Smärta och hjälplöshet till salu

Enligt hemsidan är Beatrice 25 år, gärna klädd i latex och expert på att få människor att känna sig hjälplösa.

12 december 2015 07:00

När vi träffas på Café Årummet har hon prickig bomullsblus och röda byxor. Det rödfärgade håret är uppsatt i tofs och ansiktet osminkat. Beatrice heter egentligen något annat och är omkring 30. Som professionell prodomina är det säkrast att arbeta under alias. Hennes arbete förknippas ofta felaktigt med prostitution.

– Mitt alias är yngre än jag eftersom jag ser yngre ut. Om jag påstod mig vara så gammal som jag är skulle kunderna inte tro mig. I den här branschen är mognad en fördel, och det skulle se illa ut att låtsas vara äldre.

Efter att tidigare ha jobbat inom vården och på kontor blev Beatrice för ett år sedan egenföretagare.

Hon har hållit på med BDSM/F länge och fått höra att hon skulle passa som professionell prodomina. Ingen som känner henne blev speciellt förånad när hon tog det steget.

– ”Gud vad roligt, det här kommer att gå bra”, var den vanligaste reaktionen. Föräldrarna rynkade lite på ögonbrynen, men har på det stora hela tagit det bra.

På sin hemsida erbjuder Beatrice tjänster som fysisk bestraffning, pengaslaveri och bett. Allt ryms under paraplybegreppet BDSM/F, som står för bondage, disciplin, sadomasochism och fetischism. Beatrice vill inte sticka under stol med att hennes verksamhet är besläktad med sexarbete, men tillägger att det även gäller den som jobbar i en erotikbutik. Hon utför inga sexuella tjänster.

– Ibland mejlar folk som vill köpa sex. De har kommit väldigt, väldigt fel. Ingen kund har någonsin kontakt med mitt kön- det är big NO- NO. Jag är heller inte ute efter att ge orgasm.

Dominans och masochism handlar om en inre upplevelse snarare än sexuell. Den som utsätter sig för smärta och förnedring vill uppnå ett mentalt tillstånd av fullständig underkastelse, menar Beatrice. Att för ett par timmar känna sig liten och svag kan vara oerhört avkopplande, i synnerhet om man tar mycket ansvar i sin vardag. Flera av Beatrice kunder har krävande jobb.

– En man med chefsposition som är fast i machonormen blir kanske sig själv på ett sätt han inte kan vara annars när han blir fastbunden eller piskad.

Man kan ha både en undergiven läggning och vara masochist, eller bara det ena. Masochister värdesätter smärtan i sig medan den för rent undergivna bara är en del av dominansen.

– Smärta kan ge endorfinkickar, precis som fallskärmshopp. Vissa springer maraton - det tycker jag är konstigt, säger Beatrice och ler.

En del som söker upp henne har fetischer - känner åtrå till kroppsdelar, föremål eller material. Beatrice har kunder som vill kyssa och massera hennes fötter när de luktar svett. Andra är latexfetischister och får till exempel utföra vårdande behandlingar av materialet, medan det sitter på henne.

– Tänk att vara 45 och för första gången i sitt liv få leva ut en fetisch. Det kan vara väldigt befriande.

Vägen till det önskvärda mentala stadiet kan se olika ut, men gemensamt för Beatrices kunder är att de använder BDSM/F för rekreation och personlig utveckling. Det är A och O för henne att alla är stabila när de lämnar hennes sessioner. Därför inleder hon varje kundkontakt med att ses på ett fik och prata om vardagliga saker. Det är nödvändigt att först känna av om personkemin stämmer. I annat fall ställer Beatrice in. Viktigt är också att komma överens om ett ord eller tecken som kunden ska använda om hen vill avbryta.

– Bara ”nej” eller ”sluta” funkar inte riktigt eftersom det kan vara en del av spelet. Men man måste kunna sätta stopp om det inte känns bra. Vissa som söker upp mig påstår sig vara gränslösa, tycker att de inte behöver något stoppord. Men då känner man inte sig själv helt - alla har gränser!

Efter en session är det obligatoriskt att stanna och återhämta sig i en halvtimme, så att Beatrice kan försäkra sig om att kunden mår bra. Om man inte tar hand om sig i samband med BDSM/F- utövning riskerar man drabbas av depressionsliknande symptom. Men med en lyhörd och empatisk prodomina blir dominans en positiv och stärkande upplevelse, menar Beatrice.

