I fredags kom nya, hårdare restriktioner för att minska smittspridningen i landet. Munskydd rekommenderas under rusningstrafik, alkoholförbud för barer klockan 20 och gymnasieskolorna ska fortsätta med distansundervisning.
– Vi måste förstå att läget är allvarligare än tidigare och att det då är viktigt med nya restriktioner. Det finns en stor oro över hur vården ska orka, det har varit ett tufft år. Då måste vi som inte har blivit sjuka ta ett större ansvar än tidigare, säger regionrådet Helena Proos (S).
Flera regionpolitiker menar att restriktionerna borde ha kommit tidigare.
– Det är sorgligt att det har tagit så lång tid för regeringen att vidta såna här åtgärder. Att det behövdes så många döda för att inse hur fel strategin slagit, säger regionrådet Björn-Owe Björk (KD).
Enligt Helena Proos (S) är det lätt att vara efterklok, och viktigt att även tänka på de negativa effekterna av att stänga ner. Kvinnor och barn drabbade av våld i nära relationer som tillbringar mer tid i hemmet med sin förövare, människor som blir av med sina jobb, ensamhet och psykisk ohälsa.
Emelie Orring (M), regionstyrelsens ordförande, tycker att det viktigaste med de nya restriktionerna är det samlade budskapet. Hon tycker dock att det finns en hel del oklarheter kring restriktionerna.
– Vi har fortfarande inte fått något formellt från regeringen, det som finns är det som sades på presskonferensen. Det finns stora osäkerheter, säger Orring.
Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd, ser positivt på de hårdare restriktionerna, men hade önskat att man samtidigt meddelat vilket stöd som kommer att ges till de påverkade.
– Det påverkar våra företag och näringsidkare. Det är viktigt att vi tillsammans försöker stötta våra lokala företag på ett klokt och säkert sätt.
Vilken restriktion som är den viktigaste finns det delade meningar om. Sjöberg Högrell och Björk ser positivt på införandet av rekommendationer rörande munskydd.
– Jag hade gärna sett att man rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken hela tiden, och i handeln, säger Björk.
Proos tycker att det är viktigt att alla som kan fortsätter jobba hemma, så att de som behöver åka till jobbet kan göra det utan trängsel.
– Jag önskar att alla kände någon som jobbar på IVA, så att man förstår vilken situation de är i. Att se allt lidande och sedan se på bussen att människor inte tar det på allvar måste vara otroligt frustrerande, säger Proos.