Bistro/bar/kafé i bottenplan och flådigare restaurang i övre. Dessutom under sommaren en lummig uteservering på baksidan och en stramare för torgspaning på framsidan. Svenssons krogars senaste tillskott Frenchi sparar verkligen inte på krutet. Inriktningen är en korsning mellan fransk finkrog och asiatiskt och stilen prålig, maffig och detaljrik – i allt från inredning till meny och presentation.

Inredningen, ja. Vid det här laget känns den relativt bekant, som den korsning mellan Stationen, Jay Fu’s och Aaltos den är, med de karaktäristiska halvcirkelbåsen för månghövdade sällskap, murriga färger och mjuka material. Men är det inte så ändå, att Frenchis känns ganska avslappnad? Krogpatrullen tycker det, och det känns fint.

Menyn är dock allt annat än avslappnad. Här finns grodlår, bara en sådan sak. Delar av krogpatrullen blir alldeles fnissig och det är lätt att bli exalterad över de moderna och skojiga rätterna – trots att man kan bocka av trender en efter en.

Artikelbild

| Frenchis uteservering i Påvel Snickares gränd.

Vi väljer en förrätt med pilgrimsmussla och tändstickspommes, där musslorna är perfekt tillagade och smörsåsen helt enkelt underbar. Förrätten Anka mandarin är god den också, men kanske inte riktigt lika spännande som på pappret, med sin pannkaka och hoisinanka. Smakerna går ihop lite för mycket och intrycket blir majonnästungt.

På huvudrättsfronten går vi all in och äter oxfile ”chateaubriand” med gratinerad hummer, för den nätta summan av 499 kronor… Det är förstås en fest: kött, hummer, sparris, tryffeldumplings, halstrad anklever, två såser – en systerrätt till Jay Fu’s ”Decadence”. Det är kul och passar restaurangens överdådiga stil, men det gräver också hål i plånboken. Och köttet är faktiskt för smaklöst och består inte heller bara av de fina mittbitarna, vilket är en besvikelse.

Hamburgaren Le Royal, däremot, med gruyère, brioche och rejält med karamelliserad lök, är en riktig fullträff. Saftig, härlig och med sina tillbehör också ganska söt. Mums! Också den friterade tonfisken är lyckad; den är nästan helt rå inuti, vilket är briljant. Perfekt också med en rejäl sallad till.

Den långbakade torsken är även den riktigt fin, med pankofriterade morötter som bidrar med krisp. Däremot är skaldjursvinägretten som serveras till på tok för kraftig, tyvärr lite som att äta hummerfond direkt ur flaskan.

Artikelbild

| Bra solläge på Stora Torget.

Desserterna håller vad de lovar. Som den perfekta chokladtarten, med en snudd på kärv yuzu- och körsbärssorbet till. Eller crêpes suzette med en närmast bitter chokladsorbet och flera strama tillbehör som gör rätten både barnslig och vuxet intressant på samma gång. Frenchi balanserar upp det söta i rätterna fint, vilket alltid är välkommet.

Krogpatrullen går nöjd från sina besök på Frenchi. Vi är kanske lite överraskade över hur mycket som upprepar sig från andra Svenssonskrogar – både i mat och i miljö. Men smakar det såhär fint och känns såhär trevligt så gör det inte alltför mycket.