– Jag har fått mejl från kunder som några veckor senare är euforiska och mår jättebra, efter att ha legat i en hög och gråtit under sessionen.

Hittills har Beatrices kunder bara varit män. Alla är masochister och/eller undergivna alternativt fetischister, men där slutar likheterna. En vanlig fördom är enligt Beatrice att målgruppen består av socialt inkompetenta personer. Många förknippar BDSM/F med psykisk ohälsa och självskadebeteende. Men hennes kunder är som vem som helst och har inte påfallande problematiska bakgrunder. De kommer från alla samhällsklasser, några är singlar och andra gifta. Bland dem som lever i förhållanden är partnern i vissa fall införstådd, medan somliga köper Beatrices tjänster i hemlighet. Det ser hon inga problem med.

– Den enda relation jag har ansvar för är den mellan mig och kunden. Sedan kan jag önska att alla kunde vara öppna med sin läggning. Om någon skulle lyckas få en deal med sin partner där han kan leva ut och därmed inte behöver mig längre så uppmuntrar jag det, även om jag förlorar en kund.

Det finns ett fåtal professionella prodominor i Sverige, och Beatrice är såvitt hon vet ensam med sitt yrke i Uppsala. Som företagare inom BDSM/F tillhör man ingen reglerad bransch. Därmed saknas ett befäst regelverk kring säkerhet och hygien. Den som driver en seriös verksamhet får själv sätta upp gränser. Vissa kunder gillar ”needle play”- att bli stuckna med kanyler. Då är det självklart för Beatrice att garantera hygieniska verktyg. När hon får förfrågningar om att slå någon så att personen måste åka till akuten blir svaret tveklöst nej.

– Man måste veta vad man håller på med. Du kan inte piska upp folk hur som helst. På magen finns ingenting som skyddar inre organ, då är ryggen säkrare. Ingenting jag pysslar med ger huvud- och nackskador. Jag skulle inte kunna leva med att ha gjort någon förlamad.

Fördomar som att BDSM/F alltid handlar om sex eller att en prodomina är detsamma som prostituerad, får inte Beatrice att ångra sitt karriärval. Hon trivs med friheten som egenföretagare och känner att hon utvecklas hela tiden. I sin professionella roll har Beatrice - som privat är ”switch”, vilket betyder att hon växlar mellan att vara dominant och undergiven- fått bättre kontakt med den dominanta sidan.

– Man kan tro att det är lättförtjänta pengar, att ta betalt för att stå och piska. Men ska man göra någon fysiskt illa i två timmar måste man kunna möta personen. Den viktigaste biten är att kunna läsa av folk. Dominans kräver empati.

BDSM: Bondage, ­disciplin, sadomasochism.

BDSM/F: BDSM med tillägget ”F” för ­fetischism.

Bondage: Att berövas rörelsefrihet. Kan inne­bära bojor, rep, kyskhetsanordningar, burar etc.

Disciplin: Att modifiera beteende.

Dominans: Fysisk ­dominans handlar om att försätta någon i fysiskt underläge, genom bondage eller smärta, rå styrka eller andra grepp. ­Psykisk dominans går ut på att försätta någon i ­mentalt underläge. All BDSM ­kräver eftervård men det är speciellt viktigt efter psykisk dominans.

Fetischism: Dragning till specifika material ­eller objekt. Är ofta ­sexuellt men inte alltid.

RACK: Risk Aware ­Consensual Kink. Ett ­alternativt begrepp till SSC. Inom SSC ska aktiviteterna anses vara säkra, inom RACK ska alla in­volverade parter vara ­införstådda med even­tuella risker.

Sadomasochism: En ­sadist njuter av att ­tillfoga smärta, medan en masochist njuter av att ta emot smärta. Även här är det viktigt med eftervård.

Safe word: Stoppord/säkerhetsord. ”Stopp” och ”sluta” fungerar ­dåligt i BDSM-sammanhang då kontexten tar ifrån dem dess mening. Därför ­används andra ord. Ord kan bytas ut mot tecken.

SSC: Safe Sane Consensual. Berör inställningen till vad som ­anses vara okej att göra. Det ska vara säkert för alla ­parter, alla ska vara ­myndiga, vid sina sinnens fulla bruk och ha givit fullt medgivande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!