Vilka klädkoder gäller för en mäklare?

Inom mäklarbranschen gäller klädkoden "Business informal" – en prydlig men något mer avslappnad klädsel. Vi har besökt Mäklarhuset i Uppsala för att höra mer om vad klädpolicyn innebär.

2 augusti 2018 20:47

AnnaSara Sundqvist Wolf har arbetat som mäklare sedan 2005 och är VD på Mäklarhuset. Inom hennes bransch finns tydliga riktlinjer för både klädsel och bemötande.

– Som kund vill man ha ett professionellt bemötande som speglas i klädseln. Det ska vara välklätt, inget kortkort eller strandklädsel, säger hon.

Hon har dock sett en förändring under åren hon arbetat som fastighetsmäklare. När hon startade var förväntningarna på mäklarnas klädsel betydligt striktare än i dag.

– Förr skulle även kvinnorna ha kostym vid kundmöten. Det följer modet. Om man tittar överlag är det fortfarande ganska strikt, men inte lika fyrkantigt.

Men en mäklares klädsel handlar om mer än bara trender. AnnaSara Sundqvist Wolf menar att klädseln signalerar olika budskap.

– Det är viktigt att anpassa sig efter kunden och det är utav respekt. Att köpa eller sälja en bostad är en stor händelse i mångas liv, då är det viktigt att visa att man är professionell och seriös.

Även om riktlinjerna är tydliga går det att anpassa sin klädsel efter varma sommardagar.

– Kvinnor har fler valmöjligheter, de kan ju ha kjol eller klänning. Men för män är det långbyxa som gäller. De kan dock ha en kortärmad skjorta eller en pikétröja om det är riktigt varmt. Men jag vet en mäklare som oftast bär kostym och väst, oavsett väder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Högbom