Vi hjälper dig att överleva julen

Julen står för dörren och det är nu alla förväntningar ska infrias. Här är tipsen som får dig att slappna av: den ultimata överlevnadsguiden för en julfirare.

21 december 2013 13:57

Vi har bett några kunniga personer ge sina bästa tips för hur man överlever julen på bästa sätt.

Ludvig Hellström, grundare av lyckoorganisationen Global Happiness Organization:

Måla upp en bild av din bästa tänkbara jul och skriv ned vad du kan göra för att nå dit. Med en strategi blir det mer konkret och då är det också lättare att förverkliga din drömjul. Den kan ju se olika ut för olika människor men generellt sett handlar den om värme och omtanke. Satsa på dina relationer i stället för att stressa i julklappsracet. Umgänget med nära och kära ger långsiktig lycka, det finns det forskning på. Det är också belagt att människor med materiella värderingar är mindre lyckliga än andra. Visst kan det vara svårt att stå emot bilden av att en lyckad jul bara kan upplevas med fler prylar. Välgörenhet och upplevelser ger å andra sidan mest lycka för pengarna. Konsumtion behöver inte vara dåligt om produkten inte innebär lidande för djur och människor. Och det är bättre att ge bort en upplevelse en pryl, lyckan varar längre och minnen gör dig glad. Det behöver inte vara en dyr upplevelse, det är bättre att satsa på flera mindre för då har man mer att vara lycklig över.

Ulrika Holmberg, föreståndare för Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet

Många lägger mycket pengar på julen och köper för större belopp än vad man har råd med, för barnens skull försöker man hålla uppe skenet. Men det finns andra sätt att hitta julklappar på. I vissa fall kan det vara känsligt att ge second hand men det kan också vara en klapp med starkt symbolvärde, som betyder något för mottagaren om han eller hon tycker att hållbarhet är viktigt. Jag tycker också att man ska räkna ut hur mycket julen kommer att kosta och lägga en budget över vad man har råd med. Kanske får man stryka något på listan. Ett annat tips är att jämföra priser, kolla runt på nätet och planera inköpen i god tid, för det blir dyrare att göra allt i sista stund. För äldre barn kan presentkort funka och då kan de få mer för pengarna om de köper något senare på rean. Vuxna kan man ge en välgörenhetsgåva i form av en tjänst som inte kostar något. Att ge bort tid, är mer uppskattat än man kan tro.

Henrik Hammargren, relationsrådgivare i Thi Chi-föreningen Gyllene vagnen i Uppsala

Allt julstök gör ofta att orken tar slut vilket leder till att det inte händer så mycket i sängen. Nu är ju sex inte allt i en relation. Lika viktigt är vänliga ord, omtanke, ömhet och närhet. Jag har fem råd:1: Bra planering. Om ni känner att ni måste göra något. Fråga vem eller vad är det som tvingar er till det? 2: Ha kroppskontakt emellanåt, säg det du uppskattar hos den andre. 3: Säg det du själv känner, istället för att sätta etiketter på den andre. Sätt etiketterna på julklapparna istället. 4: Ett sätt för par med barn är att be svärmor och svärfar ta hand om barnen före jul eller strax efter, så kan ni rymma fältet till en romantisk middag, vistelse på hotell och tid för varandra, som när ni blev ihop. 5: Gör inte alltid på samma sätt i sängen, pröva nya saker, släpp några konventioner och tabun och se vad som händer.

Elin Lundberg, familjeterapeut vid Sävja familjeenhet, Uppsala kommun

Tänk tvärtom, försök släppa kravet på att göra hela tjocka släkten nöjd och ta reda på vad du själv behöver under julledigheten. Sen kan du fundera på vad barnen behöver. Först efter det kan du ta in tjocka släktens önskemål och kompromissa om det går. Föräldrar är många gånger fokuserade på att alla andra ska bli nöjda och det går inte så bra om man inte tänker på sig själv också. Det kan låta konstigt och egoistiskt men vad händer om man inte gör det? Jo, man blir stressad, arg, besviken och sur om förväntningarna man byggt upp inte infrias.

