Inga hus omöjliga att baka

Inget bygge är för svårt eller för avancerat för att bli ett pepparkakshus. Inte för Uppsalabon Bo Strömberg i alla fall. I år ger han sig på att baka centralstationen.

2 december 2010 09:05

Det doftar julkryddor redan i hallen. Bo Strömberg har förgräddat innan vi kommer. Och tur är väl det. För att få ihop hela centralstationen behövs runt 50 olika pepparkaksdelar. Några är reservdelar. Det tar sin tid, trots att han använder köpt deg.
Inför baket har han studerat stationen i verkligheten. På stationsinfo.se har han hittat kartor och med hjälp av gratisversionen av Google sketchUp har han gjort tredimensionella ritningar. Sedan har han gjort egna mallar på papper.

Är du ingenjör?
– Nej, jag är statistiker som analyserar försäljningssiffror på Systembolaget, säger Bo Strömberg.

Det var när han läste Antikens historia vid Uppsala universitet på 1990-talet som han blev inspirerad till sitt första pepparkakshus. Niketemplet i Akropolis kunde han inte motstå. Sedan dess har det blivit ett hus i pepparkaka varje år och gärna en aktuell byggnad.
I fjol bakade han Konserthuset. Barnens dagis har han gjort och nästa år lutar det åt Domarringens skola. Då ska femåriga dottern Klara Strömberg börja där. Ett år gjorde han en riddarborg med böjda torn.
– Ett annat år bakade jag Höga kusten-bron, jag kommer uppifrån Sollefteå. Efteråt fick den utstå ett belastningstest och bron klarade alla leksaksbilar som vi hade hemma.

Varför bakar du pepparkakshus?
– Det spännande är att ta ett omöjligt hus och försöka göra det i pepparkaka.
Han pratar och arbetar samtidigt. Åttaårige sonen Viggo filmar sin pappa medan vi får lära oss husbakningsknep. En smart grej är att kavla ut degen direkt på smörpapper. Då slipper man lyfta delarna från bakbordet till plåten.
Inte nog med det, han har utvecklat en teknik för att pepparkaksdelarna inte ska bli runda i kanterna när de gräddas. När han lägger ut skisserna på degen placerar han dem exakt intill varandra, innan han skär. På så vis sväller inte kanterna i ugnen. 

 Bygger du pepparkakshus i stället för vanliga hus?
– Nej, jag har byggt en redskapsbod på tomten, säger Bo.
– Och en soffa på altanen, tillägger Viggo.

Mobiltelefonen ringer. Det är dags att ta ut plåten ur ugnen. Bo tar pizzaskäraren och skär ut bitarnas konturer innan degen har kallnat. Ännu ett trick för att behålla rakheten.
När alla bitar är färdiga rör han ihop kristyren. Väggarna bör dekoreras innan monteringen, annars blir det rinnigt.  Bo sköter spritsen och Viggo och Klara trycker fast non-stop-godis i kristyren.

Gjorde du pepparkakshus när du var liten?
– Nej, inte vad jag minns, säger Bo Strömberg och lägger ifrån sig struten.
Nu kommer det farliga och ödesdigra momentet. Han häller socker i en stekpanna och rör om med en slev. Smält socker är obligatoriskt byggnadsmaterial. Att fuska med klister för att slippa bränna sig, skulle han aldrig göra. Huset ska vara ätbart. Runt trettonhelgen i januari är det tradition att bjuda hem vänner och kalasa på huset.
– Under monteringen har man bara har en chans, sockret stelnar på två sekunder. Nu vore det kul att ha pulsklocka, säger han.

Men har han hjärtklappning så märks det inte. När sockret smält doppar han rutinerat bit för bit i stekpannan och sätter ihop delarna. Att Klara står bredvid påverkar inte hans lugna yttre.
– Men man kan inte säga att det här momentet är särskilt barnvänligt, säger han.

Vad tror du Klara, kommer din pappa få ihop huset?
– Kanske inte. Jo, säger hon.
Bo vet precis i vilken ordning delarna ska sättas ihop. Först stationshuset och sedan stöden som ska hålla upp cykelbanan och rälsen.

Vad är det största nybörjarfelet?
– Att man inte har tålamod. 
Hittills har han aldrig slängt något hus i vredesmod. Blir det fel så får det vara det. 
En stor dos florsocker döljer skavanker, säger han pudrar snö över hela bygget.
Dessutom erkänner han att han struntade i att göra rulltrapporna och att en polkastång får ersätta skulpturen vid cykelbanan.

Fotnot: Skisserna på pdf-filerna är i skala 1:280.

Tips för pepparkakshuset
Kavla ut degen på ett smörpapper och för över hela papperet till plåten.
Lägg skisserna exakt intill varandra på den utkavlade degen. Skär ut enligt skisserna och låt delarna ligga kvar så där tätt när du gräddar. Då håller bitarna bättre sin form.
Gelatinblad blir fina fönster.
Använd ett rivjärn för att fila av ojämnheter om det behövs.
Både pizzaskärare och degskrapa ger raka linjer när skisserna ska skäras ut i degen.
Det är smart att ha en plan för turordningen när huset ska monteras.
Några extrabitar är alltid bra att ha ifall någon bit går sönder.
En stekpanna med höga kanter och rak botten är bra att ha när det kommer till att smälta socker.
Bra sajter är: stationsinfo. se och http://sketchup.google.com/

De här husen har Bo Strömberg bakat:
2009. Uppsala Konsert och Kongress – ett hus som sig vara svårare än Bo trott. Skåran  i taket gick snett genom taket och dessutom smalnade det av.
2008. Qasr Uppsala – ett slott som ser ut som en medeltida korsfararborg som erövrats av araberna och sedan övergivits, därav namnet. De runda delarna gräddades på pappersrullar täckta med bakplåtspapper. Det blev ingen energi kvar till dekoration det året.
2006. Dagis.
2005. Det egna huset i Tuna backar. Bo gjorde villan samma år som familjen flyttade in där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof