Avföring och ostadigt hopptorn när bad kontrollerades

Trasiga lampor, utstickande spikar på badplatser och fågelspillning vid bad. Det upptäckte inspektörerna när de tittade till Östhammars badplatser. "Vanligaste anledningen till att badplatser stängs", säger miljöchefen Johan Nilsson.

Risken finns att någon trillar ner från hopptornet till avsatsen bredvid, enligt rapporten.

Risken finns att någon trillar ner från hopptornet till avsatsen bredvid, enligt rapporten.

Foto: Markus Lundqvist

Östhammars kommun2021-07-24 21:30

I början av juli gjordes inspektioner på flera av Östhammars kommuns badplatser. På de flesta bad var anmärkningarna att det saknades en skylt eller papperskorg. Men på två badplatser var listorna på anmärkningar längre.

På Krutuddens badplats i Östhammar upptäcktes bland annat trasiga omklädningsrum. Avsaknad av skydd för kedjorna på gungor påpekades också. Flera trasiga lampor i både herrarnas och damernas omklädningsrum fanns, något det ska ha klagats på tidigare. Båda rummen luktade även avlopp.

– Avloppslukten är något vi vill markera, för det skulle kunna vara ett fel på systemet, säger Johan Nilsson, miljöchef på Östhammars kommun.

I damernas rum blötte en rinnande kran ner golvet, något som kan leda till halkskador. Den stod och rann när inspektören var där. Även på handikappstoaletten ska halkolyckor ha skett på grund av en tvålbehållare som läcker.

På både gräsmatta och bryggor fanns mycket spillning, troligen från de många kanadagäss som fanns på badplatsen. Samma problem uppmärksammades vid Simbadets bad i Österbybruk.

– Det brukar vara den vanligaste anledningen till att badplatser stängs av oss, att det är mycket avföring på stranden. Kommer det ut i vattnet finns risk för sjukdom, säger Johan Nilsson.

Där gjordes också flera iakttagelser kring säkerheten. Trappsteg på en trästege var hala, och stegar gick att rucka på. Vid hopptornet fanns inga halkskydd på varken avsatser eller trapporna. På första trappsteget till hopptornet stack rostiga spikar upp, och fler spikar stack upp ur murkna plankor på översta hoppsatsen. 

– Det här är egentligen inte ett hälsoskyddsproblem, som är vårt ansvar, utan det är olycksriskgrejer. Där vill vi, eftersom vi ändå inspekterar, meddela de som har hand om badet.

Avsatser saknade skydd på ena sidan, och där det fanns ett räcke var det stort mellanrum mellan detta och avsatsen. Den som står längst upp i tornet kan känna av gungningar när andra hoppar.

Den här typen av kontroller brukar göras vartannat år. Miljöenhetens uppdrag är hälsoskydd, det vill säga att det är helt och rent på platserna.

– Till exempel att dassen fungerar. Vi gör också en koll på att bryggor är hela och att det finns räddningsutrustning, även om det inte är vårt uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!