Heby och Håbo är de kommuner där smittan ökar snabbast just nu. Antalet nya fall fortsätter att vara mycket högt i flera områden längs den norra länsgränsen, i Gottsunda/Bandstolen samt i Bålsta. Allra högst är incidensen, antalet smittade i förhållande till befolkningens storlek, i Lindbacken.
Enligt Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, är det olika orsaker till att smittan sprids i dessa områden.
– I Lindbacken är det mycket barnfamiljer där barn blandas i skolor och förskolor. Då blir det mycket hushållssmitta. I de norra delarna av länet är det mycket pendling till Gävleborg, där smittan är hög. Det är troligen flera olika orsaker till att smittan är hög i Gottsunda. Det är något som verkligen behöver studeras närmare inför kommande pandemier, säger Mats Martinell.
Eftersom Gottsunda är en stor stadsdel med många invånare blir den höga smittspridningen där ett särskilt bekymmer. Det innebär att fler riskerar att bli så svårt sjuka att de behöver sjukhusvården vilket ger ett högt tryck på sjukhusen.
Som UNT berättat tidigare är belastningen på vården extremt stor i Uppsala län. Och den höga nivån på smittan innebär att sjukhusbelastningen väntas vara fortsatt hög.
– Vaccinationerna kommer inte att hinna rädda sjukvården i den extrema belastningen vi har nu. Det är för många kvar att vaccinera. Vi måste göra allt vi kan för att minska smittspridningen i samhället, säger Mats Martinell.
Ett positivt tecken är att regionen minskat den genomsnittliga tiden från det att en person fått symtom på covid tills smittspårningen är genomförd. Genom att ställa rakare frågor minskas tiden för varje samtal samtidigt som fler anställts på smittspårningsenheten. Det här är ett viktigt redskap för att bromsa smittan.
Data från smittspårningen redovisas nu mer finfördelat. Det blir då tydligt att privata träffar i små sammanhang, vid sidan av hemmen och arbetsplatserna, står för en stor del av smittspridningen. Det bekräftar vad Johan Nöjd, smittskyddsläkare, kunnat se i sina analyser.
– Jag har följt smittspårningen av personer som hamnar i intensivvården. Och det är vanligt att 60–70-åringar blivit smittade när de träffat barn eller barnbarn som ännu inte utvecklat symtom men i sin tur träffat någon med bekräftad covid, säger Johan Nöjd.