Så kan nya resvanor påverka kollektivtrafiken

Kommer kollektivt resande att förändras i framtiden på grund av pandemin? Det vill Region Uppsala nu ta reda på.

Helena Klange är presschef för trafik och samhälle på Region Uppsala.

Helena Klange är presschef för trafik och samhälle på Region Uppsala.

Foto: UL/UNT/Arkiv

Uppsala län2021-02-02 15:01

Kollektivtrafiken i Uppsala län är i kris. På ett år har resandet minskat med cirka 70 procent jämfört med 2019, enligt Region Uppsalas egna beräkningar. Nu ska det undersökas om även framtida resmönster påverkas av coronapandemin.

– Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden vill att vi ska ta fram en plan för hur vi ska återfå förtroendet för kollektivtrafiken, säger Helena Klange, presschef för trafik och samhälle på Region Uppsala, som leder arbetet.

En utredningsgrupp jobbar med frågan och ska under året presentera en analys och åtgärdsförslag.

Genom enkätfrågor och intervjuer med medborgarna har man hittills sett att de som är mest tveksamma till att fortsätta resa kollektivt efter pandemin är de unga. Äldre, som är en stor del av UL:s resenärer, uppger däremot att de i stort sett kommer att resa lika mycket.

Större möjligheter att jobba hemifrån och fler digitala arbetsmöten kan också minska resandet.

– Man kanske bara kommer att vara på kontoret en till två gånger i veckan och vill därför till exempel inte ha 30-dagarsbiljetter. Kommer det att krävas andra biljetter, annan turlista och andra bussar? frågar sig Helena Klange.

Kan ett minskat resande påverka planerade infrastrukturprojekt?

– En förutsättning för kollektivtrafiken är att många åker kollektivt, så frågan är ju om planer på fyrspår, spårväg i Uppsala och andra stora satsningar påverkas. Vi hoppas att det kollektiva resandet återhämtar sig så att Uppsalas invånare ska kunna fortsätta resa hållbart. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!