De som lever och verkar i närheten av ett kärnkraftverk brukar vara positivt inställda till kärnkraft. Nu visar den senaste undersökningen att förtroendet ökat markant.
85 procent av invånarna i regionen närmast Forsmark har ganska eller mycket stort förtroende för kärnkraftverket och kärnkraften. Siffrorna kommer från den senaste opinionsundersökningen, som genomförts av Demoskop på uppdrag av Vattenfall.
Det är ungefär som det brukar se ut, men andelen som svarat att de har mycket stort förtroende för Forsmarks kärnkraftverk har ökat och ligger nu på 41 procent mot 34 procent 2019.
I kommunerna som ligger närmast Forsmark, Östhammar, Tierp och Älvkarleby, är förtroendet ännu högre, 59 procent. Det är en kraftig ökning jämfört med förra mätningen 2019, då 38 procent svarade att de har mycket stort förtroende.
Det här är den högsta noteringen sedan Demoskop började undersöka människors inställning till kärnkraft i allmänhet och Forsmarks kärnkraftverk i synnerhet.
– Vi har den högsta förtroendesiffran på över 15 år i Uppsala-Gävleregionen. Givetvis är vi stolta och glada för det, säger Charlotta Eldelind som är kommunikationschef på Forsmarks Kraftgrupp.
Hon tror att en förklaring är Forsmarks öppenhet utåt.
– Vi försöker vara så öppna vi kan både när vi har roliga nyheter och när vi stöter på problem. Känner folk till Forsmarks verksamhet, så bygger det också förtroende, säger hon.
Kärnkraften som energikälla åtnjuter också större förtroende än förut. Andelen som är för en utveckling av nya reaktorer har ökat från 41 till 51 procent samma period.
– Det är troligt att attityderna i stor utsträckning är påverkade dels av den aktuella klimatdebatten, dels av frågan om energibrist och skenande elkostnader, säger Anders Lindholm, projektledare vid Demoskop.
Tolv procent vill avveckla kärnkraften, mot 17 procent 2019.
I undersökningen ställs även frågor om oro. På frågan om hur orolig man är för olyckor i Forsmark svarade 42 procent att de inte alls är oroliga, 45 procent var inte särskilt oroliga.
Demoskop har genomfört 601 telefonintervjuer med ett representativt urval av befolkningen i åldern 18 år och äldre i Östhammar, Tierp och Älvkarleby samt i Uppland- och Gävleområdet. Intervjuerna genomfördes den 1-18 november 2021. Undersökningarna görs vart annat år.