Överlevnadstips för högkänsliga

Nämen, nu överreagerar du väl! Är du van vi den kommentaren? I så fall kanske du tillhör de högkänsligas skara. I morgon, onsdag, kommer Maggan Hägglund till Lötenkyrkan i Uppsala och ger dig överlevnadstips.

23 juni 2013 09:06

Vad är då en högkänslig person?
Jo, högkänsliga personer har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittsmänniskan. Hjärnan fungerar också lite annorlunda. Det gör att högkänsliga lägger märke till mer, tar in mer intryck och bearbetar dem djupare. Det gör att de behöver mer tid och energi för att smälta intryck.
Enligt den amerikanske psykologen Elaine Aron som forskat på högkänsliga personer är risken att de som har det här personlighetsdraget lätt blir överstimulerade eftersom de inte kan filtrera alla inflödet av intryck.
– Musikalisk talang är accepterad medan känslomässig är väldigt okänd, säger Maggan Hägglund som ska föreläsa i på Lötenkyrkan i morgon om hur man gör för att inte drunkna i sina känslor. Vilket också är titeln på en bok som hon skrivit med gestaltterapeuten, Doris Dahlin.

Maggan Hägglund utvecklar jämförelsen med musikalitet: Du går på en fest och möter någon som sjunger vackert. Hens kompis tar fram gitarren, ackompanjerar och improviserar en massa låtar. Dagen efter berättar du om mötet med det musikaliska paret och kan du tänka dig, säger du: Den ena hade absolut gehör. När du berättar nickar din omgivning instämmande med min av beundran. Men när du avslutar med att säga att en av dem var ledsen fast hen sa att allt bra, förändras deras ansiktsuttryck och de säger att du ska då alltid inbilla dig saker.
– När någon säger att du inbillar dig eller överreagerar är det lätt att känna sig knäpp eller annorlunda. Det är inte långt borta att undra vad det är för fel på mig som känner en massa saker som andra inte gör eller förstår. Hela situationen skapar en känsla av utanförskap. Då kan det underlätta att veta att det är en medfödd personlighetstyp och även om vi är en minoritet är vi rätt många, säger Maggan Hägglund.

Redan när boken The highly sensitive person (HSP) av Elaine Aron kom ut 1996, läste Maggan den. I boken skattar Aron att upp emot 20 procent av befolkningen är högkänslig. Och det gäller lika många kvinnor som män. Stökiga situationer och höga stimulansnivåer kan göra att högkänsliga behöver dra sig undan för att få vila.
Men det innebär inte att alla högkänsliga är blyga och introverta. Även om det är lätt att tolka eftertänksamheten som blyghet. Nej, Elaine Aron hävdar att åtminstone en tredjedel av högkänsliga personer är utåtriktade.
– Det gör folk förvirrade. Att man ena stunden kan vara stark och den andra skör, säger Maggan Hägglund som vet vad de vill säga att ena dagen stå på barrikaden och nästa ligga som en våt fläck under en grå sten i skogen.

Tillsammans med Doris Dahlin har hon myntat begreppet starkskör, och med det menar de: Stark-men-extra-känslig-för-intryck-både-inifrån-och-utifrån.
– Genom åren har vi lärt oss att hantera vårt personlighetsdrag och vad som behövs för att vi ska hitta en inre balans. I situationen när intrycken blir för många, måste man dra sig undan och vara ensam ett tag. Jag är ingen vattenfestivalsperson och även om jag har jättekul kan jag inte festa hela natten, säger Maggan Hägglund.
En annan nackdel är att högkänslig kan bli alltför empatiska och överdrivet mycket ta in hur andra människor känner sig. Inte minst för den som känner att de måste hjälpa till och hitta lösningar för andra människors problem.
– Jag trodde att det var min uppgift att ta hand om allas problem och uppfattade andras känslor som mina egna. Därför ryckte jag ständigt ut med min lilla ambulans. Det tog jättemycket tid och var energikrävande. Men det har jag försökt att träna bort, säger Maggan Hägglund
En fras som hon använder för att påminna sig själv om att inte alltid försöka komma med lösningar på andras problem är: ”Registrerad men lämnad utan åtgärd.”

