Här är lunchen dagens höjdpunkt

Till restaurang Senioren i Uppsala reser en del ända från Tierp, Storvreta och Björklinge för att äta lunch. Men Allan Robertsson går bara tvärsöver gatan.

8 april 1916 09:16

Ett tiotal pensionärer står och väntar utanför glasdörrarna till restaurang Senioren. När dörrarna öppnas klockan elva rusar några in och paxar stol med sina jackor innan de tar plats i matkön.

I ett litet rum längst in slår sig Allan Robertsson ner. Han brukar sitta där.

– När man är äldre och ensam mycket är det lätt att börja slarva med maten. Om jag går hit vet döttrarna att jag får ett mål mat om dagen och inte svälter ihjäl i alla fall, säger han.

Den här dagen är det torsdag med bland annat två soppor på menyn. Här serveras främst husmanskost.

– Det duger bra. Jag vet inte om eleganta saker skulle vara så välkommet, säger Allan Robertsson.

Maten är viktig för honom, liksom att träffa andra, till exempel damerna vid bordet intill. Där sitter som vanligt Gunnel Hörning, relativt nyinflyttad från Örnsköldsvik, tillsammans med Gully Norén.

– Det här rummet har gett mig nya vänner, säger Gunnel Hörning.

Gully Norén berättar att hon snart fyller 90 år och promenerar hit och hem, 25 minuter enkel väg. Två av bordsgrannarna saknas. Kanske har de någon med sig i dag och sitter vid ett annat bord, funderar de. Men efter en stund dyker en av dem upp, Karin De Verdier. Hon berättar att de är duktiga på gratänger här.

– Det är viktigt att maten är näringsriktig. Då är man nöjd och mätt länge, säger Karin De Verdier.

I köket på restaurang Senioren lagas i snitt 190 portioner om dagen, 365 dagar om året. För en seniorrestaurang är det extra viktigt att ha öppet även på helgdagar. Alla har inte en familj i närheten att fira jul och andra högtider med.

– En del sitter i tre, fyra timmar. De blir kompisar och en del träffar sin respektive här, berättar Larissa Sokolova, restaurangansvarig.

– Vi får nästan knuffa ut en del, skojar kokerskan Carola Idving.

En av rätterna den här dagen är sluring.

– Första gången vi serverade sluring var en del skeptiska. Vi förklarade att det är en gammal svensk soppa. Nu tycker de att den är god. Äldre är rädda för att smaka nya rätter, säger Larissa Sokolova.

Det finns några saker att tänka på när man lagar mat till äldre, berättar hon. Man ska vara försiktig med kryddningen och maten måste ha bra konsistens. Kött ska till exempel vara välkokt och mört.

Skulle ni kunna servera hamburgare här?

– Ja, det gör vi, men med hemlagat potatismos.Vi serverar aldrig pommes frites, det är inte mat för äldre. Däremot serverar vi ofta bakad potatis. Och sås och potatis, det är svenskt, det måste vi ha flera gånger i veckan.

Recept

Bostonfisk

4 portioner

500 g fryst sej

5 msk bostongurka

1 msk margarin/smör

1 dl crème fraiche

1 dl mjölk

1/2 tsk koncentrerad fiskbuljong

0,4 dl vetemjöl

1/2 tsk pressad citron

Cirka 3 krm salt

Cirka 2 krm vitpeppar

1 Sätt ugnen på 225 grader.

2 Lägg fisken i en smord ugnsform.

3 Bred bostongurka på fisken.

4 Rör ut mjölet i smält smör i en kastrull på svag värme. När det pöser upp, vispa ner mjölk, crème fraiche, citronsaft och fiskbuljong. Späd såsen med lite vatten om den är för tjock. Salta och peppra.

5 Häll vitsåsen över fisken.

6 Gratinera i cirka 20 minuter eller tills fisken uppnått minst 65 grader.

Grekisk paj

4 portioner

Pajskal

2,5 dl vetemjöl

0,5 dl grahamsmjöl

125 g smör/margarin

3 msk vatten

1 Finfördela smöret i mjölet.

2 Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg.

