Så väl lyckas nya Dryck & Mat

Dryck & Mat har lyckats behålla den intima känslan från lilla Dryck, till Krogpatrullens glädje.

15 januari 2017 05:00

Att Biztro Hijazz lade ner i den gamla stationsbyggnaden var tråkigt, men det gav en intressant möjlighet för guldkajebelönade Dryck. Lilla Dryck, med sitt begränsade kök och sitt fåtal sittplatser, tog chansen att expandera och öppna som en ny krog i Hijazz lokal: Dryck & Mat.

Det är inte utan att krogpatrullen varit mycket nyfikna på hur det skulle gå. Skulle Dryck & Mat bli en annan sorts krog, eller skulle det gå att behålla den intima känslan från förr också i en större lokal? Glädjande nog lyckas Dryckgänget med det senare.

Den stora lokalen är luftig och med en känsla av lugn. Runda bord dominerar, men närmast järnvägen sträcker sig ett långbord med platser som inte går att boka. Tillsammans med att menyn utvidgats till att innehålla fler à la carte-rätter, förutom hela menyer, har ”besökbarheten” ökat. Ett besök på Dryck och Mat behöver inte vara dyr lyx, utan kan också vara en mindre anspråksfull kväll. Det är både smart och välkommet. Precis som på lilla Dryck kan man också sitta vid en bardisk med utsikt över köket, om man verkligen vill odla sin nyfikenhet.

Flaggskeppet hos Dryck & Mat är en femrättersmeny med vin. Den är inte billig, men en riktig matupplevelse. Patrullen njuter av halstrat ostron med smörsås och friterad potatis, en ljuvlig inledning – och vacker – med en frisk muscadet i glaset. Marulken som följer är perfekt tillagad och toppad med härlig ostronört. Såsen är väl salt, men tillbehöret en pimiento de padron, gör rätten oväntad och rolig i sin kombination.

Den råbiff på oxinnanlår som följer är superlen med fin smak. Lingon och bränd lök med lite julig smak är fint till, men den inlagda gurkan tar över lite väl mycket. Dryckerna som serveras till är spännande och den kunniga servicen bjussar som vanligt på anekdoter om skäggiga portugisiska vinmakare och väderförhållandena i olika bergskedjor. Den som väljer alkoholfritt får sköna alternativ, som en intensiv rabarbernektar och en fin äppelmust gjord av pappan till en i personalen.

Den fjärde rätten är ett smakintensivt mufflon med surkålslaw och rostad potatis – en riktig fullträff. Patrullen är dock oenig om chorizosmulorna som serveras till, vid ett tidigare besök där vi åt mufflonfår som en del av en trerättersmeny tog korven över väl mycket. Desserten friterat päron med romrussin, pistage och vaniljgglass var en trevlig avslutning, om än väl enkel? Då föredrar patrullen den variant vi också provat, där filodegsnytet med päron serverades med vaniljglass och en ostmousse som finurlig smakbrytare. Med ett sött Alsacevin till fick denna lite mer avancerade variant patrullen att jubla av glädje.

Under våra besök hinner vi också bland annat äta en färsbrässerad kalvkind från à la carte-menyn, som med svamp och bönpuré till är en så intensiv umamibomb att känslan nästan blir lite kompakt i längden. En riktig höjdare var däremot aptitretaren friterad kalvbräss med äppelvinägrett och senapsmajonnäs.

Patrullen gläds åt att Drycks förvandling till Dryck och Mat verkligen lyckats. Den nya lokalens möjligheter är väl omhändertagna, köket alltjämt spännande och de matdiskussioner som gärna uppstår med den kunniga personalen är förstås mumma för en matnörd. Här kan man verkligen njuta av fin mat och dryck och med personalens hjälp liksom djupdyka i matupplevelsen.

<p>Krogrecension</p>

Dryck & Mat

Adress: Gamla stationshuset, Olof Palmes plats 2.

Telefonnummer: 0703-123 556

Hemsida: www.dryckochmat.se

Passar för: Den som är lite extra intresserad av mat och dryck.

Kök: Finkrog, säsongsbaserat.

Prisnivå: Femrätters meny med dryck: 1 350 kr. Trerätters meny med dryck: 930 kr. Plus en kortare à la carte-meny.

Prisvärt: Med större flexibilitet i menyerna och bra pris på trerättersmenyn har Dryck & Mat blivit mer prisvärt.

Övrigt: Många drop in-platser gör det möjligt att spontanäta utan att behöva boka bord.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen