Efter larmet: Nu vittnar fler om att husen spricker

Sprickor i väggarna och en bortmonterad kakelugn – busstrafiken i S:t Olofsbacken fortsätter att leda till problem för boende i närheten. ”Som en mindre jordbävning”, beskriver Karin Bäcklund trafiken som håller henne vaken om natten.

Karin Bäcklund bor i en lägenhet överst i backen och berättar att hon fått flera nya sprickor i väggarna sedan kommunen har lett om bussarna.

Karin Bäcklund bor i en lägenhet överst i backen och berättar att hon fått flera nya sprickor i väggarna sedan kommunen har lett om bussarna.

Foto: David Rydell

Uppsala2021-12-07 05:00

UNT har tidigare rapporterat om att Södermanland-Nerikes nationsbyggnader har drabbats av flera kraftiga sprickor i väggarna och fasaden, samt murbruk som faller ned från taket. Nationen menar att detta är en följd av vibrationerna från den tunga trafiken i S:t Olofsbacken och att problemen har eskalerat sedan Uppsala kommun lett om flera busslinjer i backen på grund av ombyggnationen på Drottninggatan och Stora Torget.

Uppsala kommun svarade då att man hade genomfört vibrationsmätningar på tre fastigheter längs den aktuella sträckan och att man inte såg någon risk för att byggnaderna ska skadas av vibrationer.

Men nu vittnar fler om liknande problem i andra fastigheter i backen.

undefined
"Jag flyttade in i september förra året och visst har jag alltid känt av när det är tung trafik som åker. Men det blev en enorm skillnad när den började ledas om", säger Karin Bäcklund.

Karin Bäcklund bor i en lägenhet på Övre Slottsgatan och har de senaste månaderna märkt av flera nya kraftiga sprickor på väggarna. Hon berättar att hon på grund av vibrationerna från trafiken även har behövt montera ner en gammal kakelugn då den hade börjat lossna från väggen och riskerade att välta.

– Jag flyttade in i september förra året och visst har jag alltid känt av när det är tung trafik som åker. Men det blev en enorm skillnad när den började ledas om, säger Karin Bäcklund.

undefined
Karins kakelugn började lossna från väggen och luta så pass mycket att den riskerade att välta. Hon var därför tvungen att montera ner den, något hennes granne också kommer att behöva göra med sin ugn.

Hon är kassör i bostadsrättsföreningen och säger att frågan har diskuterats på flera möten.

– I husen som ligger längs backen märker alla av det. Min granne kommer att få göra precis samma sak och montera ner sin kakelugn. Den har också lossnat, säger Karin Bäcklund.

– Det är som en mindre jordbävning när bussarna åker upp för backen. Jag vaknar regelbundet på nätterna av det, fortsätter hon.

undefined
"Det är som en mindre jordbävning när bussarna åker upp för backen. Jag vaknar regelbundet på nätterna av det", säger Karin Bäcklund.

Fastigheten som Karin Bäcklund bor i är byggd 1821 och hon är kritisk till att man valt att belasta S:t Olofsbacken så tungt.

– Jag förstår att de måste leda om trafiken, men eftersom det är kullersten på gatan och gammal bebyggelse tycker jag det är vansinnigt. I synnerhet att de måste leda om alla bussar exakt samma väg så det blir så tungt trafikerat.

undefined
Fastigheten som Karin Bäcklund bor i är byggd 1821 och hon är kritisk till att man valt att belasta S:t Olofsbacken så tungt.

Det är ju ett gammalt hus som ligger centralt i Uppsala. Får man inte räkna med visst slitage och buller då?

– Det är ju en gammal lägenhet så det köper jag med hull och hår. Att det är trafikerat visste jag också om. Men det är just omläggningen jag reagerar på för det är en så markant skillnad mot innan.

UNT har sökt Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!