Tanken var att Håbo kommuns budget skulle fastställas under kommunfullmäktiges förra möte, men eftersom alliansen, efter påpekande från oppositionen, inte var säker på om budgetförändringarna hade förhandlats med de fackliga organisationerna så blir det i kväll, måndag, ett extrainsatt möte då de 41 ledamöterna kallas in igen.
I kommunstyrelsen var det alliansens budget som fick flest röster efter att SD:s två ledamöter avstod från att rösta.
Om samma budget får flest röster även i kommunfullmäktige så innebär det i princip att alla nämnder får mer pengar till driften än förra året.
Totalt växer driftbudgeten nästa år med 62 miljoner kronor i alliansens budget, men en stor del av dessa pengar äts bland annat upp av ökade kostnader för skolor med mera då befolkningen växer.
– Vi vet att det kommer att vara fortsatt ansträngt under 2022 med effekter från covid-19, bland annat i socialnämnden, vård-och omsorgsnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Därför har vi valt att öka budgeten för dessa nämnder. Det är viktigt för oss att fortsätta arbeta med att säkerställa en god service och omvårdnad samt en god arbetsmiljö i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin (C) i en kommentar till allianspartiernas budgetförslag.
I Socialdemokraternas motförslag får nämnderna ytterligare 15,7 miljoner kronor till driften jämfört med alliansens förslag.
– Vi anser att det är viktigt att vi ger nämnderna rätt förutsättningar och att vi gör vissa satsningar som vi anser är viktiga och som faktiskt också i slutändan kan spara pengar, säger oppositionsrådet Agneta Hägglund (S).
Båda sidorna har en oförändrad skattesats i sina förslag, det vill säga en skatt på 21,09 kronor per intjänad hundralapp för kommunens invånare.
Var får S de extra pengarna ifrån?
– Från att vi lägger ett lägre resultat. Alliansen lägger ett förslag på högre resultat, säger Agneta Hägglund.
Alliansens förslag är att försöka följa målet om att det ska finnas 2 procents vinst i kommunkassan de närmaste tre åren. För att nå målet så krävs att nämnderna också effektiviserar eller sparar sammanlagt 5 miljoner kronor under nästa år. Året därpå kommer nämnderna att behöva effektivisera sin verksamhet med 39,5 miljoner kronor.
S förslag är ett resultat på bara 0,3 procent.
Är det inte bra om kommunen har en buffert?
– Jo, men vi vill lägga en realistisk budget. Det spelar ju ingen roll att alliansen hade målet två procent i årets budget, när exempelvis kommunstyrelsen har ett underskott på hela 35 miljoner kronor som gör att resultatet i år i själva verket blir långt under 2 procent, säger Agneta Hägglund.
Som UNT tidigare rapporterat vill hon att kommunen sparar pengar genom att fastanställa fler chefer istället för att ge dem konsultarvoden.
När det kommer till investeringar så finns i alliansens förslag 67 miljoner kronor till sju större projekt. Dessa är en ny fotbollsanläggning, bibliotek/kulturhus, Trazan och Banarnepark, tillbyggnad Västerängsskolan, särskilt boende äldreomsorg, en cirkulationsplats i Gransäter och VA-försörjning i Skokloster.
Totalt uppgår nämndernas investeringsramar till 350,9 miljoner nästa år. En stor del av investeringarna (286 miljoner kronor) ska finansieras med lån.
Bålstapartiet, SD och V har också lagt varsitt budgetförslag som går att läsa om i en artikel här intill.