Högkänsliga personer blir ofta missbedömda och uppfattas som neurotiska, eftersom de kan gå i gång på sånt som andra inte uppfattar. En annan missuppfattning är att de är rädda för att de gärna tänker till innan de fattar beslut. Speed-dating är ingenting för högkänsliga, de behöver gradvis lära känna en eventuell partner eftersom de tar seriöst på relationer och behöver tänka igenom konsekvenser av sitt handlade.
Men högkänslighet är ingen sjukdom eller en diagnos det är en personlighetstyp. Fast Elaine Aron tycker det finns anledning att vara extra uppmärksam på högkänsliga barn. För dem som växer upp i dysfunktionella familjer finns förhöjd risk att utveckla ångest och depressioner. Hos dem som har vuxit upp under stabila förhållanden finns inte motsvarande risk. Tvärtom med en normaltrygg familj visade de sig vara mindre oroliga och mer socialt kompetenta än icke högkänsliga barn.

Maggan Hägglund konstaterar att intresset för högkänsliga är ett tecken i tiden som kan bero på alla de intryck vi förväntas kunna sortera. Under våren kommer Elaine Arons sjutton år bok ut översatt till svenska. Och nyligen har det Sveriges förening för högkänsliga bildats.
– Högkänsliga ska inte be om ursäkt och anpassa sig efter samhällets alla krav. I stället gäller det att hitta en balans och anpassa sin tillvaro till sig själv. säger Maggan Hägglund som ser många fördelar med att vara högkänslig.

1. De kan ofta njuta väldigt intensivt av både kultur, gemenskap, natur och gemenskap.
2. De har lätt att förstå andras känslor och behov.
3. På arbetsplatser och i grupper kan de ofta se lösningar andra missar och ställa frågor andra inte tänkt på.
4. De har sällan tråkigt i sitt eget sällskap.
5. De är ofta kreativa.

– Sluta försök bli som alla andra, högkänsliga behövs i flocken. Det har visat sig att samma karaktärsdrag finns också hos djur och de är livsnödvändiga för att tyda tecken och lägga märke till faror, säger Maggan Hägglund.
Har du nu känt igen dig i den här personlighetstypen så kan du känna dig stolt. Visst kan den vara en belastning och visst kan du känna dig udda, och ofta få höra att du är överkänsligt, men i många sammanhang kan din begåvning gör att du upptäcker saker som andra missar.

Maggan Hägglunds tips:

* Starksköra personer måste ha marginaler i livet. Eftersom de tar in mer intryck och känner intensivare måste de ha generöst med återhämtningstid. Se till att inte inteckna hela kalendern.
* Satsa på lagom mycket aktiviteter. Pressa inte in teaterbesök, kvartsamtal och träning samma kväll. Argumentet att något är rolig räcker inte.
* Varva ner innan sömn. Stäng av telefonen och datorn minst en timme innan du ska sova.
* Ät regelbundet.
* Rör på dig, En rask promenad, löparrunda eller gympapass är ett bar sätt att komma i balans.
* Jobba praktiskt, kanske i trädgården eller snickra, då får den överhettade hjärnan vila.
* Förverkliga inte alla idéer.
* Gör inte misstaget att skaffa ett jobb som ligger under din kapacitet. En starksköring behöver stimulans för att trivas.
* Har du svårt att hejda gråten men vill göra det, fäst blicken på närmaste fyrkant, till exempel en dörr eller ett fönster. Flytta blicken från övre vänstra hörnet, till nästa hörn och nästa.

Är du en högkänslig person?
Ett enkelt test av Elain Aron finns på: www.hsperson.se
På You Tube finns även intervjuer med henne.

Föredrag

Drunkna inte i känslor
Onsdagen 6 februari kl 19 kommer Maggan Hägglund till Lötenkyrkan i Uppsala och pratar på temat: Drunkna inte i dina känslor - lär dig simma istället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!