Tjejjour tar plats i Ramallah

Uppsala tjejjour är vanligtvis de som peppar andra, nu har de själva fått ny pepp. De har just kommit hem från Ramallah på Västbanken där de utbildat jämnåriga palestinier i konsten att driva en tjejjour.

Unni Björklund, Elin Blomberg, Lena Norberg och Ida Lind

Unni Björklund, Elin Blomberg, Lena Norberg och Ida Lind

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-09-06 09:55

Ida Lind, Unni Björklund, Elin Blomberg och Lena Norberg är alla studenter i Uppsala och engagerade i tjejjouren.

Tror ni att det kommer att starta en tjejjour i Ramallah efter ert besök?
– Absolut! Tjejerna som vi mötte tog en massa egna initiativ, de var otroligt engagerade och vårt upplägg var att lära ut vårt koncept som de kan fylla med de vardagssituationer som uppstår i deras verklighet. Nu har vi kontakt via internet och ska ha Skype-möten för att stötta dem, säger Unni Björklund.
Under resan fick de ganska mycket frågor om hur svenska tjejer har det.
– De frågade om vad de gör efter skolan och när vi berättade att många tar ett sabbatsår efter gymnasiet, var det en tjej som sa: De hade hon verkligen inte tid med. Hon skulle bli premiärminister innan hon var 26 år. Blev hon inte det skulle hon bli domare. Just nu läste hon juridik, säger Elin Blomberg.

Något som förvånat dem under resan är att de palestinska tjejernas vardagsproblem, trots att de lever i ett ockuperat land, är så pass lika dem som unga tjejer har i Sverige. Även i Ramallah blev mycket tal om både ätstörningar, sex och självskadebeteenden. Något som man sällan hör talas om från den delen av världen.
–  Men samtidigt är de begränsade av fler tabun än vi. En del tjejer hade mycket mindre rörelsefrihet och dessutom kan de vara begränsade att förflytta sig på grund av ockupationen, säger Ida Lind.

Tabun som de stötte på var till exempel att tjejerna hade större svårigheter än svenska tjejer att vara öppna om saker som hänt inom familjer, på grund av det ansågs som familjangelägenheter.
– Stor del av tjejjourens uppgift där är densamma som vår här i Sverige, nämligen att ge tjejer större utrymme i samhället, säger Lena Norberg.
Väl i Ramallah drog de igång workshops med likadana värderingsövningar som de gör i Sverige när de har utbildningar. Övningar som går ut på att gruppmedlemmarna ska börja prata med varandra och få syn på sina egna värderingar och beteenden, och samtidigt skapa en gruppgemenskap.
– En sak som slog oss som en skillnad var att de här tjejerna hade en sådan kämpaglöd och de var otroligt politisk medvetna och hade mycket åsikter, säger Elin Blomberg.
– Kvinnorörelsen har en lång historia i Mellanöstern och de flesta kvinnliga politiker i Palestina kallar sig feminister, tillägger Ida Lind.

Det här är Uppsala tjejjours första utbyte med något annat land. Än så länge är konceptet unikt för Sverige. De har inte ens en perfekt översättning av ordet tjejjour. Girls empowerment center brukar de använda men det är lite missvisande. Det låter som om det syftar på en lokal men så jobbar inte tjejjouren. Mycket av tjejjourens verksamhet i Sverige sker på internet. De har en frågelåda, en chat på hemsidan och går att nå via mejl. Tröskeln för att ta kontakt ska vara låg.
– De flesta ungdomar tar hellre kontakt via nätet, än att de ringer eller söker upp oss personligen. Genom chatten kan de testa oss, chatta under olika nicknames, prova sig fram för att få förtroende för oss, säger Elin Blomberg.
Internet är också en förutsättning för Mellanöstern-samarbetet. Det hela började med att Unni Björklunds mamma, som är forskare, var på Västbanken i våras och träffade den palestinska kvinnoorganisationen WATC (Women’s Affairs Technical Committee), en paraplyorganisation för kvinnoföreningar Västbanken och Gaza.

Men även kvinnoorganisationer kan ha svårt att nå ut till yngre tjejer, och därför blev tjejjouren i Uppsala tillfrågad om de ville ställa upp med sin kunskap och erfarenheter. Alla tjejjourer arbetar ideellt och för att kunna genomföra resan ansökte de om bidrag från Svenska institutet och fick 67  000 kronor, en summa som räckte och förmodligen kommer de att ha pengar kvar att lämna tillbaka.
– Vi bodde inte på några lyxhotell och blev ofta bjudna på middag, och själva jobbar vi ideellt, säger Ida Lind.
Nu satsar de på att göra det möjligt för tjejerna på Ramallah att komma till Uppsala på besök.
–  Det har varit himla inspirerande att få träffa så många kvinnor i arabvärlden och upptäcka att det är en fördom att de är osynliga. Kvinnor i arabvärlden är starka, säger Lena Norberg. 

Fakta: Så funkar en tjejjour
I dag finns 60 olika tjejjourer i Sverige. Den första startades 1996 i Stockholm. Tjejjourer förväxlas ofta med kvinnojourer. Men deras inriktningar skiljer sig åt. Medan en stor del av kvinnojourernas verksamhet går ut på att skydda och stödja kvinnor som blivit misshandlade, går tjejjourernas arbete ut på att stötta dem som definierar sig som tjejer. Det kan handla om allt ifrån sex, trakasserier, kroppens utveckling till ensamhet och funderingar över vad som är normalt i tonåren. Inget problem är för litet. Jouren ger samtalsstöd, råd och peppning och kan hjälpa den som behöver ta kontakt med polis, ungdomsmottagningar, skola med mera. Alla får vara anonyma och jouren har avgett tystnadslöfte. Förutom sin jourverksamhet jobbar de även förebyggande och besöker skolor, festivaler, konferenser och pratar om relationer, självkänsla, sexualiserat våld känslor, gränssättning och värderingar. Uppsala tjejjour nås har en hemsida: www.uppsalatjejjour.se och tel: 0762-62 35 35.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!