Om familjen - Anna-Clara Tidholm

Anna-Clara Tidholm, barnboksförfattare: Hur ser du på familjen?

10 februari 2010 10:00
"I mina böcker utforskar jag hur barn upplever en familj. Jag vill hålla mig till deras perspektiv, eftersom det ofta glöms bort. För det mesta accepterar barn tillvaron som den är, för de har inget att jämföra med. För barn är den familj de lever i självklar. Det är inte säkert att de tycker att de fått bonussyskon eller en extrapappa bara för att mamma får barn med en ny man. Om det kommer in ett nytt barn kan det upplevas olika. Men oavsett vad barn tycker, tänker de inte "Oj, här kommer min bonussyster!". De här nya familjeorden speglar vuxnas önskningar att göra världen mer begriplig, mer än barns verkliga upplevelser.
I dag kan barn få vara med om inte bara en utan flera separationer under sin uppväxt. Det visar ju hur föränderlig familjen är. Alla familjer, hur de än ser ut, bygger på relationer. Familjen är inte ett system för individen att inordna sig i. Tvärtom. Utgångspunkten för vad som är en familj måste vara relationen mellan varje individ, inklusive barnen."
Pojken som inte kunde gå hem har premiär lördag 13 februari kl 13 på Den Lilla Teatern i Uppsala och visas fram till 25 februari. Det är en dockteater efter Anna-Clara Tidholms bok Pappan som försvann.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg