Schysta pizzor på ­trivsamt kroghörn

En trivsam kvarterskrog som satsar på enkel mat. Krogpatrullen ger Tre små fåglar godkänt.

11 juni 2018 13:01

Tre små fåglar i hörnet av Ringgatan och Börjegatan i Luthagen har etablerat sig som en självklar kroglokal – även om den under många år tjänade som videobutik. Både det väl synliga läget, de stora fönstren mot gathörnet och parken och det generösa utrymmet för uteservering gör det här till en utmärkt kvarterskrogslokal.

Krogarna som har passerat här börjar dock bli många: Spessito, Glada grisen, Pappa Zmajkos ... Kanske passar satsningen Tre små fåglar Luthagen bättre? Krogpatrullen finner i alla fall att de hittat en bra kvarterskrogs­balans. Det är trevligt, inomhusmiljön är fräsch och modern och uteserveringen toppen. Priserna är helt okej (viktigt om de närboende ska känna att man vill slinka in på en spontanmiddag när kylskåpet hemma ekar tomt) och maten håller schyst nivå – även om de positiva överraskningarna inte är så många.

Beställer man till exempel rödbetor och chèvre till förrätt så blir man inte direkt tagen på sängen, utan det är precis som det låter – tryggt och med välbeprövade smaker. Serveringen av rödbetorna är lite gullig i en minijärngryta och rätten är på det stora hela väl omhändertagen av köket. Tångromstoast för 115 kronor smakar som förväntat, men man hade gärna sett lite mer finess på lökhacket om det ska vara så dyrt.

Samma känsla får patrullen av huvudrätten rimmad lax med dillstuvad potatis. Det är en god rätt, med lagom stuns i potatisen. Ett roligare tillbehör än en klutt senap hade lyft den ytterligare, men det är också schyst som det är. Hamburgaren gjord på högrev är också helt okej. Patrullen har fått många burgare alltför gråa i köttet genom åren, men den här är nästan lite väl understekt. Smaken är bra men hade lyfts med lite salt i blandningen. Picklad rödlök är alltid trevligt till och pommesen är fina. Kanske inte den mest spännande hamburgaren, men det funkar bra på en kvarterskrog. Priset är dock kanske en smula högt, 189 kr.

Ett säkert kort för kvarterskrogar är förstås pizza – och det är på den här punkten krogpatrullen blir riktigt glad. Vi väljer en ”pizza havet” och får in en helt lagom stor pizza (det vill säga inte överdimensionerad), generöst beströdd med räkor och kräftstjärtar och dessutom toppad med blåmusslor i skal som lyckats bli precis lagom tillagade. Och så en ruska ruccola på det. Jämfört med andra pizzor i stan kvalificerar den till kategorin ”lyxpizza”. Lite mindre seghet i botten och mer frasiga kanter så hade den varit hundraprocentig. Också mix-veg-pizzan faller patrullen i smaken, med rikligt med ost och föredömligt serverad med köttkniv att skära med. (Det borde fler krogar härma.) Den karamelliserade löken smetar dock av sig lite för mycket och gör anrättningen lite för söt och de skivade oliverna som ger Ikeapizzavibbar borde helt enkelt tas bort.

Efterrättsmenyn är kort och föredömligt enkel. Här finns sorbet, tryffel och som mest avancerade nummer crème brulée, som visar sig vara en bra pudding av standardsnitt, med perfekt bränt skal.

Att lyckas som kvarterskrog är inte lätt, om man har andra ambitioner än att prångla ut massor av budgetpizzor som hämtmat. Men Tre små fåglar har hittat en bra väg mellan det enkla och trivsamma, med fina pizzor som kronan på verket. Visst hade man kunnat önska sig en glad överraskning då och då, men patrullen slår gärna ihjäl en kväll på uteserveringen.

<p>Krogrecension</p>

Tre små fåglar

Totalbetyg: 13 poäng av 20 möjliga.

Mat: 6.

Miljö: 4.

Service: 3.

Adress: Ringgatan 35.

Telefon: 018-51 40 00.

Hemsida: tre-sma-faglar.se.

Kök: Krogklassiker.

Passar för: Familjemiddagen när ­kylskåpet är tomt. Uteserveringshäng en vacker dag.

Prisnivå: Trerätters utan dryck, 330 kronor, exempelpris med vanlig ­huvudrätt. Pizzor för 110–185 kr.

Prisvärt: Helt okej, men vissa rätter känns lite dyra för att vara så enkla.

Övrigt: Tre små fåglar har också ­cateringverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen