Grilla asiatiskt i Valborg

Pang, så var det dags. Grillsäsongen är här och Ylva Porsklev inleder den med en grillning på asiatiskt tema. Allt för den goda smakens skull och för att slippa vänta.

28 april 2011 09:32

Hon har nyligen stått i snön och grillat. Men den gången skulle det bli ett reportage om vintergrillning för ett månadsmagasin. Ylva Porsklev, som tidigare bloggat om mat för UNT och numera vikarierar som redigerare, vill hellre skriva om den mat hon lagar än att jobba på restaurang. Och det tänker hon satsa på.

Ylva Porsklev gillar att grilla, men inte den där eviga väntan som grillning så ofta medför.
– Jag tycker man ska göra grillningen lätt och inte krångla till det. Kolsmaken ger ju så mycket karaktär och då tycker jag att man ska välja ett bra kött som man vet har fin smak i sig, och servera goda tillbehör och såser till, säger Ylva Porsklev.

Kött eller fisk tycker hon är att föredra framför fågel och sätter man henne framför en engångsgrill kommer hon att lägga på lammkorv eller kryddiga chorizos.
Den här gången väljer hon en ryggbiff av god kvalitet. Det gör att köttet inte behöver marineras i timmar för att bli mört. I ryggbiff finns mycket fett insprängt och hon tar biffar med fettkappan kvar för att få bättre smak.

När hon stod i mataffären i Uppsala och valde kött, måste hon ha utstrålat grillkunskap. En okänd man bredvid tog kontakt och ville veta vad de olika styckningsdelarna heter på engelska. Han skulle också grilla och visste inte vad han skulle välja.
– Jag kunde i alla fall svara på att ryggbiff heter sirloin och att det är ett bra grillkött, säger Ylva Porsklev när kolen vitnat och det är dags att börja grilla.

Hon lägger ituskurna limefrukter på grillgallret till att börja med. När man grillar citrusfrukter får de en aningen sötare smak. Samtidigt sprider sig en märklig doft av pepparkaka från grillen. När också ryggbiffarna landat på grillgallret lägger sig det karaktärisktiska, vita grilloset som en sky kring Ylva.

Sin förkärlek för mat fick hon redan tidigt. Hon började med bakning som sju, åttaåring men övergick snabbt till middagsrätter. Hon fick flera kokböcker för unga matlagare av sina föräldrar och så älskade hon att bläddra igenom sin mammas receptpärm. Numera har hon samlat ihop till en egen pärm som är upplagd på samma sätt.

Har du någon matfilosofi?
– Filosofi och filosofi? Men jag drivs av nyfikenhet och vill lära mig mera om hur smaker fungerar ihop. Jag gillar asiatiska smaker och allt vad det innebär av mat från många länder. Snart ska jag gå en kurs om koreansk matlagning, säger hon som högst motsträvigt vill favoritisera viss matlagning.

Just nu är hon också nyfiken på spansk mat, som hon tycker ofta hamnar i skymundan för den italienska. Inspirationen får hon ofta från bloggar, gärna utländska och såklart har hon sin egen: kokvra.wordpress.com. Att pröva sig fram är något som tilltalar hennes nyfikenhet.

Och det kanske hon också fått med sig hemifrån. Dagen innan fick hon ett mejl från sin pappa som konstruerat en egen grill av en gammal uttjänt tvättmaskin. Han använde tvättrumman som grilllåda och genom de många hålen blev det ett bra drag.

 

Tips för grillare

1. Ta fram köttet i god tid. Det ska helst vara rumstempererat innan grillningen.
2. Salta och peppra cirka en halvtimme innan grillningen.
3. Vänta tills grillkolen är vit.
4. Ha en blomspruta med vatten till hands ifall det börjar brinna.

 

 

Asiatisk biff med koriander och lime


(4 port)
4 st ryggbiff à 180 g
3 msk söt soja (till exempel ketjap manis)
1 ½ msk jordnötsolja
8 st lime
en halv kruka färsk koriander, grovhackad
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
1. Se till att köttet är rumstempererat. Salta och peppra biffarna ordentligt och lägg dem i en skål eller form.
2. Rör ihop soja och olja och häll marinaden över köttet. Vänd runt biffarna så att marinaden täcker. Låt stå i 30 minuter.
3. Skär av toppen och botten på limefrukterna och dela dem sedan i halvor.
4. Ta upp köttet ur marinaden och grilla köttet 2-3 minuter på varje sida. Svep in det i folie och låt vila i 5-10 minuter.
5. Grilla även limehalvorna ett par minuter på varje sida.
6. Skär köttet i centimetertjocka skivor. Lägg upp lime och kött på ett stort fat och strö över hackad koriander.


Krispig nudelsallad med jordnötter


Sobanudlar är gjorda på bovete och finns att köpa i asiatiska butiker. Det går även bra att använda glasnudlar eller risnudlar till salladen

(4 port)
ca 250 g sobanudlar
ca 4 salladslökar, strimlade
ett knippe rädisor, skivade
100 g sockerärter, strimlade
½ dl salta jordnötter, finhackade

Dressing:
4 msk ljus soja
2 msk risvinäger
½ msk jordnötsolja
1 msk honung

Gör så här:
1. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Häll av i ett durkslag och spola dem ordentligt i kallt vatten.
2. Rör ihop soja, risvinäger, jordnötsolja och honung. Lägg nudlarna i en skål och häll över dressingen. Låt gärna stå och dra i 15-20 minuter.
3. Blanda sedan ner salladslök, rädisor, sockerärter och jordnötter. Lägg upp salladen på ett stort fat och servera.

Böngroddar med sesam och chili

En knaprig sallad som får smak både av sesamolja och rostade frön.

(4 port)
1 förpackning färska böngroddar, 180 g
2 salladslökar, strimlade
1 tsk sesamolja
1 röd chili, urkärnad och strimlad
½ tsk havssalt
11/2 msk sesamfrön (gärna blandat svarta och vita)

Gör så här:
1. Skölj groddarna och lägg dem i en vid kastrull. Slå på 1 dl vatten, lägg på ett lock och sätt på högsta värme. Sätt en timer på 8 minuter. Dra ner värmen till lägsta temperatur så snart det börjar koka, men lyft inte på locket innan timern ringer.
2. Låt groddarna rinna av i en durkslag och lägg dem sedan i en skål och låt svalna.
3. Blanda groddarna med chili och salladslök, salta och ringla över sesamolja. Rör runt så att allt blandas.
4. Rosta sesamfrön i en het panna och mortla dem sedan lätt (de ger mer smak då). Blanda ner i salladen.

Vietnamesisk dipsås

Använd små dipskålar att doppa i eller skeda såsen över köttet

3 msk fisksås
saften av 1 lime
2 tsk socker
1 chili, skivad med kärnor
en halv kruka färsk koriander, grovhackad

Gör så här:
1. Blanda fisksås och limejuice.
2. Tillsätt socker och rör tills det löser sig.
3. Rör ner chili och koriander. Låt gärna såsen stå och dra i 30 minuter innan servering.

Chilimajonnäs

En sås som även passar till fisk och grönsaker.

1 äggula
1 msk vitvinvinäger
2 tsk dijonsenap
1 röd chilipeppar, urkärnad och strimlad
1 tsk flytande honung
1 3/4 dl rapsolja
en nypa salt

Gör så här:
1. Mixa med hjälp av stavmixer äggula, vinäger, senap, chili och honung.
2. Fortsätt mixa och tillsätt olja, droppvis till en början och sedan i en fin stråle, tills en tjock krämig majonnäs bildas.
3. Smaka av med salt.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof