Hans Instagram-konto Crossfitpriest har i dag 25 000 följare, men för 2,5 år sedan hade han närmare 170 000. Tanken var aldrig att bli influencer och övergången från okänd präst i Uppsala till hett byte på sociala medier gick bokstavligen över en natt.
– Jag vaknade upp en morgon och såg att följarna blivit 5 000 fler på några timmar, säger Oskar Arngården.
Det var bara början visade det sig, följarskaran ökade snabbt. Först fattade han ingenting. Men det visade sig att en italiensk medieaktör hittat "Crossfitpriest" och delat hans inlägg i sitt flöde. Så spreds det. Efter en tid började utländska medier höra av sig med förfrågningar om att sitta i olika tv-soffor och delta i intervjuer. Kombinationen präst med förmåga till psykologiska betraktelser och en snygg kropp blev sannolikt oemotståndlig. Kropp och själ i ett.
– Till och med italienska "Let´s dance" tog kontakt och ville att jag skulle delta.
Oskar Arngården bestämde sig för att hans karriär som influencer inte var förenlig med hans yrke som präst vid Sjukhuskyrkan i Uppsala.
– Jag fattade beslutet att säga nej till allt, konsekvent.
Men det tog en väldig massa tid och energi att svara på allt från tv-inbjudningar till reklamkontrakt, för att inte tala om alla trollkonton som uppstod och behövde hanteras.
– Flera medier lät sig inte nöjas utan skapade fejkade intervjuer med mig utifrån vad jag lagt ut på Instagram, jag hade ingen kontroll, berättar han.
Till sist gick det inte längre, han bestämde sig för att stänga ner kontot helt. I samma veva sjönk Oskar ned i en djup depression och nedstängningen av kontot sammanföll med att han var tvungen att ta hand om sin egen hälsa.
I dag är kontot uppe igen och mer hanterligt. Han har lärt sig av det som hänt och hittat verktyg för att bemästra det negativa.
Vi möts i ett kalt rum på Stadsbiblioteket, där han precis deltagit i ett seminarium om influencers som fenomen. Frågan ligger lite i luften: Behövs sådant överhuvudtaget?
– Ja och nej. Det är tydligt att influencers fyller en funktion, men vi människor är olika. Det som jag tycker är intressant kan ju du lika gärna se som helt irrelevant och onödigt.
På Instagram kan man se Oskar Arngården lyfta tyngder till hetsig musik. Hans träningspass kan tänkas inspirera människor att hitta till gymmet och bygga muskler, men han vill att kontot ska vara mer än så. Träningsvideos varvas med hans tankar om livet, existensen, hur man hittar mening och vad som är hälsa och ohälsa.
Han hoppas att han kan bidra eftersom han själv drabbats av återkommande depressioner.
– Kontot är tänkt att vara en plattform för att prata om hälsa ur flera synvinklar än det fysiska. Vi har ju också den sociala, existentiella och inte minst den psykiska hälsan att förhålla oss till. Psykisk ohälsa behöver komma upp i ljuset. Att skriva om det på kontot är ett sätt att minska skammen över att må dåligt psykiskt, säger han och berättar om en av sina svårare depressioner.
Han skulle på en planeringsdag med sina kolleger och de satt på en buss till Sigtuna. Oskar Arngården hade då inte sovit ordentligt på flera veckor och närmade sig bristningsgränsen.
– Jag kände att jag höll på att få en panikattack, men försökte hålla den inne. Där och då förstod jag att jag måste få hjälp. Jag tog sikte på en av kollegerna som jag litar på och föll helt enkelt ihop i hennes famn. Jag fick fram att de måste köra mig till psykakuten. Vad hade hänt om jag stått på en bro istället? Nu var jag bland trygga människor som kunde hjälpa mig.
Han menar att det är viktigt att fånga upp en krisande människa innan det går för långt.
– För det behöver vi andra glasögon. Vi behöver träna upp förmågan att se och reagera när medmänniskor tystnar och kanske drar sig undan.
Hur bemästrar du din egen ohälsa?
– Jag äter antidepressiva för att hålla mig på en fungerande nivå. I dag vet jag hur jag ska hantera känslorna när de kommer. Jag vet också att det är övergående, även om man, när man är mitt i det, inte tror det. Jag har lärt känna mitt mörker, kan man säga.
Balans mellan kropp och själ är viktigt för Oskar Arngården. Tanken är att båda aspekterna ska finnas med och vävas in i varandra i det han lägger ut på sociala medier. Men att visa upp en snygg, tränad kropp kan ju också reta gallfeber på en och annan.
Oskar har fått en del påhopp på Instagram av kritiska röster som tycker att han "bara vill visa upp sig" eller att det inte är förenligt med kristen tro att framhäva sig själv.
– Jag tränar inte för att se ut på ett visst sätt, utan för att det är roligt och för att må bra. Nu har jag ju hållit på så länge att det blivit ett slags beroende. Jag avslutar exempelvis gärna en tuff dag med ett träningspass, då känns det bättre. Kropp och själ är sammansvetsade och man behöver ha båda i balans för att må bra.
Hans engagemang på sociala medier rimmar väl med hans arbete. Oskar Arngården är sjukhuspräst i Uppsala och möter dagligen människor som är i olika stadier av kris. Ett jobb som för en oinvigd kan te sig som väldigt pessimistiskt. Det blir inte så många glada förrättningar, som dop eller bröllop, för en sjukhuspräst. Där handlar det mer om nöddop eller ett hastigt bröllop efter ett tufft besked.
Under pandemin har Oskar Arngården sett sjukhuspersonalens kamp mot sjukdomen på nära håll. Men också mött många som fått besked som de måste hantera i karantänen, utan sina nära och kära.
– Sjukhuskyrkan ska finnas till för såväl patienter, som anhöriga och personal. Vi kan erbjuda närvaro och stöd när det är tufft och tungt. Försöka göra övergivenhetskänslan lite mindre.
– Jag har alltid varit intresserad av att samtala med och möta människor. Att få vara ett stöd i en svår tid känns oerhört meningsfullt, säger han och berättar att han bestämde sig för att bli präst på ett konfirmationsläger.
Då var han 14 år och gillade de existentiella diskussionerna. Det gör han än i idag och brukar få pikar av sin fru för att han hellre läser religionspsykologi eller böcker om livets mening, än deckare, när han är ledig.
– Jag vill helt enkelt dela med mig av mina tankar om de existentiella problem vi människor möter i livet. Då kan sociala medier vara bra, det breddar samtalet helt enkelt. Man når människor över hela världen, säger Oskar Arngården.