Krogpatrullen: Ragusa Taverna

Varje hörn av staden har sin pizzeria, men Sala backe har lite bättre än så: Ragusa taverna är ett kvartershak med skruv.

 

9 april 2010 09:57

Visst, den långa pizzamenyn saknas inte (48 sorters pizzor), men på helgerna finns också lockbetet "black rock grill", där gästen själv grillar sitt kött på en het lavasten. Ragusa taverna har tagit sitt namn från staden Dubrovnik, som heter Ragusa på italienska, och på menyn finns kroatiska cevapcici, men de kroatiska influenserna över maten stannar ungefär där. I övrigt serveras klassiker som filé Oscar och plankstek, samt sallader och pizza.
Krogpatrullen ger sig direkt på gör-det-själv-maten och får in black rock grill-förrätten Scampi och pilgrims­musslor (89 kr). Den heta stenen är placerad i mitten av ett stort fat och grillningen är snabbt i gång. Scampin slinker glatt ner efter en snabbvisit på stenen och ett dopp i god aioli. Pilgrimsmusslan är svårare att få till, den vätskar på ett oaptiligt sätt och fastnar.


Från vanliga menyn kommer förrätten Crostini caprese (69 kr), en halv ciabatta som tagit en genväg och hoppat över rostningen. Den toppas med bland annat pesto och parmaskinka och smakar okej, men känns mer som en lättlunch än en förrätt.
Huvudrätten Biff på lavasten (219 kr) är en rejäl bit ryggbiff med tillbehör i ­olika alternativ. Krogpatrullen väljer klyftpotatis och två såsklassiker, rödvinssås och bearnaise. Köttet visar sig spela i den högre divisionen och med bra instruktioner från serveringspersonalen blir det perfekt stekt på lavastenen och helt enkelt kalasgott. Man kan bara önska sig tillbehör med aningen mer karaktär.
Detsamma gäller Konjaksflamberad oxfilé (249 kr). Den sötstarka grönpepparsåsen är av standardtyp, klyftpotatisen mosig, men köttet är mört och härligt. Pizzavalet faller på en Ragusa (89 kr): en båtformad historia med champinjoner, ägg, oliver, kronärtskocka och tre tunna segelskivor parmaskinka. Det är lite svagt i smaken, men för 89 kr är det ändå mycket prisvärt och mättande.


Utanför lavastensmenyn finns också Mix grill (189 kronor), som består av tre sorters kött: cevapcici (kroatiska järpar), souvlaki (fläskkarré) och oxfilé. Till serveras rösti, ajvar relish och tsatsiki. Med sina tre småbröd kan portionen mätta en hungrig kroppsarbetare. Det är uddlöst i smaken, men oxfilén är fint tillagad och grillsmaken tydlig.
Havets läckerheter på spett (169 kr) är lax, scampi och pilgrimsmusslor med dillmajonnäs och kokt potatis. Det är helt okej, men också det för tamt i smaken för att imponera.
Bland efterrätterna gör patrullen retrovalet Friterad camembert (55 kr) - en rätt som smakar som förväntat men är ganska trist för den som saknar sinne för nostalgi. Bättre är Tamaras hemgjorda cheesecake (55 kr), kanske främst för den härligt blåbärstunga ­sylten som serveras till.
Ragusa taverna är följaktligen inget dumt ställe att slinka in på för en anständig bit mat. Och de som bor i när­heten kan skatta sig lyckliga över de prisvärda "finpizzorna", som också finns på hämtmenyn. Men det är ändå köttupplevelsen som är störst, och den serveras helgtid på en liten men het sten.

Ragusa Taverna
Verkmästargatan 19
www.ragusa.se

BRA: Prisvärda pizzor, fint kött.

SÄMRE: Inget stengrillat i veckorna.

Inriktning: Svenskt,
018-234 234
en aning kroatiskt och grekiskt, samt pizza och "black rock grill"
- bords­grillat på het ­lavasten.

Prisnivå: Låg/medel. Förrätter: 49-89 kr, ­huvudrätter: 139-249 kronor, sallader 99 kronor, pizza 79-99 kronor. Efterrätter: 15-55 kronor.

Miljö: Kvarterskrog med mörka möbler och vita väggar, som en blandning av svensk ­pizzeria och medelhavstaverna. Klart trivsamt. Liten baravdelning finns också, samt utedäck av trä för de varmare ­månaderna.

Service: Omtänksam och informativ.

Hemsida: Meny, priser, bordsbokning, karta. Men tyvärr framgår ingenstans att black rock grill bara serveras på helgerna, vilket är en stor miss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!