Våga variera våfflorna

Grädde och sylt i all ära. Våga prova nya våffelvarianter! Här bjuder Liselotte Forslin på belgiska våfflor, sötpotatisvåfflor samt glutenfria mandelvåfflor.

24 mars 2017 05:00

Våffeldagen eller vårfrudagen infaller den 25 mars varje år. Det är en gammal kristen sed som säger att ärkeängeln Gabriel meddelade jungfru Maria att hon skulle föda en son nio månade senare. Men också en dag då man i det gamla bondesamhället började med vårbruket. Ordet ”våffeldagen” tror man kommer ur ordet ”vårfrudagen”. Någon religiös koppling finns inte mellan våfflan och Jungfru Maria men man tror att våffeljärnet är en utveckling av ett oblatjärn man använde för att göra oblater.

I Sverige var våffeljärnen kvadratiska eller rektangulära i början och bakades över glödande kol redan på 1600-talet. När järnspisen uppfanns på 1800-talet tillverkade man våffeljärn som skulle passa de runda plattorna på spisen därav den runda formen på våra järn. Men i Europa är fortfarande våfflorna rektangulära. Våfflor var lyx och kring sekelskiftet kunde man köpa våfflor ur speciella våffelstugor som fortfarande existerar på vissa ställen. Här har vi av tradition ätit våfflor med bara socker eller med sylt och grädde. I Belgien och andra länder äter man dem med mer söta toppingar som glass, Nutella, sirap av olika slag, bär och strössel.

I södra USA äter man den udda kombon ”waffles and chicken”. Alltså våfflor med kyckling som härstammar från den afro-amerikanska kulturen och äts till frukost. Det börjar bli trendigt och jag har till och med sett det på menyn på en amerikansk restaurang i Stockholm.

Ett recept på frasvåfflor eller andra vanligt förekommande våfflor hittar ni i vilken kokbok som helst eller efter ett par sekunders googlande. Här bjuder Liselotte Forslin på några annorlunda varianter.

 

Belgiska våfflor
Bjud dem med extra allt som en dessertvåffla. Använd gärna ett så kallat belgisk våffeljärn. Tips: snåla lite med smeten, så blir de lite fint ojämna i formen.

4-6 portioner
8-10 våfflor

Ingredienser:

  • 100 g smält smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 dl kolsyrat vatten
  • ¼ paket jäst
  • 2 ägg, separerarede i gulor och vitor
  • 1 krm salt
  • ½ dl råsocker
  • ½ tsk äkta vaniljpulver, alt 1 tsk vaniljsocker
  • 7 dl vetemjöl
  • rapsolja eller smör till järnet

Gör så här:

1. Häll i mjölk och kolsyrat vatten i kastrullen med det smälta smöret och värm till 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och häll i vätskan och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt äggulorna.

4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem till en jämn smet.

5. Vispa äggvitorna styvt med elvisp och vänd ner dem i smeten.

6. Låt smeten jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 20 minuter.

7. Smörj järnet och grädda fina våfflor.

8. Servera med förslagen ovan.

Sötpotatisvåfflor med avokadosalsa, ägg och bacon
Här är en salt variant som nästan är som en raggmunk (utan mjöl) av sötpotatis fast i våffeljärnet. Perfekt brunchmat. Mycket mättande. Den som inte äter kött kan bara hoppa över baconet, det blir gott ändå.

4 portioner
8 våfflor

Ingredienser:

  • 2 medelstora sötpotatisar, skalade och grovrivna (ca 500 g)
  • 3 salladslökar, finstrimlade tvärsöver
  • 4 ägg
  • 3 msk Maizena
  • 1 tsk salt
  • rapsolja eller smör till järnet
  • Avokadosalsa
  • 2 mogna avokados, i tärningar
  • ½-1 chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 3 msk hackad koriander
  • 1/2 lime, pressad
  • 1 nypa flingsalt

Servera med:

  • 1 paket bacon
  • 4 pocherade eller stekta ägg
  • extra koriander
  • ev andra grönsaker som t ex tunt skivad rädisa

Gör så här:

1. Blanda den rivna potatisen med salladslök, ägg, Maizena och salt.

2. Hetta upp järnet och pensla med olja.

3. Rör om i smeten ordentligt, ägget tenderar att separera så rör varje gång du ska grädda.

4. Lägg cirka 1 dl smet i järnet och platta ut den ordentligt i kanterna.

5. Grädda cirka 2 minuter.

6. Blanda ingredienserna till avokadosalsan.

7. Stek baconet krispigt och låt det rinna av på hushållspapper.

8. Tillaga äggen som du vill ha dem.

9. Servera med avokadosalsan, ägg och bacon samt extra koriander och gärna mer grönsaker.

Mandelvåfflor med stekta bananer, vaniljglass och rostade valnötter
Mandelmjöl och rismjöl hittar du i vanliga välsorterade butiker.

4 portioner
8 våfflor

Ingredienser:

  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 1 dl mjölk eller vegetabiliskt alternativ
  • ½ dl rapsolja
  • rapsolja eller smör till järnet

Till servering:

  • 2-3 bananer
  • smör till stekning
  • flingsalt
  • 1 dl valnötskärnor
  • lönnsirap
  • vaniljglass av bra kvalitet

Gör så här:

1. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.

2. Knäck äggen i en separat skål, tillsätt mjölken samt oljan och rör samman.

3. Tillsätt det till den torra blandningen och blanda väl.

4. Smörj järnet och grädda.

5. Skala bananerna och skär dem på längden eller i sneda skivor och stek dem hastigt i smör. Strö på en gnutta flingsalt.

6. Rosta gärna nötterna hastigt i torr panna, se till att de inte bränns.

7. Servera våfflorna med glass, nystekta bananer och rostade valnötter. Ringla lönnsirap över.

<p>Tips och trix</p>

• lägg våfflorna på ett galler när de är klara och inte på varandra så är risken för att de mjuknar mindre

• blanda gärna i lite fullkornsdinkel eller grahamsmjöl i smeten till vanliga våfflor för nötigare smak

• kalla våfflor är goda i bitar som drinktilltugg med något salt på, t ex rökt lax eller rom med lite crème fraiche och syrad lök

Förslag till söta toppingar

• Nutella

• karamelliserad mjölk (finns att köpa i burk)

• chokladsås, kolasås

• lönnsirap eller annan sirap, flytande honung

• florsocker

• stekta päronskivor, äppleskivor, bananskivor

• bär, hackad frukt

• glass, grädde, turkisk yoghurt, mascarpone

• nötter, frön, kokosflagor

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Liselotte Forslin