare kock på Villa Anna, numera frilans.

Mat & dryck 5 januari: Lagade vinnarmat efter att ha segrat i Den lokala kocken


Har du någon minnesvärd matupplevelse kopplad till midsommar?
– Jag minns ett år när jag var på bröllop och de serverade frysta räkor. De hade smörgåstårta och allt eftersom den gick åt plockade de fram djupfrysta räkor som man fick lägga på. De var ju bara is. Det värsta var att alla tyckte det var skitgott! Som kock undrar man ju lite hur de tänkte då. Det var dock en väldigt kul fest och ett vackert bröllop även räkorna var en riktig miss!

Undviker du räkorna i år?
– Just i år blir det nog faktiskt inga räkor! Vi ska åka ut i skärgården med barnen och fira hos några kompisar. Maten blir enkel, egeninlagd sill och färskpotatis, mer än så behövs faktiskt inte.

Raquel Cañas, kock på förskolan Gudrun.

Mat & dryck 23 februari: Lagade mat för de allra yngsta.

Vad betyder midsommar för dig?
– För mig är midsommar en väldigt viktig högtid, kanske den finaste dagen på hela året. Familjen samlas och allt är så väldigt vackert med alla fina blommor och åtminstone oftast fint väder.

Vad gör du i det förhoppningsvis fina vädret i år?
– Vi har som tradition att gå på midsommarfirandet i Gamla Uppsala där vi brukar ha picknick med sill och kokt potatis. Sedan när stången är rest och dansen är över går vi alltid hem och grillar. När mina barn var yngre bjöd vi alltid hem alla deras kompisar på grillning så vi blev ett stort gäng. Nu har alla utom ett barn flyttat hemifrån men två kommer hem till årets grillning så allt blir nästan som det alltid har varit!

Ylva Porsklev, som har bloggen Kaos i köket/ylvaporsklev.se/blog.

Mat & dryck 28 april 2011: Grillade asiatiskt inför valborg i fjol.


Vad är det bästa med midsommar?
– Matmässigt är det en helg då det inte finns några måsten. Jag tycker man kan äta vad man vill bara det är fräsch och god sommarmat. Möjligtvis vill jag ha lite jordgubbar och absolut inte flintastek. Och snaps med dill, kummin eller fläder, men inte för många.

Vilken midsommar vill du helst glömma?
– Mamma och jag satt i bilen på väg från Sala och plötsligt blev vi utsatta för en paddattack. Det var så märkligt och otäckt, det bara låg en massa paddor över hela vägbanan som det var omöjligt att inte köra över. Samma dag mötte vi en massa folk som var fulla och kräktes. Den midsommaren var inte så rolig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!