Pappa, kock och matbloggare

Matlagning i en barnfamilj för kanske tankarna till stress och ketchupkladdiga snabbmakaroner. Hos kocken och matbloggaren Nicklas Larsson i Sigtuna kan det mycket väl betyda kycklingrullader.

4 januari 2016 10:35

I ugnen rostas rotfrukter medan Nicklas Larsson rullar in bacon och inlagda gurkor i kycklingfiléer. Barnen Ellen, 6, och Filip, 2, leker med mamma Elenor Magnusson i vardagsrummet. Men det händer att hela familjen är med och lagar mat.

– Vi vill visa barnen att mat inte är någonting som plötsligt står på bordet, utan kräver tid och kärlek, säger Elenor Magnusson.

En måndag som denna är det förstås att föredra om middagen går hyfsat snabbt att tillreda. Men Nicklas Larsson menar att det inte behöver inverka på smakupplevelsen. Kycklingrulladerna tar bara 20 minuter att göra. Han är själv utbildad kock, men tror att de flesta skulle kunna göra vardagsmaten roligare. Därför har han och tre gamla kollegor bloggen "3 kockar 7 kids", med tips på lättlagade recept.

– Våra familjer brukar träffas och äta brunch, och vid ett sådant tillfälle kläckte en av de andra kockarnas fru idén. Sedan bloggen startade i maj har vi fått mycket uppskattning, både från barnfamiljer och andra.

Det behöver inte vara så stor skillnad att laga mat till barn och vuxna, enligt Nicklas Larsson och Elenor Magnusson. Men om ett barn exempelvis ogillar när maten blandas kan man servera det pasta och sås för sig och göra pastagratäng åt de vuxna. Med de flesta barn går det lite upp och ned vad de tycker om.

– Pannkaka äter i alla fall alla här. Det har vi i någon form nästan varje torsdag, säger Nicklas Larsson.

I dag har han förberett ugnspannkaka. Det är en smidig rätt eftersom man bara behöver blanda ihop smeten och skjutsa in den i ugnen i en halvtimme. Som tillbehör har familjen gärna rårörda blåbär, grädde och lönnsirap.

– Som vuxen vill man kanske ha något mer "matigt" så jag och Elenor brukar äta en soppa först, som barnen åtminstone måste smaka på.

Som kock gillar Nicklas Larsson att hitta på nya recept – kycklingrulladerna med bacon är hans egen idé. Men familjen har också gamla favoriter som återkommer gång på gång. En av dem är en pastagratäng som Nicklas Larssons mamma brukade laga när han var liten.

– Efter hand har jag utvecklat den lite grann. Pastarätter är lätta att variera.

Att laga mat från grunden är ett bra sätt att förgylla vardagen, tycker Nicklas Larsson. En annan viktig sak är att hela familjen sitter vid bordet och äter tillsammans.

Bloggen startades i maj 2015 av kockarna Nicklas Larsson, Rikard Wicklund och Fredrik Strandberg. De turas om att uppdatera bloggen veckovis. Varje vecka presenteras lättlagade vardagsrätter. Ledorden för de recept som läggs ut är enkelt, snabbt och gott. Alla recept är beräknade för fyra vuxna personer, om inte annat framgår. Utöver vardagsmaten hittar du även en del tips och trix, samt annat som produceras hemma i köken hos kockarna.

http://3kockar7kids.se/

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sigrid Asker