3 Låt stå kallt 1 timme.

4 Tryck ut degen i en pajform.

5 Förgrädda 10 minuter i 200 grader.

Fyllning

1/2 paprika

1/2 liten gul lök

7 urkärnade svarta oliver

1 tomat

40 g fetaost eller salladsost

1 dl mjölk

5 ägg

40 g ost, riven

Cirka 3 krm salt

Cirka 2 krm svartpeppar

1 Tärna fetaosten. Strimla paprikan. Hacka löken. Lägg detta i det förgräddade pajskalet.

2 Gör en äggstanning av ägg, mjölk, salt och peppar. Häll den i pajskalet.

3 Strö över riven ost.

4 Gratinera cirka 30 minuter i 200 grader eller tills pajen har stannat.

Sluring

4 portioner

80 g rimmat fläsk

1/4 lök, hackad

40 g kålrot

1/2 morot

1 potatis

20 g rotselleri

1 msk korngryn

1 tsk hel kryddpeppar

1 lagerblad

1/2 tärning köttbuljong

2 dl vatten

3 tsk majsvälling

1 dl vispgrädde

1 msk smör

Ca 1 msk vetemjöl

Persilja, krusig

1 Tärna fläsket. Tärna kålrot, morot, potatis och rotselleri. Hacka löken.

2 Lägg detta i en gryta tillsammans med korngryn, buljong, kryddpeppar, lagerblad och vatten. Koka 15–20 minuter.

3 Vispa ut mjölet i lite vatten till en redning. Rör ner redningen i soppan under omrörning och koka ytterligare fem minuter.

4 Tillsätt grädde och koka på svag värme cirka fem minuter.

5 Smaka av med smör, salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten.

6 Strö över hackad persilja vid serveringen.

Spenatsoppa

4 portioner

280 g spenat, hackad fryst

1 msk margarin/smör

Drygt 2 msk vetemjöl

1 tärning grönsaksbuljong

4 dl vatten

3 dl mjölk

Cirka 3 krm salt

Cirka 2 krm svartpeppar, grovmalen

Cirka 2 krm muskotnöt, malen

1 Koka upp spenat, vatten och buljong.

2 Tillsätt mjölk och kryddor.

3 Vispa en redning av mjöl och vatten. Tillsätt redningen i soppan under omrörning.

4 Koka upp och smaka av om det behövs mer kryddor.

Hibas rödbetsbröd

17 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 msk linfrö, hela eller krossade

2 dl olja

1 msk salt

50 g torrjäst

2–3 dl färska grovrivna rödbetor

Cirka 7 dl ljummet vatten

1 Blanda alla torra ingredienser.

2 Tillsätt vatten, olja och rödbetor.

3 Knåda tills degen släpper degbunken. Den ska vara hård som en rågdeg.

4 Jäs 1 timme.

5 Fördela degen i två smorda avlånga brödformar.

6 Jäs ytterligare 1 timme.

7 Grädda i 170 grader cirka 20 minuter.

Fotnot: Matrecepten är översatta på ett ungefär, från gram till andra måttenheter.

Fakta Seniorrestauranger

Restaurang Senioren är en av Uppsala kommuns åtta seniorrestauranger. Den ligger på Kungsängsgatan 25. Seniorrestaurangerna har öppet årets alla dagar. En måltid kostar 50 kronor för dem över 65 år. Yngre betalar 85 kronor. På söndagar serveras alltid efterrätt. Menyn ligger på kommunens hemsida och publiceras i UNT på måndagar.

I seniorrestaurangerna finns volontärer som hjälper gäster med rollator eller rullstol att bära brickan och hämta kaffe.

Så blev torsdag soppdag

Sluring är enligt Nationalencyklopedin en enkel soppa av kött- eller fläskspad, korngryn, potatis och/eller kål, som ofta har serverats till värnpliktiga och fångar.

Enligt traditionen äter man ärtsoppa på torsdagar. Numera är denna veckodag en allmän soppdag. Torsdagssoppa är en 1800-talsuppfinning, tror den uppländske mat- och måltidsforskaren Richard Tellström. Då hade matutbudet blivit större och man kunde välja maträtter mera. Förr åt man ärtsoppa veckans alla dagar, men framför allt på tisdagar, torsdagar och fredagar. I soppan lade man fläsk, oxkött, sälspäck eller lutfisk. Ärtsoppa är den äldsta maträtt vi fortfarande äter. Förmodligen härstammar den ända från bronsåldern, 1 000 år före Kristus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander