– Till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan vuxenutbildning kunna återgå till mer av en ordinarie verksamhet, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.
Men redan från den 15 juni kan ordinarie verksamhet återgå i gymnasieskolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).
– Elever i gymnasieskolan som behöver sommarskola får nu också möjlighet att studera på plats i sommar, säger hon.
För komvux och yrkeshögskolan kan undervisningen dock behöva ske delvis på distans för att minska smittspridningen, säger Ekström.
Faran inte över
Stefan Löfven betonar att det inte handlar om att signalera att risken för smittspridning är över.
– Vi gör det för att underlätta livet för människor i en svår situation. Men det bygger på att vi följer rekommendationer och föreskrifter i övrigt. Och att verksamheter kommer i gång på ett sådant sätt att inte smittspridningen ökar igen, säger Löfven.
– Är det så att det inte följs, då måste vi vidta åtgärder igen. Och vi tvekar inte en sekund att göra det. Men det svenska folket har tagit sitt ansvar, och jag bedömer att man gör det nu också.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att studier visar att det är låg smittspridning inom skolverksamhet.
– Mot bakgrund av det här anser vi inte längre kunna motivera den rekommendation om distansundervisning som finns om gymnasieskolan, säger Carlson.
Gällande de övriga utbildningsformerna gäller de allmänna råd som är utfärdade för övriga samhället.
– Det kan innebära att man behöver behålla distansundervisning om man inte kan bedriva undervisning på lämpligt sätt i övrigt.
Gränsen på 15 juni har satts för att möjliggöra för sommarskola samt underlätta för skolorna att förbereda sig för höstterminen, säger Carlson.
Rapporterade problem
Undervisningen vid gymnasieskolor samt undervisning i olika former för vuxna – som vid komvux, universitet och högskola – av smittskäl bedrivits på distans sedan den 18 mars. Detta har naturligtvis påverkat vardagen för hundratusentals elever, studenter och lärare. Många av dessa fick från en dag till en annan ändra all planering.
Från gymnasieskolan har, sedan distansundervisning infördes, rapporterats vissa problem med att kunna genomföra praktiskt inriktade kurser och att ge alla yrkeselever relevant praktik.
En av följderna av vårens coronapandemi har också varit att gymnasieskolans avgångselever inte får fira studenten på traditionellt sätt med stora utspring, utan endast i små grupper. Den restriktionen lär med all sannolikhet ligga kvar.