Grundtipset är att man inte kan ta ansvar för andras behov om man inte själv mår bra eller orkar med. På lång sikt gynnar det troligtvis alla, inklusive barnen.

Jacke Sjödin, underhållare och kåsör

Då ska man säga tack, och så ska man le vänligt även om käkarna håller på att krackelera. Mest beror det dock på vem givaren är.

Om det är din sensibla moster i Surahammar som skulle ta väldigt illa upp om du sa att du egentligen inte alls vill ha hennes 150 centimeter höga egentillverkade plyschbäver, så är det bara att bita i det sura äpplet och le och vara glad för julfridens och din kära mosters skull.

Om det däremot är din ironiske svåger som ger dig en tekopp där handtaget är ett manligt könsorgan (ja, det har hänt), då går det bra att säga att det var något du absolut inte ville veta av. Sedan låter du den ligga kvar i sin originalförpackning och ger den åter till svågern nästa jul. (Ja, det har hänt.) Och så får man helt enkelt känna sig för på skalan mellan svågern och mostern i Surahammar.

Boel Björkenwall, hälsorådgivare och föreläsare

Många av måstena är egentligen inga måsten alls utan bara saker som vi har fått för oss att vi borde göra. Så jag rekommenderar alla att fokusera på de julbestyr som känns lustfyllda. Sen kan du trixa dig runt de där som bara dränerar dig. Det finns ingen lag på att man måste baka egen pepparkaksdeg, maniskt överstäda hela hemmet, sätta upp speciella julgardiner, eller ha tjugo olika hemlagade rätter på julbordet om man inte vill.

Man kan till exempel välja att bara baka det som känns lätt och roligt att baka och prioritera upplevelser före prylar. Min pojkvän och jag struntar i julklappar och åker på spa istället efter jul och rår om varandra. Och det som många barn önskar mest av allt är nog inte sönderstressade föräldrar och fler prylar. Utan föräldrar som för en gångs skull tar sig tid för dem, är fullt närvarande och ser dem.

Tips

Ge bort tid i stället för pengar

 • Putsa en väns fönster.
 • Bjud på massage.
 • En heldag där dina barn får bestämma allt.
 • Ge läxhjälp till ett barn och lär dem allt inom ditt specialområde.
 • Tre kvällars barnvakt till trötta småbarnsföräldrar.
 • Stryk en näras tvätthög.
 • Tvätta någons bil, invändigt och utvändigt.
 • Ge någon din tid och uppmärksamhet till valfritt ändamål.

Presenter till välgörenhet

 • Röda korset. På Röda korsets hemsida kan du ge bort allt från hygienpaket och matpaket till bidrag som går till sjukvård, rent vatten och vaccinationer.
 • Rädda Barnen. Bli månadsgivare, ge bidrag via mobilen eller telefon, sätten är många om du vill vara med och hjälpa barn i världen till ett bättre liv.
 • Naturskyddsföreningen. Ge en gåva till havet, rovdjuren, klimatet eller jordbruket.
 • Action aid. Ge bidrag till en get, åsna, bikupa, skolböcker och by-barnmorska. Action aid bekämpar fattigdom och stärker kvinnors rättigheter.
 • Friends. Köper du Friendssstrumpan sätter du samtidigt ner foten mot mobbning.

Gratisklappar du gör själv

 • Exempel på klappar du gör själv och ger bort: chokladkola i cellofanpapper, hemmagjord kakmix där du blandar alla torra ingredienser, lägger i en fin påse med instruktioner om vad som ska tillsättas och hur kakan ska gräddas.

Presentkort på upplevelse

 • Ridutflykt, en spa-helg, ölprovning, massage, teaterföreställning, konsert.

Tipsen är ett urval av möjligheter som finns att byta pengar mot gåva, tid eller upplevelser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg